stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kakšne skrivnostih v predalih skrivajo Vzhodne Berlinčanke?

29. 9. 2019; 06.30
Avtor: T.P.
She She Pop Predali

Utrinek iz predstave Predali legendarnega berlinskega gledališkega kolektiva She She Pop foto: Benjamin Krieg

1. oktobra bo 25. festival Mesto žensk uvedla predstava legendarnega berlinskega gledališkega kolektiva She She Pop, ki tako kot Mesto žensk deluje že 25 let.

She She Pop v Ljubljano prihajajo prvič, v Slovenskem mladinskem gledališču pa bodo gostovali s predstavo Predali, v kateri Zahodne Berlinčanke dobesedno brskajo po predalih žensk, ki so odrasle na vzhodni strani Berlinskega zidu, da bi iz njihovih dnevnikov in pisem, a tudi njim ljubih pesmi in knjig razbrale, kaj jih druži in kaj ločuje. Vzhodnjakinje jim v predstavi, ki ponovno združitev Nemčij obravnava kot zakonsko terapijo, seveda ne ostanejo dolžne.

"Predali niso nikakršen popreproščen poskus obujanja vzhodno-zahodnonemške preteklosti, temveč niz asociativno povezanih misli o tem, kaj je tisto, zaradi česar smo postali, kdor smo. Zabaven in globok večer, ki ostane s tabo še dolgo po tem, ko se predstava konča," je o predstavi zapisal nemški kritik Tom Mustoph.

Predstava bo v nemščini, opremljena s slovenskimi in angleškimi nadnapisi. Po njej bo pogovor z ustvarjalkami.



Na 25. izdaji mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk se bo sicer na 18 prizoriščih predstavilo 160 sodelujočih, novost pa je, da bo festival v manjšem obsegu potekal tudi v Mariboru in Zagrebu.

Geslo letošnje izdaje je #HerStory, ki govori tako o njeni, ženski zgodovini kot o njeni, ženski zgodbi. "Pri tem ni govora o posebni zgodovini, ki bi veljala samo za ženske, temveč o delu splošne zgodovine, ki umanjka, ker so se v preteklosti večinoma vrednotili le moški dogodki," je na novinarski konferenci pojasnila umetniški vodja festivala Mesto žensk Teja Reba. Po njenih besedah je čas za nekaj feminističnega revizionizma - feministične re-interpretacije dejstev, dogodkov in tradicij. Na festivalu si zato spregledano, zamolčano in zatrto želijo narediti vidno.


Rezidentka letošnje izdaje je poljsko-britanska ustvarjalka Alicja Rogalska, ki se je posvetila raziskovanju izbrisanih in bo 2. oktobra v Galeriji Škuc odprla razstavo Oblike pritiska, v fokusu pa bo slovenska književnica, skladateljica in magistrica sociologije Nina Dragičević.

Premiero bosta na festivalu doživela predstava Brina Bare Kolenc in Leje Jurišič, ki se ukvarja z emancipatornim momentom slovenskega sodobnega plesa v 2. svetovni vojni, katerega nosilka je bila Marta Paulin - Brina, ter performans Golo življenje, ki ga s sodelavkami podpisuje interdisciplinarna umetnica Olja Grubić.

Med tujimi gostovanji bodo predstava Tanz avstrijske umetnice Florentine Holzinger, predstava Muyte Maker mlade francoske koreografinje Flore Detraz in performans In Posse: ženska sperma provokativne britanske umetnice Charlotte Jarvis. Veliki jubilejni festivalski finale bo 13. oktobra.

prejšnji članek
Tropsko razpoloženi Raay, skirvnostni Lado in shujšana Ana Maria
Svet slavnih
Tropsko razpoloženi Raay, skirvnostni Lado in shujšana Ana Maria
naslednji članek
Zvezdniška poroka 'Cool' para
Svet slavnih
Zvezdniška poroka 'Cool' para