nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Največji modni dosežki Karla Lagerfelda

21. 2. 2019; 02.00
Avtor: B.P.
profimedia-0414800744

Karl Lagerfeld na eni zadnjih Chanelovih modnih revij, ko se je še pokazal javnosti foto: Profimedia

Bil je prvi modni oblikovalec, ki je sodeloval s H&M

Novica, da je umrl eden najplodnejših in obenem najbolj ekscentričnih modnih oblikovalcev, v Hamburgu rojeni Karl Lagerfeld, je hitro obšla modni svet. Lagerfeld, ki je umrl v Parizu star 85 let, je bil v modi aktiven do zadnjega dne. Šele dober mesec nazaj so na dan prišle informacije, da ni najboljšega zdravja, kar naj bi bil tudi razlog za to, da se januarja ni udeležil kar treh Chanelovih haute couture modnih revij, čeprav doslej nikoli ni zamudil trenutka, ko se je pokazal gledalcem, kar seveda ni ostalo neopaženo. Lagerfeld je v modnem biznisu deloval kar 70 let in svoj talent izpopolnjeval pri različnih modnih velikanih, med drugim pri Balmainu, Chloe in Fendiju, kjer je bil več let zapored kreativni direktor. Leta 1984 je ustanovil lastno blagovno znamko, kot modni velikan pa se je proslavil s svojim delom za kultno blagovno znamko Chanel pri kateri je ostal do konca.

Karl Lagerfeld leta 1997 v družbi supermanekenk Linde Evangelista, Carle Bruni in Nadje Auermann foto: Profimedia

IZBRALI SMO NEKAJ NJEGOVIH NAJBOLJ KLJUČNIH MODNIH DOSEŽKOV

Začetki pri Chloé

V sedemdesetih je Lagerfeld delal za znamko Chloé, ki je pod njegovim vodstvom postala znana po romantičnih, frfotavih oblekah z drznimi vzorci, ki so še danes njen zaščitni znak.

Karl Lagerfeld z manekenko leta 1979 na modni reviji znamke Chloe foto: Profimedia

Prva kolekcija za Chanel

Januarja 1983 je predstavil svojo prvo kolekcijo za francosko modno hišo Chanel, ki so jo modni kritiki postavili na piedestal, ker je skrajšal krila in modnim dodatkom vdihnil nekaj vitalnosti in glamurja.

Karl Lagerfeld leta 1984 na prvi modni reviji za Chanel foto: Profimedia

Vrnitev kostima

Zahvaljujoč Karlu Lagerfeldu je Chanelov kostim postal ena najbolj oboževanih silhuet 21. stoletja, s poudarkom na suknjičih in krilih iz tvida. Modni oblikovalec je poleg tega obudil tudi malo črno obleko in značilne sandale s črno konico.

Ena od novejših verzij klasičnega Chanelovega kostima iz tvida foto: Profimedia

Prepletena črka C

Logotip znamke Chanel, dva prepletena C-ja, je zagotovo eden najbolj znanih logov na svetu. A če ne bi bilo Karla Lagerfelda, ga danes najverjetneje ne bi bilo več na Chanelovih izdelkih. Ko je namreč leta 1983 prevzel vlogo kreativnega direktorja, je popolnoma moderniziral znamko tudi tako, da je na vse Chanelove izdelke postavil omenjeni logo, ki seveda predstavlja inicialki imena Coco Chanel.

Torbica Chanel Boy z značilnim logotipom foto: splet

Fendijeva ‘bagetka’

Fendijeva baguette torbica je brez dvoma najbolj znan izdelek te italijanske modne hiše. Torbico si je sicer zamislila Silvia Venturini Fendi, Karl Lagerfeld pa je poskrbel, da je tekom njegovega kreativnega vodstva postala kultni modni kos, s tem ko jo je iz sezone v sezono predeloval in si izmišljeval nove in nove motive ter jo s tem ohranjal pri življenju. Naključje je hotelo, da je torbica ravno v tej sezoni ponovno postala trend.

Ena od torbic Fendi baguette, ki jo je oblikoval Karl Lagerfeld ob 15-obletnici od njenega nastanka foto: splet

Karl Lagerfeld v družbi manekenk in Silvie Venturini Fendi na modni reviji Fendi leta 1995 foto: Profimedia

Obleka v obliki svetilke

Obleka, ki je spominjala na svetilko in v kateri je postava dobila značilno obliko peščene ure, je bila Lagerfeldova najbolj nenavadna domislica. Mojstrovino je leta 2014 nosila igralka Keira Knightley na pariškem tednu mode.

Keira Knightley v Chanelovi obleki, ki spominja na svetilko foto: Profimedia

Perlica na perlico

Eden Lagerefeldovih najbolj vidnih doprinosov k znamki Chanel so bili modni dodatki. Dolge ogrlice iz biserov, različnih dolžin in v več slojih, ostajajo najbolj izrazita značilnosti njegovih kolekcij.

Dolge biserne ogrlice v več slojih so zaščitni znak njegovih kolekcij za Chanel foto: Profimedia

Sodelovanje s H&M

Karl Lagerfeld je bil čisto prvi modni oblikovalec, ki je sodeloval z znamko H&M (leta 2004) v okviru njihove kampanje sodelovanja z velikimi modnimi hišami.

Karl Lagerfeld x H&M foto: splet

Chanelova trgovina na Rue Cambon v Parizu obložena s cvetjem, ki so ga oblikovalcu v spomin tja položili oboževalci foto: Profimedia

prejšnji članek
Presenečenje: Po pokoju se Bobovnik vrača na male ekrane
Svet slavnih
Presenečenje: Po pokoju se Bobovnik vrača na male ekrane
naslednji članek
The Biggest Loser Slovenija: Prvi pokukajte v 'novo' hišo!
Svet slavnih
The Biggest Loser Slovenija: Prvi pokukajte v 'novo' hišo!
#obraziavenija
obraziavenija