stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Luka Basi o Nedi Ukraden, Elvisu Presleyju in primerjavi z Dragojevićem

6. 7. 2020; 08.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Luka Basi

Luka Basi foto: Neo Visuals

Luka Basi na glasbeni trg pošilja hit za hitom, a je pred dnevi vseeno presenetil z novim glasbenim sodelovanjem z eno izmed največjih zvezd nekdanje Jugoslavije, Nedo Ukraden. Kako se je zgodilo sodelovanje in kakšni so bili glasbenikovi občutki pred prvim srečanjem?

Z Nedo Ukraden sta pred dnevi izdala duet Ni Dubai, ni Hawaii, ki je po manj kot dnevu predvajanja že postal najpriljubljenejši videospot na YouTubu in hitro dosegel zavidljivo število ogledov. Ste z ekipo pričakovali takšne pozitivne odzive?
Sam nikoli ničesar ne pričakujem. Vedno je neko vzburjenje, kako bo, vedno upaš, da bo pozitivno, ampak sem vedno znova presenečen nad odzivom in komentarji. Tokrat pa sem bil presenečen že nad tem, da sem imel priložnost snemati z Nedo. Zelo me je presenetila, glede na svoja leta in energijo, ki jo ima. To je neverjetno. Dan pred snemanjem videospota smo imeli še fotografiranje, ona se je sama pripeljala iz Beograda, šla v studio, snemala, se fotografirala. Še jaz sem bil bolj utrujen kot ona.

»Ne potrebuješ Dubaja, ne potrebuješ Havajev, kjerkoli se imaš lahko odlično.«

Kakšen pa je Nedin odziv, vseeno verjetno ni poznala vaše razsežnosti tako v Sloveniji kot tudi v širši regiji?
Zelo je bila presenečena, tako nad odzivom kot nad celotno našo ekipo. Nad preprostostjo, res smo se ujeli. Pred dnevi sva bila gosta v eni izmed hrvaških oddaj in je res s tako izbranimi besedami govorila o meni, da sem bil brez besed. Ko te pohvali glasbenica takšnega kova, je to zakon. 

LUKA BASI & NEDA UKRADEN foto: Neo Visuals

Ko je Neda stopila v stik s producentom Raayem, je ta mislil, da se nekdo šali. Kako ste se odzvali vi, ko vam je Raay predstavil sodelovanje?
Takšne stvari mi vedno pove tako mimogrede. Ko mi je povedal, sem mu rekel, da naj se ne heca, »prosim, ne se zaje****t«, on pa, da je res, in nisem mogel verjeti. Potem mi je poslal fotografije dopisovanja in sem bil »adijo pamet«. Ko sem se prvič potem peljal do njega, sem imel tako potne roke, takšne treme še nisem imel. Ni šlo za strahospoštovanje, ampak prav za spoštovanje. Ko pa sem jo spoznal, sem videl, da gre za zelo pozitivno odbito osebo, da je šla trema kar stran in smo se res ujeli.

Imate s snemanja videospota, ki je potekalo v Sloveniji, kakšno anekdoto?
Z Nedo je preprosto vedno zabavno. To je neverjetno, nasmejali smo se njenim dogodivščinam, ki jih je pripovedovala. Mene je po snemanju še dva dneva bolela noga od traktorja, ki je bil katastrofalen za voziti. Priznam pa, da sem dan prej malo vlekel na ušesa in sem slišal, da je prijateljici govorila, da je edina pijača, s katero nazdravi, pleterski brinjevec. Sam tega nisem poznal, ampak sem si rekel, da moram to nekako urediti. Nekako smo, in ko sem to naslednji dan prinesel na snemanje, tako srečne gospe še nisem videl v življenju. Rekla mi je »ti si zlat«, me objela, dala lubčka. Nato sva s tistim nazdravila in zdi se mi, da se je potem dan kar nekako odprl. 

Vam je Neda dala kakšen dober nasvet?


Morda ne nasvet, ampak mi je rekla, da je prvih 20 najtežjih, da potem gre pa vse z lahkoto. Takrat sem si rekel, super, 15 let mi bo še težko, potem bo pa šlo. Je pa rekla, da moraš ostati iskren do sebe in da je to to. Za sabo ima 50 let kariere, še vedno se prilagodi vsemu. Je zvezda, ampak če ne bo druge možnosti, bo v zaodrju sedela na škatlah in se bo prilagodila.

Situacija v preteklih mesecih je pošteno pretresla tudi glasbeno industrijo. Ste sami iz vsega skupaj potegnili kaj pozitivnega?
Naučil sem se tega, kar je tudi sporočilo pesmi Ni Dubai, ni Hawaii, da ko se svet ustavi, vidiš, da ne potrebuješ vsega tega, kar si želiš, da nam ni treba vsega kupiti, da nam ni treba potovati ... Ampak je pomembno, da si navznoter dobre volje, da si zadovoljen, da si razčiščen sam s sabo, da si v dobri družbi, da je dobra glasba in da si lahko Dubaj in Havaje ustvariš na domači terasi.

