Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Helena Blagne razkrila, zakaj 10 let ni izdala pesmi

13. 9. 2018; 08.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
helena blagne 2

Helena Blagne foto: Mare Vavpotič/M24

Čeprav je bila slovenska glasbenica nekako vedno prisotna, kar 10 let ni izdala nove pesmi. Vse do oktobra lani, ko je občinstvo navdušila s pesmijo Ti boš vedno prvi.

Po navdušenju nad njeno prvo pesmijo iz nastajajočega albuma se je Helena Blagne skupaj z glasbenim producentom Alešem Vovkom vrgla na delo, kmalu pa boste lahko slišali prve sadove njunega sodelovanja. Na radijskih postajah bodo namreč že v ponedeljek začeli predvajati romantično balado Kar bo, pa bo. Pred tem pa je glasbenica, ki je v svoji karieri doma in po svetu prodala že več kot 2 milijona plošč, spregovorila tudi za portal www.njena.si. V pogovoru je spregovorila tudi o svojemu sinu in temu, kako se glasbeno ustvarjanje danes razlikuje od časov, ko je ona začenjala s svojo kariero. 

Kakšna je rdeča nit vašega prihajajočega albuma?


Emocionalne skladbe, ki so značilne za mojo interpretacijo. Balade, saj sem pripovedna pevka in vedno mi je v interesu, da ljudje začutijo, ker je to zgodba, pripovedništvo in interpretacija. Takrat ko verjamem, takrat mi verjame tudi publika. Če se nekaj dela na silo, ni nikoli odziva. To sem se pa naučila v življenju. Sicer sem to zelo malokrat naredila, sem pa. Zato tudi deset let nisem izdala skladbe, ker ni bilo prave pesmi. Ko mi je Raay zaigral Ti boš vedno prvi, sem si rekla, da je to to.

Kako pa je bilo delati z mlado ekipo. Izdali so mi, da je kot producent sodeloval tudi Anej Piletič (BQL)? Kako je bilo delati s tako mladim fantom?

Super, ker je to mlada energija in ta dela nas mlade. Če sem čisto odkrita, s starejšimi niti ne maram delati, ker je to čisto druga energija, neki zastareli prijemi, ki meni niso blizu in ne želim, da so mi blizu. Rada delam z mlado ekipo. To sem se naučila od svojih balkanskih kolegov. Vedno delaj z mlajšimi, da si lahko v koraku s časom. Vedno gledam, kaj delajo, kaj gledajo mladi.

Najzvestejši spremljevalec Helene Blagne je njen sin Kristjan. foto: M24

Vam pri tem pomaga tudi sin?


Kar velika ga upoštevam.  Sicer imajo mladi svoj okus in na vsako stvar gledam z rezervo, ampak ga kar upoštevam. Tudi sam je glasbenik, ima posluh in igral je klavir ter ima tudi pravi občutek.

Tudi on dela kaj v smeri glasbene kariere?
Ne, predvsem dela zase. Zaenkrat se še ne vpleta. Ima svojo pot, glasba je eno tako čisto čustvo in filter za dušo. Glasba tudi zelo sprosti, jaz imam velik privilegij, da lahko s publiko delim to energijo, ki mi jo le-ta tudi vrača.

Koliko se je ustvarjanje glasbe spremenilo v zadnjih letih?


Zelo, ampak človeška duša ostane. Nekaj let nazaj so bili ljudje zelo apatični, ampak so se zdaj zelo odprli. Včasih rečejo, da Slovenci nismo dušni narod, daleč od tega, samo znati jo moramo odpreti. S tega vidika se ni nič spremenilo. Drugače je kar veliko novega, vse dobiva novo obliko, vse je drugače. Glasba, sodelavci, ljudje. Treba se je prilagajati, sprejemati kompromise in biti včasih tudi malo ponižen.

Vaše pesmi so vseeno od nekdaj del slovenske glasbene kulture, vedno ste bili priljubljeni. Imate kak recept za to?
Veliko je mladih in dobrih talentov, ampak se nimajo časa razviti. Ravno zato, ker vse poteka tako zelo hitro. Ne zavidam jim, žal mi je, ker je res veliko talentov. Moja zgodba se je pisala v drugih časih in po tej plati sem vesela, da se je takrat. Bili so drugi kriteriji in zdaj je treba to negovati. Nočem, da bi izpadlo samozavestno, ampak enostavno, če delaš nekaj res s srcem in začutiš, da je prava stvar, sploh ni vprašanja, da bi se vrnila, saj sem vedno tukaj, ko je stvar prava, takrat pridem spet s ploščo, koncertom. Nikoli me ni skrbelo, morda tudi vase toliko verjamem in v svoje mesto pod soncem, ki sem si ga izborila. Nikoli nisem razmišljala o tem, ali se počutila ogrožene, pa ne zato, ker bi se počutila vzvišeno, sploh ne. To je določena mera samozavesti, nekaj je tudi izobrazbe, življenjske šole in splošno kompromisov, ki jih sklepaš v življenju. Pravzaprav je vse zelo enostavno.

Morda je to tisti pravi recept?
Ja, morda je to recept, da se nič ne sprašuješ, da ne kalkuliraš.  Danes je problem, ker mladi najprej vprašajo, koliko bodo zaslužili. Niti slučajno! Ko začneš govoriti o denarju, je to prva in največja napaka. Morajo biti veselje, duša, želja.

prejšnji članek
Jure Košir se je znašel sredi ničesar
Svet slavnih
Jure Košir se je znašel sredi ničesar
naslednji članek
Takšna je bila Teja Perjet kot finalistka miss Slovenije
Svet slavnih
Takšna je bila Teja Perjet kot finalistka miss Slovenije