Šolta
Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi kamerami nad obiskovalce

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Vojvodinja Kate in princ William sta se lahko poročila le pod temi pogoji!

3. 5. 2017; 01.01
Avtor: D. B.
will kate

foto: Profimedia

Britanska kraljeva družina ima precej stroga pravila, ki se jih morajo njeni člani držati. Nekatera se nanašajo tudi na poroko.

1. Poroka z osebami, ki so se ločile, je prepovedana

Po členu iz leta 1772, ki se nanaša na poroke, se člani kraljeve družine ne smejo poročiti z osebo, ki je že bila v zakonu oziroma se je ločila. Po smrti kralja  Georga V. je premier Stanley Baldwin članu kraljeve družine Edwardu VIII. prepovedal, da bi se poročil z Američanko Wallis Simpson iz omenjenega razloga. Ko je moral izbirati med krono in soprogo, je Edward VIII. izbral ljubezen.

2. Poroka z osebami, ki niso modre krvi, je prepovedana

Nekoč je moral imeti vsak član kraljeve družine dovoljenje britanske kraljice, da se je lahko poročil. Spremembe so bile sprejete leta 2013 in zdaj mora le prvih šest naslednikov britanske krone dobiti kraljičino privolitev.

Z dovoljenjem Elizabete II. je lahko princ Charles leta 2005 oženil svojo dolgoletno ljubimko Camillo Parker Bowles, čeprav je bila že poročena in ni bila plemkinja. Pripadniki britanske kraljeve družine se sicer ne smejo poročati z osebami, ki niso modre krvi.  

Catherine Middleton je Cambriška vojvodinja postala po tem, ko se je poročila s princem Williamom, poroko pa so organizirali šele po tem, ko je kraljica vanjo privolila.

3. Njihovi partnerji se ne smejo ukvarjati s politiko

Čeprav je britanska kraljeva družina na nek način politični predstavnik svoje države, je vsem njenim članom prepovedano sodelovati pri političnih dogodkih, volitvah ali opravljati določeno politično funkcijo.

Na ta način želijo člani kraljeve družine javnosti pokazati, da imajo do politike nevtralen odnos, poleg tega pa se z njimi lažje poistovetijo vsi družbeni sloji. Iz istega razloga se ne smejo poročiti s politično aktivnimi posamezniki.

4. Naziv kralja ali kraljice ne dobijo s poroko 

Kralji in kraljice se rojevajo. To ni naziv, ki bi ga lahko prejel ob sklenitvi zakonske zveze. Soprog britanske kraljice Elizabete II. je na primer princ Phillip in ne kralj, saj je grškega porekla. Enako pravilo velja tudi za soproga kraljice Viktorije – princa Alberta.

Po drugi strani pa, ko se britanski kralj oženi, njegova soproga postane kraljica. Ta naziv bi lahko pripadel Cambriški vojvodinji, če bi princ William postal britanski kralj. Ko oseba enkrat dobi naziv, ga ima do konca svojega življenja.

5. Kraljica določa, kako se bosta zakonca obnašala na družinskih srečanjih 

Ko kraljica vstane, vstanejo vsi. Ko kraljica sedi, sedijo tudi ostali. Enako velja tudi za pravila pri večerji. Ko se kraljica odloči, da je pojedla dovolj, vsem navzočim odnesejo krožnike. 

Preberite tudi: Zakaj se Kate in William nikoli ne držita za roke? Kliknite tukaj!

prejšnji članek
V teh dneh lahko na koži opazite tole!
Zdravje
V teh dneh lahko na koži opazite tole!
naslednji članek
Na dan prišel takšen posnetek Denisa Porčiča
Svet slavnih
Na dan prišel takšen posnetek Denisa Porčiča