Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Na premieri Alice v postelji tudi dobitnica Borštnikovega prstana

10. 11. 2019; 05.00
Avtor: T.P.
Marinka Štern in Igor Samobor

Igralka Marinka Štern in ravnatelj in umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Igor Samobor foto: Marko Vavpotič, M24.si

V Mali Drami SNG Drama Ljubljana je v petek svojo prvo slovensko uprizoritev doživela igra Alice v postelji, znamenite ameriške filozofinje, esejistke in pisateljice Susan Sontag v režiji Doriana Šilca Petka.

V predstavi igrajo Maša Derganc, Sabina Kogovšek, Vojko Zidar, Saša Tabaković, Iva Babić, Eva Jesenovec, Veronika Drolc in Timon Šturbej. Igro v osmih prizorih je v slovenščino prevedla Darja Dominkuš. Dramaturginja je Staša Prah, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografinja Tina Bonča, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, lektorica Tatjana Stanič in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.



Ustvarjalci so ob koncu poželi bučen aplavz občinstva, med katerim je bila tudi letošnja dobitnica Borštnikovega prstana, Marinka Štern.

Zarez v slavnostno torto. foto: Marko Vavpotič, M24.si


"Alice v postelji je igra o ženskah, o ženskih bolečinah in o njihovem samozavedanju; svobodna igra domišljije, ki temelji na resnični osebi, Alice James, edini hčerki in najmlajši od petih otrok izjemno ugledne ameriške družine v devetnajstem stoletju. Oče, dedič velikega poslovnega premoženja, je zaslovel kot pisec o verskih in moralnih temah. Ekscentričen človek močne volje, ki je pri trinajstih v nesreči izgubil nogo, je bil glavni učitelj svojih otrok in jih je še v zgodnji mladosti večkrat peljal v Evropo. Ko je imela Alice James trideset let, je menda očeta soočila s svojo željo, da bi naredila samomor. Najprej jo je resno oštel, potem pa dal svoje privoljenje. Leta 1884 se je preselila v London, kjer se je ustalil njen brat Henry (Harry), in tam priklenjena na posteljo preživela naslednjih sedem let in pol, vse do smrti zaradi raka na dojki. Morda nič o človeku ne pove toliko, pa tudi toliko zmotnega, kot njegovo ime. Ime moje zgodovinske osebe Alice James neizogibno spominja na najslavnejšo Alice devetnajstega stoletja, junakinjo povesti Lewisa Carrolla Aličine dogodivščine v čudežni deželi. Vse preveč običajna realnost ženske, ki ne ve, kaj bi s svojo genialnostjo, s svojo izvirnostjo, silovitostjo, in ji zato v življenju ne uspe narediti kariere, se je v mojih mislih združila s fiktivno viktorijansko deklico-otrokom, ki odkrije svet odrasle samovolje v obliki sanj, v katerih se spremembe in kompleksnost občutij odražajo v poljubnih spremembah fizičnih velikosti in razmerij," je o svojem delu zapisala Susan Sontag (1933-2004), ki velja za radikalno literarno ikono šestdesetih let. „Susan Sontag je ustvarila številna dela, ki so kritizirala, preizpraševala in komentirala sodobno življenje in literaturo. Za svojo prozo in eseje je prejela več ameriških in mednarodnih nagrad. Eno izmed njenih bolj avantgardnih del, ki odraža njeno željo, da bi zgodovinsko in biografsko gradivo podvrgla interpretativnim silam leposlovja, v katerem avtor lahko svobodno špekulira o motivaciji in resnici na načine, ki so prepovedani zgodovinarju ali novinarju, je tudi drama Alice v postelji (1993),“ pa je v gledališkem listu zapisala dramaturginja  Staša Prah.

Ponovitve igre si lahko ogledate 11., 15., 16., 18., 26., 27. in 30. novembra ob 20.00 v Mali drami.

Igralke Sabina Kogovšek, Iva Babić, Maša Derganc in Eva Jesenovec foto: Marko Vavpotič, M24.si

Direktorica in umetniški vodja MGL Barbara Hieng Samobor z možem, ravnateljem in umetniškim vodjem SNG Drama Ljubljana Igorjem Samoborjem.

Direktorica in umetniški vodja MGL Barbara Hieng Samobor z možem, ravnateljem in umetniškim vodjem SNG Drama Ljubljana Igorjem Samoborjem. foto: Marko Vavpotič, M24.si

Nastopajoči so poželi bučen aplavz publike.

Nastopajoči so poželi bučen aplavz publike. foto: Marko Vavpotič, M24.si

Igralca in življenjska sopotnika Saša Tabaković in Polona Juh

Igralca in življenjska sopotnika Saša Tabaković in Polona Juh foto: M24.si

Maša Derganc in avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar

Maša Derganc in avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar foto: Marko Vavpotič, M24.si

Igralca Eva Jesenovec in Matic Lukšič

Igralca Eva Jesenovec in Matic Lukšič foto: Marko Vavpotič, M24.si

Igralca Polona Vetrih in Saša Tabaković

Igralca Polona Vetrih in Saša Tabaković foto: Marko Vavpotič, M24.si

Režiser Dorian Šilec Petek in ravnatelj in umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Igor Samobor

Režiser Dorian Šilec Petek in ravnatelj in umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Igor Samobor foto: Marko Vavpotič, M24.si

Igralka Polona Juh in kostumografinja Tina Bonča

Igralka Polona Juh in kostumografinja Tina Bonča foto: Marko Vavpotič, M24.si

prejšnji članek
Danijela in Petar Grašo nista klasičen par
Svet slavnih
Danijela in Petar Grašo nista klasičen par
naslednji članek
Znebite se ogrcev!
Moda&Lepota
Znebite se ogrcev!