Situacija je še vedno negotova, po pravici, imate z ekipo kakšen načrt?
Dejansko ni drugega kot to, da čakamo. Sprašujejo me, zakaj ne naredimo koncerta za 500 ljudi, a po pravici bi mi bilo težko gledati oboževalce sedeti meter in pol narazen. Moji koncerti so bili vedno žurka, ples, zato smo se odločili, da raje še nekoliko počakamo. Res nočem omejevati svojih oboževalcev.

Ste se v zadnjih mesecih vseeno prilagodili s tem, da ste na trg za oboževalce poslali nove izdelke. Je to dodatna poteza, da ohranite stik z oboževalci?
Da, imam tudi svoj del izdelkov, začel sem s parfumom in učinek je bil odličen. Zdaj pa počasi to širim, saj pred desetimi leti sam nisem mogel kupiti izdelkov glasbenikov v Sloveniji, ki sem jih poslušal. Zato sem poskušal malo bolj slediti trendom iz Amerike. To delam tudi zato, ker vem, da si oboževalci to želijo. Ven smo dali novo linijo majic in sončnih očal, želim pa imeti vedno na voljo štiri ali pa pet različnih izdelkov za oboževalce.

VIP ŠOV foto: Aktual

Kakšni so načrti za poletje?
Če bodo koncerti, čim več nastopov, potem priprave novih pesmi in videospotov, pripravljamo še projekt, ki še ostaja skrivnost, sicer pa tudi kakšen oddih na morju. Med delom se je vedno treba ustaviti vsaj za tri dni, se odklopiti, dati telefon stran. 


Že nekaj let živite v Ljubljani, prihajate pa iz Koroške. Kako bi primerjali življenje v prestolnici in v svojem domačem kraju?
V Ljubljani najbolj pogrešam to, da ni več nekih pristnih odnosov. Vsak gre svojo pot, ne zanima se, kaj je levo in kaj desno. Glede tega mi je Koroška bolj všeč. Tam sem živel v bloku in poznali smo se vsi iz našega bloka in še s sosedi iz sosednjih blokov, tu pa imam prijatelje v stolpnicah, ki se niti s sosedi iz istega nadstropja ne družijo. Glede tega je Ljubljana zelo hitra, na Koroškem pa življenje poteka drugače, bolj lahkotno, počasi ... Sam se domov zelo rad vračam, je pa res, da moram biti za svoj posel biti blizu Ljubljane, saj je sicer zelo težko.

Ste se zaradi svoje priljubljenosti kdaj želeli preseliti na Hrvaško?
Iskreno bi se preselil na morje, ampak tudi v Koper ali Portorož, samo da je morje. Istra ima sicer poseben čar, ampak je res, da greš s selitvijo stran od staršev, babic in dedkov, prijateljev, in raje ostajam tu blizu. Že tako je mojim staršem »vesolje«, da se pripeljejo v Ljubljano in ju večinoma jaz obiskujem doma, ampak ja, verjetno bom ostal v Sloveniji in nekje v okolici Ljubljane.

RAAY, LUKA BASI & NEDA UKRADEN foto: Neo Visuals

Neda je ena izmed največjih zvezd nekdanje Jugoslavije in duet z njo je zagotovo kar velik mejnik v karieri. Imate na seznamu želja še kakšnega izvajalca?
Kar nekaj, ne vem, ali je dovolj prostora za vse. Recimo Severina, Jelena Rozga, Nina Badrić, Doris Dragović, kar se moških, pa tiče Dražen Zečić, Mladen Grdović, Peter Grašo. V Sloveniji pa Jan Plestenjak, Nina Pušlar, pa še kdo bi se našel.

Kako se Luka Basi sprosti? 


Največja sprostitev je to, da se da telefon za pol dneva stran. Telefon nas danes tako obremenjuje, da je neverjetno. Drugače pa ne vem, kavica na terasi in to, da ne razmišljam o ničemer. 

Kaj poslušaš, poleg svoje glasbe seveda?
Hrvaška glasba, dalmatinska glasba ... Drugače pa obožujem Elvisa Presleyja, Queene, Eltona Johna ...

Kdo je bil tvoj vzornik v svetu glasbe?
Globalno gledano Elvis Presley, ni pesmi od njega, ki je ne bi poznal, ali posnetka na YouTubu, ki ga ne bi pogledal. Če pa govorimo regijsko, pa definetivno Oliver Dragojević.

Ko sta z Markom Škugorjem izdala pesem Ružo bila, so se pod videospotom pojavili tudi komentarji v smislu, da jih z glasom spominjaš ravno na Oliverja. Kakšni so občutki, ko prebereš tak komentar? 
Evo, že zdaj dobim kurjo kožo. To je takšna nagrada, da te primerjajo z nekom takim.

LUKA BASI & NEDA UKRADEN

LUKA BASI & NEDA UKRADEN foto: Neo Visuals

prejšnji članek
Horoskop: Ne kopičite negativnih misli o partnerju
Horoskop
Horoskop: Ne kopičite negativnih misli o partnerju
naslednji članek
Nadiya Bychkova je sledila svojemu srcu
Svet slavnih
Nadiya Bychkova je sledila svojemu srcu