stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kdo je bila Mojca Senčar?

27. 5. 2019; 11.00
Avtor: K.M.
sencar1

Mojca Senčar foto: Mateja J. Potočnik

Včeraj smo pisali o tem, da se je za vedno poslovila Mojca Senčar, dolgoletna predsednica Europe Donne in nekdanja zdravnica. Kako pa bi to močno žensko še lahko opisali?

Včeraj se je po hudi bolezni za vedno poslovila Mojca Senčar, ki je vse do upokojitve delala na Onkološkem inšitutu v Ljubljani, kasneje pa kot ozdravljena bolnica raka na dojki postala glas žensk, ki se borijo s to zahrbtno boleznijo. Dolgo je bila predsednica Združenja Europa Donna Slovenija, v zadnjem obdobju pa je bila njegova častna predsednica.

Nekdanja in zdajšnja predsednica Europe Donne, Mojca Senčar in Tanja španić foto: Sašo Švigelj

"Najbolj srečna v zadnjem času sem bila, ko sem 2. januarja še lahko prišla na Šmarno goro. To se mi zdi enkratno, da sem bila tam, a verjetno je bilo to zame zadnjič v življenju, ker moja bolezen kar hitro napreduje. Drugače pa poskušam vsako jutro, če le gre, še vedno hoditi na fitnes. Skrbim za to, da še berem, se udeležujem prireditev, še poskušam kaj narediti za Europo Donno. Še vedno živim tako dobro, da je to življenje vredno življenja. In dokler skrbim zase, dokler me nič ne boli, se še veselim lepih spomladanskih dni," je Senčarjeva v mesecu marcu zaupala novinarki časopisa Novice Svet24. 

»Rak je bolezen, ki hudo prizadene vsakega človeka, njegovo telo, enako hudo tudi njegovo dušo.« foto: Sašo Švigelj

Takole pa so v njej zapisali v Združenju Europa Donna: 

Za rakom dojk je zbolela kmalu po svojem štiridesetem letu. Po zdravljenju je nadaljevala svoje delo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kot zdravnica je pomagala številnim bolnicam med zdravljenjem ter jim vlivala optimizem z deljenjem svoje izkušnje. Po upokojitvi je svoje življenje posvetila detabuiziranju raka, osveščanju o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka ter zagovorništva bolnikov. Borila se je za enake možnosti zgodnjega odkrivanja in celostnega zdravljena za vse ženske po Sloveniji in opozarjala na pomen medsebojnega spoštovanja in sodelovanja med zdravniki, odločevalci in civilno družbo. Bolnicam in njihovim svojcem je bila ves ta čas na voljo za osebne razgovore in svetovanje po telefonu, jim vlivala upanja ter jim pomagala pri odločitvah povezanih s soočanjem z boleznijo in zdravljenjem.

Mojca Senčar in Jaka Jakopič foto: Aleš Černivec

33 letih po prvi diagnozi se je bolezen vrnila v razsejani obliki. Ostala je optimistka in nadaljevala s svojim delom, pozitivnim pogledom na življenje in polna življenjske energije še naprej pomagala številnim ženskam, čeprav se je sama spopadala s svojo bitko za življenje, z agresivnim zdravljenjem in soočanjem z lastno minljivostjo. V zadnjem času je še posebej glasno opozarjala na pomen paliativne oskrbe in urejanja področja evtanazije in nas učila, kako se soočiti s strahom in pogledati smrti v oči, ko se čas izteka.

prejšnji članek
Voditeljica Kmetije zmago napovedala že pred tedni!
Resničnostni šovi
Voditeljica Kmetije zmago napovedala že pred tedni!
naslednji članek
Peter Poles kot tekmovalec vstopa v šov?
Resničnostni šovi
Peter Poles kot tekmovalec vstopa v šov?