favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ljubljana festival v znamenju flamenka, jazza, akustike in klasične glasbe

4. 7. 2019; 04.30
Avtor: T.P.
Ljubljana festival

V torek v Križanke prihaja Stanley Clarke, prvi basist v zgodovini, ki z enako intenzivnostjo igra električno bas kitaro in kontrabas. foto: Ljubljana Festival

67. Ljubljana festival je v polnem zamahu.

Nocoj bo v Križankah nastopila ena najboljših plesalk flamenka María Pagés z najnovejšo koreografijo Oda času, ki v ospredje postavlja minljivost časa in vpliv le-tega na človeško telo, hrepenenje, umetnost in življenje.

Jutri bo na Peklenskem dvorišču Križank nastopila ikona slovenske kantavtorske scene Tomaž Domicelj. Glasbenik bo po enoletnem premoru nadaljeval zgodbo prejšnjih treh avtorskih koncertov, imenovanih Čista akustika. Njegovo muziciranje na najrazličnejših akustičnih kitarah, petje in komentiranje pa bo dopolnil Zdenko Cotič – Coto, med glasbenimi kolegi znan kot slovenski Eric Clapton. Ljubitelji komorne glasbe pa bodo istega dne na svoj račun prišli v Slovenski filharmoniji z nastopom Komornega orkestra iz Waidhofna ob Ybbsu. Dirigiral mu bo predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka.

V ponedeljek se v filharmonijo po lanskem avgustovskem komornem koncertu vrača violinist Sergej Krilov. Na tokratnem koncertu bo nastopil s Filharmoničnim orkestrom iz Seongnama pod vodstvom dirigenta Guma Nansa.

Iz Križank bodo v ponedeljek in v torek odmevali jazzovski zvoki. V soboto bo nastopil dvakratni grammyjev nagrajenec Marcus Miller, ki se je kalil v zasedbi Milesa Davisa in ki velja za enega najvplivnejših glasbenikov našega časa, v nedeljo pa štirikratni prejemnik nagrade grammy Stanley Clarke, ki je v svoji več kot 45 let dolgi glasbeni karieri pridobil status legendarnega virtuoza na bas kitari. V torek bodo v Narodni galeriji predstavili glasbeni projekt skladatelja Pavla Mihelčiča z naslovom Vrtinci. Osem izvirnih skladb je napisanih za različne zasedbe harfe in flavte, v solističnih vlogah bosta nastopila Urška Križnik Zupan in Matej Zupan, vse skupaj pa se prepleta še z vmesnimi poetičnimi besednimi vložki. Umetniško vodstvo projekta bo prevzel umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič, z besedilom, katerega avtor je prav tako Mihelčič, pa bo večer povezovala dramska igralka Nataša Barbara Gračner, članica ansambla ljubljanske Drame.

V četrtek se v Cankarjevem domu obeta čudovit večer opernih arij, na katerem bosta navduševala Thomas Hampson in Elena Mosuc. Najlepše melodije opernih velikanov bo skupaj z njima zaigral Orkester Slovenske filharmonije, ki ga bo vodil dirigent Nicolae Moldoveanu.

V petek pa v Viteško dvorano Križank prihaja mednarodno priznani crossover umetnik Norbert Kael, ki spretno združuje klasično glasbo z jazzom, saj domiselno preoblikuje vsem znane skladbe iz klasične glasbene zakladnice, pri čemer venomer ohranja njihovo osnovno melodijo in karakter.

prejšnji članek
Zakaj je bila Jerica Zupan sredi pšenice zgoraj brez?
Svet slavnih
Zakaj je bila Jerica Zupan sredi pšenice zgoraj brez?
naslednji članek
Raziskava: Sperma je najkvalitetnejša zgodaj zjutraj
Zdravje
Raziskava: Sperma je najkvalitetnejša zgodaj zjutraj