stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenka leta 2019 je Ninna Kozorog

6. 1. 2020; 09.15
Avtor: PR
Slovenka leta

Slovenka leta 2019 Ninna Kozorog foto: Marko Vavpotič/M24

5. januarja 2020 je revija Zarja/Jana v SNG Opera in balet Ljubljana razglasila Slovenko leta 2019. To je postala zdravnica in humanitarka Ninna Kozorog.

Kandidatk je bilo letos enajst, samih izjemnih žensk. Vsaka izstopajoča na svojem področju delovanja.  Vendar le ena lahko prejme častni naslov. Letos so ga bralke in bralci revije Zarja/Jana dodelili gospe Ninni Kozorog.

Predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, Slovenka leta 2019 Ninna Kozorog, odgovorna urednica revije Zarja/Jana Melita Berzelak foto: Marko Vavpotič/M24

Ninna Kozorog je zdravnica in humanitarka ali morda humanitarka in zdravnica. Oboje obilno prepleteno z empatijo do ljudi. Pa s smislom za praktično in s trmo. Ob tistih zlatih kodrih in nedolžnem nasmehu se je vprašanje v nekem intervjuju, ali je sploh kdaj »šarf«, morda zdelo logično, a je bilo v resnici nepotrebno. Vedno, je odvrnila – sicer ne bi bila tu, kjer sem. Česar ni rekla, pa je treba nujno povedati, je to, da tudi mnogih drugih ljudi ne bi bilo tam, kjer so zdaj, če jim ne bi pomagali Ninna in njeni kolegi. Društvo Humanitarček in portal Dobrodelko pomagata brezdomcem, ostarelim, vsem, ki se izgubljajo v ugankah življenja, ki jih ne zmorejo sami rešiti. In tole je zelo pomembno, Ninna in njeni ne pomagajo z denarjem, na pomoč priskočijo natanko s tistim, kar ljudje potrebujejo, naj bodo to nasvet pri izpolnjevanju obrazcev, tople nogavice ali pa drva za star štedilnik. In to naredijo s potrpežljivostjo, lepo besedo in nasmehom. A zares najpomembnejše je tole: Ninna vedno, vedno poskrbi, da ljudje ohranijo svoje dostojanstvo.

Več o Ninni Kozorog si preberite TUKAJ

Slovesno prireditev je letos povezoval Mario Galunič, vloga slavnostnega govornika pa je pripadla gospodu Urošu Macerlu, ekološkemu kmetovalcu in okoljskemu aktivistu. Nagrado, unikatni kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, je Slovenki leta 2019 po nagovoru in razglasitvi izročila Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Zarja/Jana, najbolj priljubljene slovenske družinske revije. Izbranki je čestital in predal šopek slavnostni gost, Predsednik Vlade Republike Slovenije, gospod Marjan Šarec.

Voditelj Mario Galunič foto: Marko Vavpotič/M24

Za odlično kulturno razvedrilo so letos poskrbeli Plesni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana, posebni gost, igralec Boris Ostan, plesalka flamenka Urška Centa in bobnar Nino Mureškič ter pevka Ditka.

Pevka Ditka foto: Marko Vavpotič/M24

Razglasitve, ki je potekala pod režisersko taktirko Andreja Stražišarja, se je udeležilo mnogo pomembnih in znanih Slovenk in Slovencev.
Članica uprave Deželne banke Slovenije, gospa mag. Barbara Cerovšek Zupančič, predstavnik Semenarne Ljubljana, gospod Bogdan Štepec, direktor Zadružne zveze Slovenije, in predstavnik Založbe Chiara so zmagovalki podelili lepe nagrade ter z nagradami razveselili preostale kandidatke. Za čudovit videz nominirank sta poskrbeli ekipi mojstrov za oblikovanje in nego las LiteRAM in umetnikov ličenja iz Carpus make up centra.

Za naslov Slovenka leta 2019 so se potegovale kandidatke, ki se lahko pohvalijo s posebnimi pozitivnimi lastnostmi, prizadevanjem za boljši svet, pokončno držo ali uspešnostjo na svojem področju in so bile v preteklih tednih predstavljene v reviji Zarja/Jana:

Kandidatke s predsednikom vlade RS Marjanom Šarcem in Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Zarja/Jana foto: Marko Vavpotič/M24

• JANJA GARNBRET - športna plezalka, ki je plezanje spet naredila za slovenski nacionalni šport.
• DUŠA HLADE ZORE - upokojena zdravnica, dolgoletna predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo in ena od trinajstih slovenskih varuhov pacientovih pravic.
• TILKA JAMNIK - specialistka za knjižno vzgojo otrok do devetega leta, magistra bibliotekarstva, soavtorica beril in priporočnikov za poučevanje književnosti, spodbujevalka družinskega branja in zagovornica predšolske bralne značke.
• NINNA KOZOROG - zdravnica in humanitarka ali morda humanitarka in zdravnica.
• Dr. ANDREJA KUTNAR - mizarka in znanstvenica, izredna profesorica, nosilka področja znanost o lesu na Oddelku za aplikativno naravoslovje Univerze na Primorskem ter direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE.
• BISERKA MAROLT MEDEN - toplo srce in neutruden motor Srebrne niti, združenja za dostojno starost, ki je v zelo kratkem času postalo glas starejših in onemoglih.
• JASNA PEČJAK - ledena plezalka, sodnica ledenega plezanja, ambasadorka električne mobilnosti in ženska z neverjetno življenjsko zgodbo.
• ALENKA REBULA - izjemna pisateljica, pesnica in predavateljica.
• NINA ŠENK KOSEM - najvidnejša in najpomembnejša skladateljica mlajše generacije z mednarodnim ugledom in nagradami.
• MOJCA ŠETINC PAŠEK - novinarka TV Slovenija, ki nas je v letu 2019 osupnila s pretresljivim preiskovalnim dosjejem Brezno.
• BRONJA ŽAKELJ - pisateljica, ki je k branju spravila nezaslišano število Slovencev.

Vse nominiranke so prejele tudi plaketo. To so neverjetne ženske in njihove zgodbe, katerim se lahko le spoštljivo priklonimo.

prejšnji članek
Tako lepa nosečnica je bila Ana Maria Mitič
Svet slavnih
Tako lepa nosečnica je bila Ana Maria Mitič
naslednji članek
Špela Grošelj uživa v vročem Vietnamu
Svet slavnih
Špela Grošelj uživa v vročem Vietnamu