nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kseniji Kranjec ukradli identiteto

11. 9. 2018; 07.00
Avtor: V. M.
ksenija kranjec

Ksenija Kranjec foto: POP TV

Na priljubljeni aplikaciji za spletne zmenke se je pojavil lažen profil s fotografijami 27-letne Ksenije Kranjec. Neznanec je zlorabil njeno ime in ji ukradel fotografije.

Še preden je domačim pomahala v slovo in se odpravila na slavno kmetijo, ki jo bomo lahko prav kmalu spremljali na malih zaslonih, so prijatelji Ksenijo Kranjec opozorili na spletni profil, ki ga je nekdo v njenem imenu ustvaril na družabnem omrežju za zmenke Tinder. Velenjčanki je neznani nepridiprav ukradel fotografije in se predstavljal kot 27-letna lepotica po imenu Ksenija.

Ob prijaznem opozorilu prijatelja je bila Ksenja povsem šokirana, saj takšno dejanje presega njeno domišljijo. Omenjenega omrežja ne pozna in kot je pojasnila sledilcem, niti ne ve, čemu je namenjen, zato jo je toliko bolj presenetilo, da so se tam pojavile njene fotografije.

Kmetijo že zapustila Ksenija Kranjec

Ksenija foto: POP TV

Kaj storiti v primeru kraje spletne identitete?

Lažno predstavljanje na internetu v obliki kraje identitete še zdaleč ni redko. Z nevšečnostjo pa se ne spopadajo zgolj znani obrazi. Kako si lahko pomagate, če zasledite, da se na družabnem omrežju pojavi profil z vašimi podatki in fotografijami?

''Najprej lažni profil shranite, npr. tako, da naredite posnetek zaslona, ki ga varno shranite. Na posnetku zaslona naj bo razviden tudi celoten spletni naslov profila (spletni naslov se začne s https://).

Nato pa preverite, kako lahko lažni profil prijavite. V večini primerov lahko prijavo oddate dokaj enostavno preko posebnega gumba v samem profilu. Navodila običajno dokaj hitro najdete na spletnih strani s pomočjo, preko spletnega iskalnika, ali pa se za pomoč obrnete na SI-CERT (lahko preko el. naslova cert@cert.si). Nadaljnji postopek je potem odvisen od posameznega družabnega omrežja. Nekatera zahtevajo, da pri prijavi lažnega profila pošljete tudi skeniran osebni dokument,'' je za naš portal pojasnil Tadej Hren iz SI-CERT-a in ob tem omenil še drugo možnost, ki poteka po pravni poti in je običajno izredno dolgotrajna.

''Žrtvam svetujemo, da krajo identitete prijavijo na policiji.''

SI-CERT, Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost

prejšnji članek
Tako je videti Teja Perjet po povečanju prsi
Svet slavnih
Tako je videti Teja Perjet po povečanju prsi
naslednji članek
Takšno ima rad Borut Pahor
Svet slavnih
Takšno ima rad Borut Pahor