merceva Odkrito.si

Vrnitev po dveh desetletjih! Se še spomnite te ...

gabrielle carahan Svet24.si

Potrjeno: 22-letno hčer znanega glasbenika ...

ženska Petisvet.si

10 čudežnih živil, ki ubijajo staranje kože

thordis-elva 2 Svet24.si

S svojim posiljevalcem je napisala knjigo o ...

zala kralj gašper šantl Svet24.si

Evrovizijski šok: napaka pri glasovanju, ...

Rene Mlekuž je presrečen, ker jo je našel Njena.si

Znan Slovenec po ločitvi pokazal novo izbranko

Hajdi Korošec- foto 1 Njena.si

Nepričakovan udarec: Hajdi golo iskreno o raku

Čez štiri leta bo na svetu več debelih kot podhranjenih
| V. M.

Čez štiri leta bo na svetu več debelih kot podhranjenih

Ne morete shujšati?, Profimedia

Debelost je zaskrbljujoča globalna epidemija, v zadnjih desetletjih se je namreč število debelih otrok in mladostnikov po vsem svetu povečalo za desetkrat.

V kolikor se razmere ne bodo uravnale, strokovnjaki napovedujejo, da bo do leta 2025 po vsem svetu predebelih že kar 2,7 milijarde ljudi.

Kakšno pa je stanje v Sloveniji? Po podatkih evropskega statističnega urada se Slovenija z 19,2 odstotka uvršča na sedmo mesto med državami EU z najvišjim deležem prebivalcev s prekomerno telesno maso. Največjih delež debelih je v starostni skupini med 45 in 64 let, med mladimi od 18 do 24 let pa je prekomerno težkih 6,4 odstotka.

Dobra novica je vsekakor ta, da se delež prekomerno prehranjenih in debelih otrok in mladostnikov v Sloveniji od leta 2011 znižuje. Raziskovalci ekipe SLOfit z ljubljanske fakultete za šport kljub temu poudarjajo, da je pot do želenega uspeha še dolga.

Foto: Profimedia - 11. oktober je posvečen ozaveščanju o problematiki in razsežnostih epidemije debelosti in številnih bolezni, povezanih s prekomerno telesno maso.

Najobširnejša epidemiološka študija na svetu

Ekipa strokovnjakov iz fakultete je sodelovala tudi v mednarodni študiji o prekomerni teži, katere rezultati so bili predstavljeni v znanstveni reviji The Lancet. V raziskavo je bilo vključenih 130 milijonov ljudi, raziskovalci pa so analizirali indeks telesne mase in spremembe v debelosti po posameznih regijah sveta v obdobju 41-ih let.

In kakšni so bili rezultati? Avtorji študije ugotavljajo, da se je v zadnjih 40 letih po vsem svetu število debelih otrok in mladostnikov, starih od pet do 19 let, povečalo za desetkrat. ''V kolikor se bo nadaljeval sedanji trend, bo leta 2022 na svetu več debelih kot podhranjenih otrok in mladostnikov,'' so zaključili avtorji študije, ki je potekala pod vodstvom Imperial College London in WHO.