Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V domači pisarni izkoristite pomen barv

21. 4. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
Rjava in zemeljski toni ter zlata

Rjava in zemeljski toni ter zlata foto: Shutterstock

Domača pisarna je pripravljena, a lahko v njej svojo kreativnost in delovno vnemo še dodatno vzpodbudite s pravo kombinacijo barv. Katere barve pozitivno vplivajo na vašo delovno zagnanost, katere na koncentracijo in katere na kreativnost? Preverili smo, kakšne nasvete je pripravila umetnica, oblikovalka in barvna terapevtka Anna von der Heiden.

Barve v domači pisarni imajo drugačen pomen kot barve v ostalih prostorih vašega doma. Predvsem pridejo barve do izraza takrat, ko si pisarno urejate znotraj dnevnega prostora in jo morate vsaj vizualno ločiti od dela, kjer sicer preživljate svoj prosti čas. Najhitrejša rešitev pa se zagotovo skriva v barvnih poudarkih in pisanimi dodatki. Pri vseh barvah je učinek odvisen od odmerjanja le-teh, pa tudi od osebnosti vsakega posameznika, saj so nekateri za barve bolj dovzetni, drugi spet manj. 

1. Rumena

Rumena barva ima velik pomen za psiho posameznika, saj spodbuja hrepenenje po življenju, optimizem in veselje ter pozitivni vpliva na ustvarjalnost in koncentracijo. Hkrati zmanjšuje tesnobo in depresijo. Pomembno pa je tudi, da na pisarno vpliva tudi pozitivno, saj manjše prostore optično poveča. 

2. Oranžna

Gre za pomembno barvo za naše počutje, saj povečuje optimizem in pozitivno vpliva na razpoloženje in samozavest. Pisarne z oranžno barvno izžarevajo udobje, primerna pa je za prostore z malo dnevne svetlobe. 

3. Rdeča

Spodbuja vitalnost in energijo, a jo je potrebno uporabljati v majhnih količinah, ker se lahko zaradi te barve hitro počutimo nemirno. 

4. Vijolična 

Vijolična je barva umetnosti in navdiha ter spodbuja koncentracijo. V pisarni jo uporabljajte v obliki barvnih poudarkov. 

5. Magenta ali roza

Ta barvna družina predstavlja idealizem, veselje in red. Magenta pa naj bi pozitivno vplivala tudi na zmanjšanje duševnega šoka, ki ga lahko doživimo, ko moramo delati od doma. 

6. Rjava in zemeljski toni

Prostori z rjavimi in zemeljskimi toni imajo pomirjajoč in uravnotežen učinek. Z rastlinami v teh tonih boste dosegli tudi pozitivne učinke za psiho. 

7. Zlata

Zlati odtenki uravnovešajo notranjo negotovost in spodbujajo navdih. 

8. Zelena

Zelena harmonizira in pomirja ter povečuje ustvarjalnost, tudi to barvo pa je potrebno uporabljati zmerno. 

9. Modra

Predstavlja zaupanje in mirnost, spodbuja pa tudi jasno razmišljanje. 

10. Bela

Čeprav je bel odtenek med najbolj priljubljenimi, se morate pri opremljanju zavedati, da popolnoma bela soba ne spodbuja ustvarjalnosti. Uporabite jo le za eno steno, ali za pohištvo, zagotovo pa jo nekako kombinirajte z ostalimi naštetimi barvami. 

prejšnji članek
Znana Slovenka iskreno o povečanju prsi
Svet slavnih
Znana Slovenka iskreno o povečanju prsi
naslednji članek
STE SI ŽE NAREDILI NAHRBTNIK IZ DŽINSA? SEDAJ JE PRAVI ČAS IN ODLIČNA PRILOŽNOST
Moda&Lepota
STE SI ŽE NAREDILI NAHRBTNIK IZ DŽINSA? SEDAJ JE PRAVI ČAS IN ODLIČNA PRILOŽNOST
#nasazenazenska
nasazenazenska