GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ranko: Ljudje so ponoreli, žena ga je pustila živeti …

11. 10. 2019; 07.45
Avtor: Vesna Meško
ranko (5)

Nataša, potem ko si je prvič ogledala moževo predstavo. foto: Marko Vavpotič, M24.si

Lahko bi rekli, da je Ranko Babić minule dni hodil po robu in ostal živ. No, vsaj dokler si ne bo njegove novopečene predstave Kriza srednjih let ogledal še njegov oče, ki se mu za enkrat še sanja ne, da je zvezda komedije. Si je pa skupaj z gledalci predstavo prvič ogledala soproga Nataša, zaradi katere se je dvorana tresla in jokala od gromkega smeha. Kaj mislite, se je vse skupaj za našega falota dobro končalo?

Ranko Babić je sila zabaven človek. Pred kamero, na odru, doma, na družbenem omrežju, pa tudi tedaj, ko je sam s seboj. Kakopak tudi intervju z njim ne more potekati v resnem vzdušju. Sprehodite se skozi najin klepet, tekom katerega boste izvedeli, kako se je rodila predstava, kakršne doslej Slovenija še ni videla. Huh, to leto bo v Špas Teatru zagotovo zelo pestro in veselo!

Ranko, tole je pa hoja po robu. (Ranko se pretvarja, da resno prikima).

V pravkar pečeni predstavi Kriza srednjih let, namreč brez zadržkov na humoren način razgaljate najbolj intimne trenutke svojega življenja. Pa ne le svojega – ves čas sem namreč čakala, če bo od nekje zagrmel glas vašega očeta, oprezala pa sem tudi, če bo na oder prihrumela Nataša. No, ni ju bilo na spregled (smeh).

Povejte mi, ste imeli kaj treme, kako bo vse skupaj sprejela vaša prva publika?

Uf, trema je bila prisotna od prve vaje za novo predstavo. Ampak na koncu je bilo vse top. Točno tako, kot sem si zadnje leto predstavljal vsakič, ko sem o novi predstavi razmišljal.

Ranko Babić - premiera Kriza srednjih let foto: Vito Tofaj

Kriza srednjih let še zdaleč ni običajna, razvedrilna predstava, ki poskuša publiko nasmejati s splošnimi življenjskimi peripetijami. Gre za zelo intimno avtobiografsko komedijo, ki nasmeji do solz, razgiba trebušne mišice, nas sprehodi skozi trenutke razsvetljenja (Ojoj, tako je tudi pri naju!) in hkrati tudi šokira (pa saj tega ni rekel na glas!) – iskreno, koliko resnice se skriva v predstavi?

Če sem govoril, da je pri 'Moški copati' 90 - odstotkov resnice, jo je tukaj 100 - odstotkov. Vse je res. Sicer začinjeno s humorjem, da je lažje in bolj prijetno poslušati, ampak drugače je pa vse res. Hotel sem opisati svoje trenutne občutke, razmišljanja, probleme s katerimi se soočam ... in vidim, da mi je uspelo.

Ste se med snovanjem programa posvetovali z vašimi zvezdami predstave oz. ali ste jih seznanili s tem, da bo beseda tekla tudi o njih? Če ja, kako so se odzvali?

Hahahah (glasen smeh), žena je seveda vedela, da bom govoril o njej in mi je dala dovoljenje. Ostali akterji pa so se morali kar sprijazniti s svojimi vlogami. Še posebej fotr, ki si še ni ogledal predstave, tako da na njegov komentar pravzaprav še čakam.

Odlični Ranko Babić je s komedijo Kriza srednjih let samo dokazal, da sodi v sam vrh najboljših stand up komik v Sloveniji. foto: Mare Vavpotič/M24

Vaše pripovedovanje o otroštvu je zelo slikovito, mnogi smo ob tem tudi sami zajadrali v osemdeseta leta in med krohotanjem obujali sorodne spomine. Se mi je pa tekom predstave porodila misel, da bi bilo zelo zanimivo spoznati vašega očeta in mamo. Kakšna sta, če na cedilu pustimo vse humorne začimbe?

