Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Katere so najboljše ženske serije?

28. 1. 2018; 07.00
Avtor: Lara Paukovič
ženske serije 13

Seks v mestu foto: Revija Vklop

Od razkošnega življenja na Manhattnu do zaporniškega vsakdana.

Z naslovom »ženske serije« seveda ne želimo povedati, da so to serije, prepovedane moškim gledalcem – gotovo v Opravljivki ali Puncah uživa kakšen pripadnik moškega spola –, a v vsakem primeru gre za televizijske proizvode, katerih ciljno občinstvo je v osnovi žensko, ker so ženske tiste, ki so v njih v ospredju: prikazujejo na primer življenja samskih tridesetletnic v svetovni metropoli, zdolgočasenih žena v na videz mirni ameriški soseski ali matere samohranilke, ki poskuša najti ravnovesje med delom in družino. Zbrali smo nekaj povsem svežih, nekaj takšnih, ki so priljubljene že nekaj let, nismo pa mogli niti mimo tistih, ki so se že zdavnaj nehale predvajati, a veljajo za klasike in si jih radi ogledamo vedno znova.

Sveže

Smilf

Povsem sveža serija, ki jo je ustvarila Frankie Shaw, se je v ZDA pričela predvajati novembra 2017 in za zdaj šteje osem epizod, osredotoča pa se na življenje dvajset-in-nekaj-letne mame samohranilke (od tod naslov serije: SMILF kot »single mother I'd like to f*ck« ali »mama samohranilka, ki bi jo rad pof*kal«), ki poskuša najti ravnovesje med prostim časom, delom in novo vlogo matere. Serija je, pravijo kritiki, duhovita in iskrena, dodana vrednost pa je gotovo ta, da je Shaw pri ustvarjanju izhajala iz lastnih izkušenj mlade mame samohranilke.

Igrajo: Frankie Shaw, Rosie O'Donnell, Miguel Gomez.

The bold type  

Poslastica za vse, ki jih zanima, kako je ustvarjati enega najbolj branih ženskih mesečnikov na svetu, saj je serijo navdihnilo življenje nekdanje urednice Cosmopolitana, Joanne Coles. Tri glavne junakinje serije, Jane, Kat in Sutton, sicer ne delajo za Cosmopolitan, pač pa za izmišljeno revijo Scarlet, ob tem pa v New Yorku (spet!) raziskujejo svojo seksualnost, iščejo ljubezen in lasten jaz ter – ker brez tega pri ženski reviji pač ne gre – razpravljajo o najboljših modnih izbirah.

Igrajo: Katie Stevens, Aisha Dee, Meghann Fahy.

The bold type foto: Revija Vklop

Velike male laži 

Izvirna miniserija z zvezdniško zasedbo je med gledalci in kritiki naletela na tako dober odziv in bila nominirana za 16 emmyjev, od katerih jih je 8 tudi prejela, da je HBO decembra naznanil, da se obeta še ena sezona. Tako kot Razočarane gospodinje se tudi Velike male laži (Big little lies) ukvarjajo z na videz popolnimi gospodinjami, ki v mestecu Monterey živijo na videz popolna življenja, vendar je, kot so zapisali pri The Guardianu, serija korak naprej od Gospodinj, saj je »inteligentnejša in duhovitejša«. Revija Time jo je celo uvrstila na seznam desetih najboljših TV-serij leta 2017.

Igrajo: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård.

Velike male laži foto: Revija Vklop

Famous in love 

Nekaj za malo mlajše gledalke, morda tiste, ki so se navduševale nad Opravljivko: prej povsem običajna študentka dobi vlogo v hollywoodski seriji, kar ji čez noč prinese slavo. Usklajevanje novega zvezdniškega življenja s študijem ni najbolj preprosto, znajde pa se tudi v ljubezenskem trikotniku s svojim sostanovalcem in soigralcem. Serija je v ZDA premiero doživela aprila, za zdaj pa šteje deset epizod. 

Igrajo: Bella Thorne, Charlie DePew, Georgie Flores, Vanessa Williams.

Famous in love foto: Revija Zarja

The marvelous mrs. Maisel 

Že prva sezona serije, ki je na sporedu od marca 2017, je bila nominirana za dva zlata globusa: za najboljšo igralko in najboljšo TV-komedijo ali muzikal. Midge Maisel, Newyorčanka v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja, ima vse, kar si je kadarkoli želela: popolnega moža, dva otroka in stanovanje na Upper West Sidu. A njeno življenje se čez noč obrne na glavo, ko jo mož prevara in zapusti, ona pa se iz gospodinje prelevi v stand-up komičarko. 

Igrajo: Rachel Brosnahan, Michael Zegen, Alex Borstein.

