1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Vse informacije o turističnih bonih

15. 6. 2020; 03.00
Avtor: K.M.
shutterstock_732007432

Kje boste letos dopustovali? foto: Shutterstock

Vlada Republike Slovenije je v tretjem paketu ukrepov za boj proti posledicami nove koronavirusne bolezni uvedla tudi turistične bone za vse, ki imajo v Sloveniji stalno bivališče, s tem pa želijo pomagati predvsem turistični panogi, ki je bila v zadnjih mesecih močno prizadeta. Preverite nekaj najpomembnejših informacij, povezanih s koriščenjem bonov. Unovčljivi so od 19. 6. do 31. 12. 2020.

Pozor:
Boni ne veljajo za koriščenje nastanitev, ki jih rezervirate prek platform Airbnb oziroma Booking, predvsem, če ponudniki nimajo prijavljene dejavnosti. Če vas nastanitev zanima, najprej stopite v stik s ponudnikom, ki vam bo povedal, ali pri njih bon lahko koristite.

Kdo bo dobil turistične bone? 

Bone bodo prejele osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020, in sicer rojene do vključno leta 2002, v višini 200 evrov, mlajše pa v višini 50 evrov. Če je polnoletni upravičenec postavljen pod skrbništvo, bon zanj unovči skrbnik. 

Vinogradniški dvorec Zlati Grič foto: Katja Kaja Mejač


Kako mladoletne osebe koristijo bone? 

Bon mladoletnega upravičenca zanj unovčijo starši oziroma zakoniti zastopnik ali druga oseba, h kateri je mladoletni upravičenec z odločbo pristojnega organa zaupan v varstvo in vzgojo in za mladoletnega upravičenca dejansko skrbi (npr. rejnik, odgovorna oseba zavoda, kamor je mladoletni upravičenec nameščen). Bon se unovči na podlagi izjave.

Znesek bona je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku.

Do kdaj jih lahko koristite? 

Boni so unovčljivi do konca leta 2020, torej do 31. decembra 2020. Če bona do tega datuma ne boste izkoristili, ne morete zahtevati nadomestila ali izplačila sredstev. 

ZIP line, Celjska koča foto: Katja Kaja Mejač

Ali bon dobimo na dom?

Ne, bon bo zaveden elektronsko, v informacijskem sistemu Finančne uprave Republike Slovenije (FURS). Bon je evidentiran kot dobroimetje v korist upravičenca. Povračilo sredstev s strani FURS na podlagi unovčenih bonov se izvede najpozneje v 30 dneh. Za koriščenje bona potrebujete osebni dokument in davčno številko. 

So boni prenosljivi?

Da. Bon je prenosljiv med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Bon je prenosljiv le na osebo, ki izpolnjuje pogoje iz drugega odstavka tega člena, in se ne deduje. Bon je prenosljiv in se unovči na podlagi izjave.

Vinarium Lendava foto: Katja Kaja Mejač

Kje bo omogočeno koriščenje bonov?

Ponudniki na področju turizma, kjer bo koriščenje bonov omogočeno, so tisti, ki so bili na dan 13. marca 2020 vpisani v Poslovni register Slovenije in vpisani v register nastanitvenih obratov, ki ga vodi Agencija Republike Slovenije za javno pravne evidence in storitve kot izvajalec dejavnosti nastanitvenega obrata in opravljajo dejavnosti po Standardni klasifikaciji dejavnosti.



Standardna klasifikacija dejavnosti: 

55.100 – Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov
55.201 – Počitniški domovi in letovišča
55.202 – Turistične kmetije s sobami
55.203 – Oddajanje zasebnih sob gostom
55.204 – Planinski domovi in mladinska prenočišča
55.209 – Druge nastanitve za krajši čas
55.300 – Dejavnost avtokampov, taborov

Pot med krošnjami Pohorje, Rogla foto: Katja Kaja Mejač

Za katere storitve lahko koristimo bone? 

Za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom. V primeru plačila storitve z bonom ponudnik storitve za istovrstno storitev upravičencu ne sme zaračunavati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.

Kako se bon unovči oziroma izplača?

Upravičenec je ob prijavi dolžan seznaniti ponudnika storitev, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Upravičenec pri ponudniku storitev bon unovči tako, da ponudnik storitve vnese podatke o upravičencu in znesek unovčenega bona v sistem eDavki, upravičenec pa potrdi koriščenje bona s podpisom predpisanega obrazca Potrditev unovčitve bona ter predložitvijo kopije osebne izkaznice ali potnega lista. Obrazec za pisno potrditev unovčitve bona prejme upravičenec pri ponudniku storitev (na recepciji). Če skupaj letuje več oseb (npr. družina), vsi člani pisno potrdijo koriščenje bona na enem obrazcu.

Glamping Vinska vas, Ptuj foto: Katja Kaja Mejač

prejšnji članek
Kendall Jenner ljudje ne jemljejo resno
Moda&Lepota
Kendall Jenner ljudje ne jemljejo resno
naslednji članek
Tedenski horoskop: če se zdaj zapletete, boste težave še dolgo reševali
Horoskop
Tedenski horoskop: če se zdaj zapletete, boste težave še dolgo reševali
#nasazenazenska
nasazenazenska