Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

7 Svet24.si

To so najbolje plačani zvezdniki na svetu

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

onur-büyüktopçu Njena.si

Tisti usodni poljub: Igralec je postal TV voditelj...

Konec je: Nimajo več kraljevih nazivov
| K.M.

Konec je: Nimajo več kraljevih nazivov

Princesa Madeleine z možem Chrisom in starejšima otrokoma, hčerjo Leonore in sinom Nicolasom., Princesa Madeleine z družino

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf je petim vnukom ukinil kraljevski status. To pomeni, da nimajo več naziva kraljevska visokost, od njih se ne bo več pričakovalo izpolnjevanje uradnih dolžnosti, prav tako pa ne bodo deležni apanaž, rednega letnega prejemka, ki se financira iz davkov.

Po mnenju nekaterih opazovalcev je odločitev švedskega kralja, ki so jo v ponedeljek predstavili javnosti, odsev širših razmišljanj, da ni potrebe po tem, da se z javnimi sredstvi plačuje toliko članov kraljeve družine. A nekateri so bili nad tem kraljevim korakom, o katerem naj bi razmišljal že leta, vendarle presenečeni.

Foto: Profimedia - Princ Karel Filip in njegova žena princesa Sofija sta naziva obdržala, to pa ne vejla za njuna sinova.Švedski časnik Expressen je ocenil, da bo peterica kraljevih vnukov končno sneta s kraljevih vajeti. Se bo pa hkrati povečal pritisk na prestolonaslednico Victorio in njena dva otroka, princeso Estelle in princa Oscarja, ki sta kraljevski status ohranila, saj sta v neposredni liniji za nasledstvo švedskega prestola.

Carl XVI. Gustaf je kraljevski status ukinil trojici otrok princese Madeleine in njenega soproga, ameriško-britanskega poslovneža Christopherja O'Neilla, ter sinovoma princa Carla Philipa in njegove soproge, princese Sofie.

Vsi bodo ohranili naziv princ oziroma princesa ali vojvoda oziroma vojvodinja in bodo še naprej člani kraljeve družine, ne pa kraljeve hiše. Življenje Alexandra in Gabriela, sinov Carla Phillipa, ter otrok Madeleine - Leonore, Nicolasa in Adrienne, naj bi bilo poslej bolj zasebno in bolj "navadno". Vsi so trenutno stari od dveh pet let.


Princesa Madeleine je sama prek Instagrama pozdravila očetovo odločitev, saj bodo njeni otroci po njenih besedah sedaj imeli večje možnosti, da v prihodnosti svoja življenja razvijajo kot zasebne osebe. Hkrati je to odlična novica za njeno družino, ki živi na Floridi, saj bi se sicer najverjetneje morali vrniti v domovino in tam opravljati kraljeve dolžnosti. "Ta sprememba je bila načrtovana že nekaj časa. Chris in jaz misliva, da je to dobro za najine otroke, ki imajo zdaj odlično priložnost, da v prihodnosti kot individualne osebe oblikujejo svoja življenja," je zapisala pod fotografijo, na kateri pozira s svojimi otroki. 

Kraljeva odločitev se ne nanaša na Madeleine in njenega brata, Carla Philipa ter soprogo slednjega, Sofio. Ti bodo glede na sporočilo kraljeve hiše še naprej delali za neprofitne fundacije in organizacije, ki so jih ustanovili ali pri katerih sodelujejo. Poleg tega bodo, glede na odločitev kralja, še naprej opravljali uradne dolžnosti.