900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Čas za alternativno Evrovizijo in najboljšo slovensko predstavnico

16. 5. 2020; 05.00
Avtor: STA
270mv

Ana Soklič foto: M24

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je pred dvema mesecema sporočila, da odpoveduje Evrovizijo, nato pa razveselila z najavo, da za oboževalce tekmovanja pripravljajo alternativno različico. Oddajo Pesem Evrovizije: Evropa, prižgimo luči! bo ob 21. uri predvajala TV Slovenija, pred tem pa so pripravili predstavitev 25 slovenskih evrovizijskih skladb.

Organizatorji Evrovizije so po tem, ko so zaradi širjenja novega koronavirusa odpovedali priljubljeno glasbeno tekmovanje, vendarle našli možnost za njegovo alternativno izvedbo. Nocojšnja oddaja Pesem Evrovizije: Evropa, prižgimo luči! sicer ne bo tekmovalnega značaja, bo pa predstavljala poklon vsem izvajalcem, ki bi morali v teh dneh nastopiti na priljubljenem glasbenem tekmovanju v Rotterdamu, hkrati pa je njen namen združiti in razvedriti občinstvo po vsej Evropi.

Slovenijo bo na alternativni Evroviziji predstavljala Ana Soklič s pesmijo Voda. Glasbenica je za STA dejala, da se je v obdobju po odpovedi tekmovanja soočila z zelo mešanimi občutki, v vsem skupaj pa prepoznava tako dobre kot slabe stvari. "To, da je tudi Evrovizija po 64 letih odpovedana, je resnično neverjetno. Malo bom morala še vse skupaj premleti, potem pa si bom absolutno vzela nekaj časa zase, da razmislim o vsem skupaj," je dejala. Že ob zmagi na Emi pa je glasbenica za STA dejala, da ji skladba Voda "pomeni vse, vsa minula leta dela na sebi".

Posebno oddajo pod geslom Evropa, prižgimo luči! bo nocoj prenašalo 46 nacionalnih televizij. Z evrovizijskim šovom se bodo poklonili vsem skladbam iz 41 držav. Večer bodo povezovali Chantal Janzen, Edsilia Rombley in Jan Smit, nizozemski voditelji, ki bi morali voditi izbor Pesem Evrovizije 2020. Oddaja bo trajala približno dve uri.



Slovenija ima na letošnji prireditvi še enega neuradnega predstavnika. Nemčijo namreč zastopa 22-letni slovenski pevec Benjamin Dolić pod umetniškim imenom Ben Dolic s skladbo Violent Thing.

Ana Soklič je bila izbrana za 26. predstavnico Slovenije na tekmovanju za pesem Evrovizije. Slovenija svojega predstavnika na ta evropski glasbeni festival, ki si ga vsako leto ogleda več kot 200 milijonov ljudi, pošilja od leta 1993, vse odkar je skušala prepričati s pesmijo Tih deževen dan 1XBanda. Tekmovanja se je nato udeležila vsako leto, razen leta 1994 in 2000, ko je morala zaradi slabih rezultatov sodelovanje izpustiti.


In prav dosedanjih 25 slovenskih predstavnikov se bodo drevi ob 20. uri na TV Slovenija spomnili v oddaji Pesem Evrovizije: Najboljših 25, v kateri bodo razglasili tudi rezultate glasovanja za najljubšo slovensko evrovizijsko pesem.

V obdobju med 27. aprilom in 2. majem je namreč na portalu rtvslo.si ter na družbenih omrežjih Facebook in Instagram potekalo spletno glasovanje za najljubšo slovensko evrovizijsko pesem. Na seznamu je bilo 25 skladb, ki so vse od samostojnosti države zastopale RTV Slovenija na evrovizijskih odrih. Oddanih je bilo več kot 30.000 glasov.

Evrovizija 2020 je prestavljena na prihodnje leto. Z EBU so sporočili, da za letošnjo izdajo izbrane pesmi ne bodo mogle sodelovati na tekmovanju v letu 2021, se bodo pa lahko posamezne države odločile, ali bodo v boj poslale istega izvajalca oziroma izvajalko. Odločitev Slovenije za enkrat še ni znana.

prejšnji članek
BQL vztrajata na vrhu
Svet slavnih
BQL vztrajata na vrhu
naslednji članek
Kdaj je akupunktura učinkovita?
Zdravje
Kdaj je akupunktura učinkovita?