oblaki, vreme
Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na radarsko sliko

1715284723-172a1607-1715284697348
Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo vodila Žibertova desna roka

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Novogoriški Macbeth v ljubljanski Drami

7. 3. 2019; 04.18
Avtor: T.P.
Macbeth - SNG Nova Gorica

Utrinek iz predstave foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

Na velikem odru ljubljanske Drame bo v torek, 12. marca, ob 19.30 gostovalo Slovensko narodno gledališče Nova Gorica s predstavo Macbeth.

V uprizoritvi Shakespearove drame, ki jo je v novem prevodu Srečka Fišerja postavil na oder SNG Nova Gorica režiser Janusz Kica, igrajo Nejc Cijan Garlatti, Arna Hadžialjević, Žan Perko, Jure Kopušar, Žiga Udir, Peter Harl, Lovro Zafred, Gorazd Jakomini, Gregor Prah, Jože Hrovat, Miha Nemec, Ana Facchini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Medea Novak in Dušanka Ristić.

Ko se neustrašni vojskovodja Macbeth vrača iz uspešno izbojevane vojne, sreča skrivnostne vešče, ki mu v skopih besedah napovejo osupljivo prihodnost. Takoj zatem ga doleti vest o nagradi, ki mu jo kralj podeljuje v zahvalo za junaštva; ta nagrada že uresničuje prvo prerokbo na njegovi poti do kraljevskega prestola.


Čeprav je Macbeth kot vojak pobil nešteto ljudi, ga ob misli na krvavo zahrbtno dejanje, s katerim bi dosegel prerokovani cilj, obhajata strah in dvom. Njegova žena pa je trdno odločena in zahteva, naj bo Macbeth mož in uresniči svojo (in njeno) željo. Toda uboj kralja je samo prva v nizu okrutnosti, ki odtlej zaznamujejo njuno življenje.

V tragediji Macbeth je svet scela potisnjen v temačnost in zlo: igra se začne s koncem vojne in konča z novo vojno, vmes se zvrstijo zločini, ki enako kot življenja nasprotnikov zakoncev Macbeth uničujejo tudi njiju sama, saj ju vse bolj razžirajo notranje stiske, strašljivi prividi in nespečne blodnje.


Macbeth velja za eno najbolj radikalnih upodobitev zla v zahodni literaturi. Toda izvrstno izpisana drama o intimnem soočanju z grozo lastnih dejanj omogoča gledalcu, da se laže identificira z Macbethom kot z drugimi Shakespearovimi junaki.

prejšnji članek
Rita Ora je po novem samska
Svet slavnih
Rita Ora je po novem samska
naslednji članek
Čustven večer za ljubitelje tanga in drugih glasbenih zvrsti
Svet slavnih
Čustven večer za ljubitelje tanga in drugih glasbenih zvrsti