Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Sta ogrožena njen lepi glas in kariera?

23. 10. 2019; 06.15
Avtor: Sonja Javornik/Nova
_DSC3477 Sasa + Domen 100%c

Domen je bil zaradi Sašinih težav zelo zaskrbljen in razumevajoč, pevko je tudi vsak dan poklical in vprašal, kako je. foto: osebni arhiv

Si predstavljate, da izgubite tisto, kar vam prinaša kruh, vas razveseljuje, daje smisel vašemu življenju? Vse to – veselje, kruh in smisel – je za pevko Sašo Lendero njen glas, ki pa je v tem trenutku v nevarnosti. Izvedeli smo namreč, da ima priljubljena pevka resne zdravstvene težave.

Pred časom smo slišali, da naj bi Saša težave z zdravjem, in takoj zastrigli z ušesi, ampak glede na podatek, da so jo videli na Otorinolaringološki kliniki v Ljubljani, nismo mogli vedeti, ali ima resničen zdravstveni problem ali pa gre morda samo na kontrolni pregled, saj je za pevce dobro, da preverjajo glasilke, da se jim ne bi naredili vozlički. V zadnjem času smo dobili tudi informacijo, da je odpovedala nekaj nastopov in gostovanja v kar treh različnih televizijskih oddajah. Nazadnje bi morala z Domnom Kumrom predstaviti duet 100% v novi oddaji Planet TV Pri Črnem Petru. To pa je že dokaz, da Saša ima težave, in to precej večje, kot je na primer le sezonski prehlad.

- foto: osebni arhiv

Da ne bi ugibali, smo pevko poklicali in jo povprašali, kaj natanko se dogaja. »Res sem imela zdravstveno težavo, ki se je vlekla že od avgusta. Pravzaprav nisem zelo presenečena, da ste me poklicali, saj vem, da se v tako majhnem prostoru vse zelo hitro razve. Poleg tega sem v vseh letih ustvarjanja vedno pazila, da izpolnim vse dogovore, zato so sodelavci in moji naročniki navajeni, da se uresniči, kar se dogovorimo. Ker pa zdaj zaradi težav tega nisem bila mogla narediti, je razumljivo, da se je začelo govoriti, da se z menoj nekaj dogaja … Čeprav sem že dve desetletji na glasbeni sceni, svojih nastopov ne jemljem nič bolj lahkotno kot na začetku. Zdi se mi, da moram na vsakem nastopu dati občinstvu tisto, kar od mene pričakuje – tako energetsko kot glasovno. Zato se mi zdi bolj pošteno, da se odpovem kakšni stvari, kot pa da bi izpeljala slabše, kot bi si želela jaz, občinstvo ali naročnik. Se pa na srečo stvari umirjajo,« pravi Saša, ki nam je seveda tudi pojasnila, kakšne vrste zdravstvene težave je imela.

- foto: osebni arhiv

»Iz neznanega razloga se moji glasilki nista bili sposobni v celoti stakniti skupaj, zato nisem mogla doseči višin, kot sem jih prej. Na srečo nimam vozličkov ali drugih poškodb. Upam, da se bo dokončno okrevanje zgodilo čim prej,« pravi pevka, ki je poznana po svojem izjemno čistem sopranskem vokalu. V zabavni glasbi, za katero sicer na splošno velja, da tehnično za petje ni preveč zahtevna, je Saška pokazala, da ima zelo širok glasovni razpon. V nekaterih pesmih je segala do tona E6 s polnim glasom, kar je redkost, saj je v teh legah celo v živo nastopala. Če bi se ji glas znižal, bi to seveda pomenilo, da bi vse svoje stare uspešnice morala prilagoditi oziroma jih morda sploh ne bi več mogla zapeti. Na srečo pa se stanje izboljšuje, tako da pevka upa, da se bo že v kratkem lahko vrnila na odre – sprva sicer za krajše nastope, saj mora paziti na glas, če si želi še dolgo nastopati.

- foto: osebni arhiv

V dveh desetletjih je Saška velikokrat šla na oder tudi z vročino ali katero drugo boleznijo, ko pa je problem z glasilkami, seveda ni druge možnosti, kot da se nastop odpove. »Seveda sem zelo razočarana, da sem morala odpovedati toliko nastopov in oddaj, saj ustvarjam in se trudim prav z namenom, da bi lahko nastopala. Po poletni uspešnici 100%, ki sva jo v duetu zapela z Domnom Kumrom, je zanimanje za nastope še posebno veliko, a včasih se življenje žal ne strinja z našimi načrti … Moram povedati, da je bil Domen ves ta čas zelo razumevajoč in zaskrbljen. Sploh ker se moja težava tako dolgo ni popravila, potem pa so se me kar ena za drugo lotevale tudi čudne viroze. Vsak dan me pokliče in vpraša, kako mi gre. Vesela sem, da se mi po dolgih tednih stanje končno izboljšuje in bova z Domnom lahko kmalu skupaj pomahala s TV-zaslonov v oddajah, kamor sva povabljena. Dobro se zavedam, da je za ustvarjalce televizijskih oddaj zelo neprijetno, kadar se stvari prelagajo ali odpovedujejo. Ampak tokrat so bili prav vsi tako razumevajoči, da sem vsem zares zelo hvaležna.«

Pevka nam je na koncu povedala še to, da že ima pripravljeno novo pesem, vendar je za zdaj samo v instrumentalni verziji, saj zaradi težav z glasilkami niti poskusnega vokala ni mogla posneti. Vsekakor pa lahko njeni oboževalci pričakujejo, da bo takoj, ko bo zdravnik povedal, da z glasom ni več težav, pesem dokončala in predstavila v javnosti.

-

- foto: osebni arhiv

prejšnji članek
Življenjska zmaga Robija Kranjca
Svet slavnih
Življenjska zmaga Robija Kranjca
naslednji članek
Slavni basist se je poročil
Svet slavnih
Slavni basist se je poročil