Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 7. junija

JANEZ-STUSEK-pl6 Reporter.si

Naključno razkritje, napačna kuverta in ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Ana Klašnja Njena.si

Ana Klašnja javno izpostavila svojega partnerja

Tako so jih obarvali znani Slovenci
| K.M.

Tako so jih obarvali znani Slovenci

Pirhi, Shutterstock

Tudi znani obrazi so za letošnjo veliko noč poskrbeli za raznobarvne pirhe. Kateri vas je s svojo ustvarjalno žilico najbolj navdušil?

Tradicija okraševanja pirhov sega globoko v zgodovino. Jajce je indoevropski pomladni simbol, ki ga najdemo v skoraj vseh preprostih in razvitih religijah sveta, v ljudskih izročilih in v različnih svetovnih mitologijah. V krščanski ikonografiji simbolizira jajce Kristusovo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje, podobno kot v religijah, ki so precej starejše od krščanstva. Znano je, da je bila velika noč v srednjem veku splošen rok za oddajo jajc zemljiškemu gospodu. Šele kasneje, po 16. stoletju, so velikonočna jajca postala praznična jed. Pravico do prejema jajc so imeli nekateri meščani, redovniki in reveži. Najstarejši zapis na našem ozemlju o tovrstni predaji jajc je iz leta 1393, ko so na veliko soboto razdelili jajca vsem redovnicam nekdanjega samostana dominikank v Radljah. Najstarejši znani podatek o blagoslovu jajc na našem ozemlju pa je iz leta 1443.

Kako ste letos pirhe obarvali vi? To nam lahko zaupate v komentarjih, pod besedilom pa si oglejte, kakšne pirhe imajo letos znani Slovenci!