Rekel bi, da sta klasična stereotipna starša iz delovnega razreda, ki sta prišla iz Bosne v Slovenijo v želji po boljšem življenju. Sta konzervativna, delovna, držita se pravil in se še danes matrata z slovenščino (smeh).

Med vašim pripovedovanjem smo si ju zlahka predstavljali. Nam pokažete njuno fotografijo, da ju malce bolj spoznamo?

Joj, te naši Bosanci niso za te fore, tako da trenutno žal ne bo šlo (smeh). Mogoče ju pa kdaj v prihodnosti prepričam drugače (smeh).

Dobro, potem pa mi povejte, če vaša mama še vedno tako navdušeno vlaga papriko, da odišavi pol blokovskega naselja?

Hvala bogu je končala z vlaganjem, ker se ji ne splača več. Sedaj, ko dobiš kozarec paprike za par deset centov, je vlaganje potrata časa.

Ranko Babić - premiera Kriza srednjih let foto: Vito Tofaj

Kako pa se je na vlogo v predstavi odzval vaš tako imenovan varnostni inženir, torej starejša hčerka Taja? Ji pozornost godi?

Uf, po moški copati je bila res jezna name, ker sem kao govoril njene osebne stvari in so se ji ljudje smejali. Tako da sem pred novo predstavo imel največ pogovora prav z njo. Moral sem ji vse razložiti, tako da mi je potem le dala zeleno luč, da lahko govorim fore na njen račun. Naporno je pisati scenarij, če moraš konstantno iskat dovoljenja od svojih družinskih članov (smeh).

Ste morda staršem in soprogi končni izdelek komedije predstavili pred javnim skokom na oder?

Ne, nisem. Pravzaprav predstave nihče ni videl pred gledalci. Konec koncev tudi jaz ne, ker sem jo zmeraj vadil po kosih in nikoli v celoti.

Kako ste Natašo prepričali, da bo skrajno zanimivo, če svetu zaupate vajine intimne posteljne dogodivščine?

Ona je mene že tako zelo navajena, da ji je to postalo normalno. Jaz ji namreč nenehno razlagam, da je to moja terapija in da bo obema pomagalo, če dam to na odru ven iz sebe. Ker bom potem bolj miren doma, in res je tako (smeh).

Svojemu prijatelju Ranku je Rebeka čestitala z objemo in poljubom. foto: Mare Vavpotič/M24

Moram vas vprašati, sta se z Natašo kaj lovila v zaodrju, potem ko ste publiko šokirali z razkritjem, da najraje seksa tedaj, ko je zaprta?

To je 'fora', ki je vse do zadnjega čakala na zeleno luč. Prav prosil sem jo, če jo lahko povem. Sem ji rekel: »Glej, če bo srednje smešna, jo ne bom uporabljal, če se bodo pa ljudje res krohotali, mi jo pa pustiš uporabljat, prosiiiiiim!?« In je rekla: »Ok, samo, če se bodo res smejali.« In tako sem jo preizkusil, folk je znorel, jaz pa sem dobil dovoljenje.

Za vami je zdaj že nekaj predstav – ste zadovoljni z odzivom publike? Glede na to, da so med gledalci tudi vaši prijatelji, ste nemara tudi od njih izvedeli, kakšne vtis puščate za seboj ob razgaljanju družinske intime …

Res sem mislil, da bo Moško copato težko preseči, ampak mi je očitno uspelo, vsaj po odzivu prijateljev. Vsi so bili namreč navdušeni nad mojo iskrenostjo in sproščenostjo ob žgečkljivih temah. In pa seveda to, da celo predstavo hodim po robu in ne padem čez (smeh). Drugače pa je odziv publike res fenomenalen, predstava je 14 dni v naprej razprodana, tako da me čaka delovno leto, ki se ga zelo veselim.

Od smeha so tekle solze ...

Od smeha so tekle solze ... foto: Marko Vavpotič, M24.si

prejšnji članek
Tones and I: najstnica s hitom podira rekorde po vsem svetu!
Svet slavnih
Tones and I: najstnica s hitom podira rekorde po vsem svetu!
naslednji članek
Tako shujšan je Rene po mesecu bivanja v gozdu
Resničnostni šovi
Tako shujšan je Rene po mesecu bivanja v gozdu