The marvelous mrs. Maisel foto: Revija Zarja

Priljubljene

Punce

Po petih letih se je aprila lani končala serija, ki bi jo nekako lahko šteli za nadaljevanje Seksa v mestu, a v veliko manj glamuroznem stilu. Tudi glavne junakinje Punc so dekleta, ki živijo v New Yorku, a niso premožne ženske privlačnega videza kot Carrie, Charlotte, Miranda in Samantha, pač pa povsem običajna dekleta s finančnimi in vsemi drugimi težavami, s katerimi se srečujejo vsi milenijci. Njihovi ljubezenski in seksualni pripetljaji so na ogled brez olepšav – predvsem slednje je bilo za nekatere gledalce presenetljivo, saj smo lahko namesto popolnih hollywoodskih teles na malih zaslonih naposled videli resnične postave z maščobnimi oblogami in celulitom vred –, bolj kot nad oblikovalskimi oblačilci pa se navdušujejo nad knjigami, glasbo, umetnostjo na splošno. Junakinje Punc niso junakinje, ki bi jim zavidali njihova življenja, tako kot ga lahko likom iz Seksa v mestu – so dekleta, s katerimi se lahko poistoveti skoraj vsaka od nas.

Igrajo: Lena Dunham, Allison Williams, Jemima Kirke.

Punce foto: Revija Zarja

Oranžna je nova črna 

Najbolj gledana Netflixova serija prikazuje življenje v ženskem zaporu, kjer se znajde glavna junakinja, sicer privlačna Newyorčanka Piper Chapman, obtožena sodelovanja pri preprodaji mamil pred leti. Piper, navajena na lagodno življenje, se v zaporu znajde slabše, kot je pričakovala, zapleta se v spore z zapornicami in odkriva njihove zgodbe. Te so veliko bolj zahtevne kot npr. zgodbe likov v Seksu v mestu, Opravljivki ali Puncah, razkrivajo socialno in družinsko ozadje zapornic, hkrati pa serija realistično slika življenje v ameriških zaporih, zato ni čudno, da jo pogosto opisujejo kot najpomembnejšo sodobno žensko nadaljevanko.

Igrajo: Taylor Schilling, Uzo Aduba, Danielle Brooks.

Oranžna je nova črna foto: Revija Zarja

Klasike

Seks v mestu  

Čeprav si lahko redkokatera ženska privošči njihovo garderobo ali življenjski slog na Manhattnu, je serija Seks v mestu, ki sta ji sledila še dva celovečerna filma, svoj kultni status nadaljevanke vseh nadaljevank obdržala vse do današnjih dni. Zakaj? Najbrž zato, ker je bila prva serija, ki je slavila žensko prijateljstvo, ženske pa opominjala na to, da za srečo ne potrebujejo ljubezni iz pravljic (čeprav so ves čas na lovu za njo) – prave prijateljice, uspešna kariera, dobra garderoba in občasni zmenki so za polno življenje v resnici povsem dovolj. Danes se ženske tega zavedajo brez serij, a gotovo je k širjenju takšnega mišljenja pripomogel tudi Seks v mestu.

Igrajo: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon.

Opravljivka

Lansko leto je minilo deset let od začetka še ene serije, ki se za svojo priljubljenost, tako kot Seks v mestu, vsaj delno lahko zahvali temu, da je postavljena v New York. A če je Seks v mestu sledil življenju premožnih trideset-in-nekaj-letnic, se je v seriji Opravljivka, posneti po knjigah Cecily Von Ziegesar, starostna meja premaknila nižje, višina prihodkov likov (oziroma njihovih staršev) pa višje; glavni liki so stari okrog dvajset let, so del manhattanske superelite (vsaj večina) in imajo resnično vse: denar, lepoto, priljubljenost, dostop do najbolj ekskluzivnih zabav ... Z roko v roki z naveličanostjo in željo po nenehnih dražljajih, kar je posledica takšnega življenja, gre seveda drama, in te je v Opravljivki na pretek – s poudarkom na ljubezenskih peripetijah glavnih junakov; morda je nekoliko moteče, da se do šeste (zadnje) sezone med seboj zapletejo pravzaprav vsi, celo tisti, ki so gledalce v preteklih sezonah zabavali predvsem s tem, da so si skakali v lase.

Igrajo: Blake Lively, Leighton Meester, Chace Crawford.

Opravljivka foto: Revija Vklop

Razočarane gospodinje

Popolno nasprotje junakinj iz Seksa v mestu so štiri razočarane gospodinje, ženske, ki živijo na dolgočasni in na videz idilični ulici v majhnem ameriškem mestecu Fairview. Vsaka od njih se trudi, da bi bilo njeno družinsko in ljubezensko življenje videti karseda popolno, a usoda ima zanje drugačne načrte; mirno predmestno življenje ves čas prekinjajo afere, umori in sumljivi prišleki. Serija je v sezoni 2004/05, ko se je začela predvajati, v Ameriki podrla vse rekorde gledanosti, izjemno dobro sprejeta je bila tudi pri nas, izraz »razočarana gospodinja« pa je zaradi serije prešel v splošno rabo.

Igrajo: Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria.

Razočarane gospodinje foto: Revija Zarja

Smilf

Smilf foto: Revija Vklop

prejšnji članek
Jože Potrebuješ: Tako sta ga razveselili hčeri
Svet slavnih
Jože Potrebuješ: Tako sta ga razveselili hčeri
naslednji članek
Shujšana Pahorjeva svetovalka: Potrebovala sem diktatorja
Svet slavnih
Shujšana Pahorjeva svetovalka: Potrebovala sem diktatorja