stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pri Aidi bo sodelovalo tudi 11 lipicancev

27. 6. 2019; 10.30
Avtor: T.P.
67

Utrinek z novinarske konference. foto: Živa Tory

Do odprtja 67. Ljubljana Festivala nas loči še manj kot teden dni.

Za operni spektakel Aida so se vaje že začele. Med drugim se bodo na Kongresnem trgu z nastopajočimi prvič seznanili plemeniti lipicanci. Teh bo 11.



Verdijeva Aida bo tokrat zaživela v koprodukciji HNK Split, Slovenske Filharmonije, ki je letos postal rezidenčni orkester Ljubljana festivala, ter SNG Maribor, v solističnih vlogah pa se bodo predstavili Leonardo Šarić kot egipčanski kralj, Rossana Rinaldi kot egipčanska princesa Amneris, Susanna Branchini kot Aida, Walter Fraccaro kot egipčanski vojskovodja Radames, Ivica Čikeš kot veliki duhovnik Ramfis in Giorgio Surian kot etiopski kralj Amonasro. Zasedbo sicer skupno sestavlja več kot 400 nastopajočih, v triumfalnem sprevodu pa jo bodo še dodatno popestrili lipicanci iz Kobilarne Lipica. Orkester bo lociran pod odrom, prizore na odru pa bo mogoče spremljati tudi na velikem zaslonu.

Klemen Turk iz Kobilarne Lipica, režiser Aide Dražen Siriščevič, pevka Susanna Branchini, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, pevka Rossana Rinaldi in dirigent Ivo Lipanović foto: Živa Tory

Aida, ki jo bomo gledali na Kongresnem trgu, je bila premierno izvedena leta 2014 v Splitu v persitilu Dioklecianove palače, kjer je doživela izjemen uspeh, njen režiser Dražen Siriščevič pa je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril, da je predstavo priredil posebej za Kongresni trg, saj je ta tudi veliko večji od peristila Dioklecianove palače. Dirigent predstave bo Ivo Lipanović.

Trenutno je za operni spektakel prodanih že 4000 vstopnic, so pa vstopnice še vedno na voljo. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, bo letos Kongresni trg urejen tako, da v parku ne bo stojišč, kot je bilo sicer običajno, napovedal pa je tudi, da bo v primeru slabega vremena Aida z 2. julija prestavljena na 3. julij. Ker je napoved za oba dva dneva bolj slaba, pa je možno, da jo bodo izvedli že 1. julija.

KRATKA VSEBINA OPERE
Zgodba ene najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper v celotni operni zgodovini se dogaja v Egiptu. Egipčanski vojskovodja Radames je zaljubljen v zasužnjeno etiopsko princeso Aido, z njim pa se želi poročiti tudi hčerka egipčanskega kralja Amneris. Radames tako bije notranji boj med ljubeznijo do Aide in zvestobo svojemu kralju, njegova izbranka pa med globokimi čustvi do Radamesa in ljubeznijo do očeta, etiopskega kralja.

prejšnji članek
Slovenska pevca skupaj ujeta na Sardiniji
Svet slavnih
Slovenska pevca skupaj ujeta na Sardiniji
naslednji članek
S temi izdelki bo letošnji žar popoln!
Kulinarika
S temi izdelki bo letošnji žar popoln!