Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Znanemu igralcu grozi dosmrtna ječa!

26. 5. 2018; 07.00
Avtor: T. T., Vklop
bill cosby

Camille je prepričana, da je njen mož Bill žrtev medijske propagande. foto: Profimedia

V 80. letih najbolj priljubljenega televizijskega očeta Billa Cosbyja so na ponovljenem sojenju spoznali za krivega spolnega napada, za kar mu, glede na starost, grozi dosmrtna ječa.

Obtožbe žensk, da jih je omamljal, otipaval in spolno napadel, so bile skozi leta številne, dokazi pa nezadostni, da bi Billa Cosbyja (80), nekdanjo ikono malih zaslonov, pravica ujela. Še junija lani, na prvem sojenju, se porota ni mogla odločiti, da bi ga obsodila. Tokrat je bilo drugače. Primer je tožilstvo zgradilo na zgodbi edine od petdesetih žensk, ki je zaradi časovne oddaljenosti dogodka še lahko uradno vložila tožbo, Andree Constand. Nekdanja uslužbenka univerze Temple in košarkarica je povedala, da jo je januarja 2004 igralec omamil in spolno napadel, njeno zgodbo je s svojo izkušnjo dopolnilo pet prič, medtem ko je Cosby ves čas trdil, da je bil njegov odnos s tožnico sporazumen. Cosby je s Constandovo pred leti dosegel finančno poravnavo, takrat pa so ga zaslišali in posneli njegovo priznanje, da je v preteklosti ženskam, potem ko jih je zvabil v hotelsko sobo, skrivaj dajal omamna sredstva. Te posnetke so na tokratnem sojenju slišali porotniki, ki so se po 14 urah razprave soglasno odločili, da je nekdanji zvezdnik serije The Cosby Show kriv po vseh treh točkah obtožnice. Za vsako od točk spolnega napada mu grozi do deset let zapora in plačilo do 25 tisoč dolarjev. Poznavalci menijo, da bi lahko bil igralec zaradi starosti zaprt največ pet let, na kazen pa bomo morali še malo počakati, saj ima sodnik 90 dni časa, da se o njej izreče. Je pa sodnik Steven O'Neill že povedal, da lahko Cosby do sodbe počaka na prostosti, čeprav je tožilstvo temu močno ugovarjalo, češ da ima igralec zaradi bogastva – poleg 400 milijonov dolarjev ocenjenega premoženja je lastnik zasebnega letala – možnost zbežati. »Ni pomembno, da imam zasebno letalo, vi bedaki!« se je Cosby na presenečenje prisotnih v dvorani jezno odzval na trditve, da je begosumen.

Ob več kot 20 častnih priznanj


Medtem ko so njegove žrtve proslavljale obsodbo, so se nanjo odzvale tudi številne ustanove. Prvič v svoji več kot tristoletni zgodovini je častno diplomo Cosbyju odvzela priznana univerza Yale, katere predstavniki so izjavili, da je komik storil dejanja, ki kršijo temeljne vrednote akademske ustanove, častni doktorat pa mu je odvzela tudi njegova »alma mater«, univerza Temple. Iz svojih vrst ga je izključila Akademija filmske umetnosti in znanosti, ki podeljuje oskarje, Televizijska akademija pa ga je odstranila s seznama nagrajencev in iz Dvorane slavnih umaknila njegov kip. Štirje emmyji in trije zlati globusi za zdaj ostajajo v njegovi lasti.


»Linč nedolžnega«


Če se je Cosby vzdržal komentarja o sodbi, je javnost s čustvenimi besedami zasula njegova žena Camille (74), s katero je poročen od leta 1964. Krivdo za javno linčanje svojega moža je pripisala medijem in rasizmu. »Mediji so s svojim demoniziranjem in brezpogojnim sprejemanjem obtožb tožnic brez kakršnihkoli spremljajočih dokazov zanemarili peti in štirinajsti amandma, ki zagotavljata ustrezen proces in enakovredno zaščito, ter tako izničili možnost pravičnega procesa in objektivno poroto. Bill Cosby je bil ožigosan kot kriv, zato ker so mediji in tožnice dejali, da je tako. Zaradi nedokazanih obtožb so ga množice linčale in dosegle, da je moral preklicati napovedane nastope, povzročile so, da so mu odvzeli častne naslove, in maščevalno poskušale preprečiti razstavo naše zbirke afroameriške umetnosti v muzeju Smithsonian.« Tožilstvo je Camille v javnem pismu prav tako obtožila neetične kampanje s ciljem uničiti njenega moža in zahtevala, naj »podkupljivo in izkoriščevalsko« tožilsko ekipo sodno preganjajo. Dolg zapis je sklenila z izjavo, da je njen mož nedolžen. »Koliko časa bomo še dopuščali sodno, zakonodajno, izvršilno, medijsko in korporativno zlorabo moči? Še enkrat, nedolžnega človeka so spoznali za krivega na podlagi nepremišljene, brezpogojne in protiustavne gonje, ki so jo sprožili mediji. To je pravica drhali, ne resnična pravica, tragedija, ki se mora preklicati, ne le zaradi Billa Cosbyja, temveč zaradi celotne države. Nekega dne bo resnica zmagala, ta vedno zmaga,« moža že od vsega začetka neomajno podpira Camille.

prejšnji članek
Blaž Švab & Challe Salle: Sreča v očeh je vredna več kot spletni »všeček«
Svet slavnih
Blaž Švab & Challe Salle: Sreča v očeh je vredna več kot spletni »všeček«
naslednji članek
Skrite strasti izjemne slovenske pevke
Svet slavnih
Skrite strasti izjemne slovenske pevke