testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ljubezen med Mileno in Jurijem je nekaj posebnega

20. 4. 2019; 05.00
Avtor: L.Ž. Zvezde
Boris Cavazza 10

Igralec Jurij Souček z ženo, operno pevko Mileno Morača. foto: Marko Vavpotič / M24.si

Že dolgo ni bilo okroglega jubileja, ki bi bil deležen tako velike pozornosti medijev kot nedavna 90-letnica igralca Jurija Součka. Pa kaj? Zaslužil si jo je! Če ga je že država spregledala, ko gre za podeljevanje najvišjih priznanj na področju umetnosti, na primer Prešernovih nagrad, pri Zvezdah te napake ne bomo ponovili. Njegovo življenje in opus sta res navdihujoča.

Ko je bil Jurij Souček star dve leti, je pri Mladinski knjigi izpod peresa Josipa Ribiča prvič izšla pravljica Miškolin. Tako kot toliko generacij zvedavih otrok vse do današnjih dni je tudi mali Jurij oboževal prigode razvajenega miška. In prav ta počlovečena živalca je v njegovem življenju dobila prav posebno mesto. Med vsemi animiranimi liki, ki jim je desetletja posojal svoj prepoznavni glas, mu je Miškolin pač najljubši. In izbrati najbolj priljubljenega med vsemi temi risanimi junaki, ki so s tako vrhunskim interpretom, kot je Jurij Souček, ponarodeli, res ni lahko. Bi se odločili za Pipija in Melkijada, ki ob koncu risanke vsakokrat odpujsata domov? Ali pa kobilico Filipa iz slavne čebelice Maje, ki je bil prvi med neštetimi vlogami verjetno najbolj plodovitega slovenskega posojevalca glasov v risanih filmih? Se spomnite maksipsa Fika, palčka Davida, medveda Uhca ali pa meda Marka, ki je nastopal v paru s cigančkom Žarkom? Mnogim se je v spomin najbolj vtisnil Jakec s čarobno lučko, za katerega je, verjeli ali ne, Jurij Souček na mah posnel vseh enajst različnih glasov, kolikor jih je v risanki. Res je legenda!

Jurij Souček foto: M24

Razgibano in brez dolgočasnih pravil je Jurij Souček živel tudi zunaj igralskega sveta. Iz prvih zvez ima tri otroke, Igorja, Roka in Jurko, v zakonu s sopranistko Mileno Morača, s katero sta poročena še dandanes, pa se mu je rodila hčerka Hana. Ljubezen med Mileno in Jurijem je sploh nekaj posebnega in bo, kot kaže, res držala do konca in še dlje. Čeprav na začetku njuni zvezi niso pripisovali bleščeče prihodnosti. Kako bi tudi jo, saj je bila ona, ko sta se spoznala, stara komaj 26 let, on pa je že prečil abrahama. Še posebno je vila roke Milenina mama, ki se je bala za hčerko. Žal ni živela dovolj dolgo, da bi se lahko na lastne oči prepričala, da sta dobro vozila skozi življenje in da ne enemu ne drugemu ni bilo niti za trenutek žal, da sta se spoznala. Jurij Souček je devetdeset svečk na rojstnodnevni torti upihnil v eni od ljubljanskih gostiln, kjer so se na praznovanju zbrali njegovi najbližji. Peli so in plesali, tudi slavljenec, vrhunec zabave pa je bil, ko je žena Milena dragemu z rahlo priredbo in dušo na dlani zapela eno njegovih najljubših popevk Lastovke, ki jo v izvirniku izvaja Elda Viler. Ganljivi prizor je večini slavljencev zvabil solze v oči. Jurij, še na mnogo podobno srčnih dni in zdravih let!

prejšnji članek
Ula Frlan je v rožcah
Svet slavnih
Ula Frlan je v rožcah
naslednji članek
Trik: tako bo barva na pirhe prijela zelo intenzivno
Kulinarika
Trik: tako bo barva na pirhe prijela zelo intenzivno