mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Tako so jih obarvali znani Slovenci

21. 4. 2019; 08.00
Avtor: K.M.
pirhi 11 shutterstock_1279288480

Pirhi foto: Shutterstock

Tudi znani obrazi so za letošnjo veliko noč poskrbeli za raznobarvne pirhe. Kateri vas je s svojo ustvarjalno žilico najbolj navdušil?

Tradicija okraševanja pirhov sega globoko v zgodovino. Jajce je indoevropski pomladni simbol, ki ga najdemo v skoraj vseh preprostih in razvitih religijah sveta, v ljudskih izročilih in v različnih svetovnih mitologijah. V krščanski ikonografiji simbolizira jajce Kristusovo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje, podobno kot v religijah, ki so precej starejše od krščanstva. Znano je, da je bila velika noč v srednjem veku splošen rok za oddajo jajc zemljiškemu gospodu. Šele kasneje, po 16. stoletju, so velikonočna jajca postala praznična jed. Pravico do prejema jajc so imeli nekateri meščani, redovniki in reveži. Najstarejši zapis na našem ozemlju o tovrstni predaji jajc je iz leta 1393, ko so na veliko soboto razdelili jajca vsem redovnicam nekdanjega samostana dominikank v Radljah. Najstarejši znani podatek o blagoslovu jajc na našem ozemlju pa je iz leta 1443.

Kako ste letos pirhe obarvali vi? To nam lahko zaupate v komentarjih, pod besedilom pa si oglejte, kakšne pirhe imajo letos znani Slovenci! 

prejšnji članek
Milan razkrinkal priljubljeno Emo?
Resničnostni šovi
Milan razkrinkal priljubljeno Emo?
naslednji članek
Zvezde plešejo: Takšno soprogo ima Miha Perat
Resničnostni šovi
Zvezde plešejo: Takšno soprogo ima Miha Perat