1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kdo je prejel nagrado Hansa Christiana Andersena?

4. 5. 2020; 05.00
Avtor: STA
pisanje dnevnika

Pisanje foto: Dreamstime

Andersenovo nagrado (Hans Christian Andersen Award), najvišje mednarodno priznanje v polju mladinske književnosti, letos prejme ameriška pisateljica Jacqueline Woodson.

Po besedah predsednice žirije Junko Yokota sega plodovit pisateljski opus Jacqueline Woodson od slikanic do mladinskega leposlovja, za vsa njena dela pa so značilni liričen jezik in močni liki ter stalno prisoten občutek upanja.

Leta 1990 je izšel njen knjižni prvenec Last Summer With Maizon, prva knjiga iz trilogije o prijateljstvu dveh deklet. Doslej je napisala 33 knjig in 13 kratkih zgodb. V njih tematizira od rejništva do medrasnih odnosov ter od zlorabe drog do programa za zaščito prič, piše v utemeljitvi nagrade. Leta 2016 je bila med finalisti za Andersenovo nagrado, leta 2018 je prejela spominsko nagrado Astrid Lindgren - ALMA.

foto: Revija Zvezde

O ilustratorki Albertine pa je predsednica žirije povedala, da ustvarja knjige z več interpretativnimi nivoji ter risbami, narejenimi z neskončno natančnostjo, živahnimi in polnimi humorja.

Kot še piše v utemeljitvi nagrade, je Albertine skupaj s svojim soprogom, švicarskim pisateljem Germanom Zullom, ustvarila več nagrajenih del, med njimi Marta et la bicyclette. Med njenimi pomembnejšimi knjigami pa so v utemeljitvi izpostavljene še La rumeur de Venise (2009), Les Oiseaux (2011) in Les Gratte-Ciel (2011). Leta 2018 je bila med finalisti za Andersenovo nagrado.

Med avtorji so bili letos za nagrado nominirani še slovenski pisatelj in pesnik Peter Svetina, Maria Cristina Ramos iz Argentine, Bart Moeyaert iz Belgije, Marie-Aude Murail iz Francije in Farhad Hassanzadeh iz Irana.

Med ilustratorji pa so bili za nagrado nominirani še Isabelle Arsenault iz Kanade, Seizo Tashima z Japonske, Sylvia Weve z Nizozemske, Iwona Chmielewska s Poljske in Elena Odriozola iz Španije.

Andersenovo nagrado, najpomembnejše priznanje za otroško literaturo na svetu, IBBY podeljuje bienalno tako pisateljem kot ilustratorjem za njihov celoten opus.

Dobitnika nagrade bi sicer morali razglasiti 30. marca na sejmu otroških knjig v Bologni, a so bili organizatorji zaradi pandemije novega koronavirusa prisiljeni letošnji sejem odpovedati.

prejšnji članek
Jure Godler je ostal sam
Svet slavnih
Jure Godler je ostal sam
naslednji članek
Od danes denarna pomoč tudi za izredne študente
Zdravje
Od danes denarna pomoč tudi za izredne študente