Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Silvestrski poljub: Alfi Nipič je bil na začetku malo razočaran

31. 12. 2019; 12.00
Avtor: AR/Vklop
Alfi Nipič

Alfi Nipič foto: Planet TV

Alfi Nipič se spominja, da je bil na začetku nad pesmijo celo malo razočaran, saj je pričakoval, da bo, glede na to, da gre za silvestrski večer in veselo razpoloženje, pesem malo bolj vesela in poskočna.

Besedilo za pesem Silvestrski poljub je napisal Dušan Velkaverh, glasbo pa Jože Privšek, in sicer daljnega leta 1971. Besedilo naj bi nastalo kot lirična izpoved avtorja, torej Dušana Velkaverha, saj naj bi ga napisal v času, ko je bil zaljubljen v neko dekle. Po pripovedovanju Alfija Nipiča naj bi se Dušan smel dotakniti tega dekleta zgolj na silvestrovo, ko ji je voščil. Dekle naj bi bilo tako navdih za to besedilo, a imena dekleta naj ne bi Dušan nikoli razkril. Premierno so pesem predvajali na silvestrski večer, natanko ob polnoči, leta 1971, svojo vinilno ploščo pa je pesem dobila šele leta 1976.

8. decembra 1971 ob pol enajstih dopoldan so pesem posneli na snemanju novoletne silvestrske oddaje v Studiu 14 na Radiu Ljubljana. Glasbo je takrat izvajal Plesni orkester RTV Ljubljana, ki ga v današnjih časih poznamo pod imenom Big band RTV Slovenija. Medtem ko je orkester že začel s snemanjem glasbe za pesem Silvestrski poljub, se je Alfi Nipič ob klavirju šele učil besedilo. Celotno pesem so posneli v eni uri. Takrat so z njo želeli predvsem obogatiti silvestrski večer.

Alfi Nipič se spominja, da je bil na začetku nad pesmijo celo malo razočaran, saj je pričakoval, da bo, glede na to, da gre za silvestrski večer in veselo razpoloženje, pesem malo bolj vesela in poskočna. Jože Privšek je Alfiju Nipiču pozneje, ko sta po drugem prepevanju odšla na kavo, povedal, da si je zamislil, da mora pesem zveneti natanko tako in nikakor drugače.  Pesem je torej v ušesih legendarnega Privška že takrat zvenela natanko tako, kot si je zamislil. Zdaj, skoraj 50 let pozneje, še vedno zveni dobro v ušesih prenekaterega Slovenca in ravno zato ji tako radi prisluhnemo. A zapeti jo mora nekdo, ki jo je že tistega daljnega leta 1971 – Alfi Nipič.

prejšnji članek
Ali veste, katere pijače povzročajo najhujšega mačka?
Zdravje
Ali veste, katere pijače povzročajo najhujšega mačka?
naslednji članek
Slovenska pevka postala mamica
Svet slavnih
Slovenska pevka postala mamica