cepljenje, dojenček Svet24.si

Dojenčka pomotoma cepili proti covidu

la-palma, lava, izbruh-vukana Svet24.si

FOTO: Lava golta vse pred sabo, a naravi se je ...

blaz1 Svet24.si

Blaž Švab o tem, kaj je počel med poletjem, in ...

milan kucan 1990 bobo Reporter.si

Ljerka Bizilj: Kako sem postala »Kučanova ...

oshkosh, lkov 4x4, matej tonin Necenzurirano

Zakaj Tonin ni razkril, da bo kupil še 100 ...

sean osterc lpd Njena.si

Imitator Sean se je prijavil v šov Slovenija ima ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Tako so jih obarvali znani Slovenci
| K.M.

Tako so jih obarvali znani Slovenci

Pirhi, Shutterstock

Tudi znani obrazi so za letošnjo veliko noč poskrbeli za raznobarvne pirhe. Kateri vas je s svojo ustvarjalno žilico najbolj navdušil?

Tradicija okraševanja pirhov sega globoko v zgodovino. Jajce je indoevropski pomladni simbol, ki ga najdemo v skoraj vseh preprostih in razvitih religijah sveta, v ljudskih izročilih in v različnih svetovnih mitologijah. V krščanski ikonografiji simbolizira jajce Kristusovo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje, podobno kot v religijah, ki so precej starejše od krščanstva. Znano je, da je bila velika noč v srednjem veku splošen rok za oddajo jajc zemljiškemu gospodu. Šele kasneje, po 16. stoletju, so velikonočna jajca postala praznična jed. Pravico do prejema jajc so imeli nekateri meščani, redovniki in reveži. Najstarejši zapis na našem ozemlju o tovrstni predaji jajc je iz leta 1393, ko so na veliko soboto razdelili jajca vsem redovnicam nekdanjega samostana dominikank v Radljah. Najstarejši znani podatek o blagoslovu jajc na našem ozemlju pa je iz leta 1443.

Kako ste letos pirhe obarvali vi? To nam lahko zaupate v komentarjih, pod besedilom pa si oglejte, kakšne pirhe imajo letos znani Slovenci!