900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

80 let po izginotnju našli slavni erotični gramofon

20. 7. 2020; 10.00
Avtor: STA / V.M.
gramofon, glasba

Fotografija je simbolična foto: Pixabay

Kje so našli izgubljeno umetnino Oscarja Domingueza, gramofon z ženskimi nogami v visokih petah, ki izginjajo v rogu naprave?

Več kot 80 let po izginotju erotičnega gramofona Jamais so delo španskega surrealističnega umetnika Oscarja Domingueza postavili na ogled v Picassovem muzeju v Barceloni. Delo Jamais v obliki gramofona z ženskimi nogami v visokih petah, ki izginjajo v rogu naprave, in z dlanjo na mestu gramofonske igle, so našli v skladišču v Parizu.

Kako se je za gramofonom izgubila vsaka sled?

Umetniško delo Jamais je bilo glavna atrakcija slavne mednarodne surrealistične razstave v Parizu leta 1938, ki jo je organiziral pesnik Paul Eluard skupaj s Picassovim bližnjim prijateljem Andrejem Bretonom, pa tudi z Marcelom Duchampom, Salvadorjem Dalijem in Manom Rayjem. Gramofon so predstavili v Parizu z nastopom plesalke Helene Vanel v delu, ki je temeljilo na raziskavah francoskega nevrologa Jean-Martina Charcota o hipnozi in histeriji.

Istega leta so ga prikazali tudi v Amsterdamu, potem pa se je za njim izgubila vsaka sled, dokler ga več kot 80 let pozneje ni izsledil direktor Picassovega muzeja v Barceloni Emmanuel Guigon.

"To je bilo eno najbolj pomembnih umetniških del na eni najbolj pomembnih razstav 20. stoletja in je najpomembnejše delo surrealizma," je za britanski The Guardian dejal Guigon in dodal: "Tam so bila dela Dalija, Duchampa in drugih, a v središču je bil gramofon, ki je privabil največ pozornosti, gramofon z dlanjo, ki je dovoljevala, da pojava boža samo sebe v dejanju ženskega avtoeroticizma."

Zaradi pogovora z umetnikovo ženo Maud Bonneaud-Westerdahl je Guigon verjel, da je Dominguez gramofon podaril Picassu. Guigon je bil prav tako prepričan, da je zaradi njunega tesnega prijateljstva Picasso umetniško delo obdržal, potem ko je Dominguez leta 1957 storil samomor.

Erotični gramofon je bil v zelo slabem stanju, zato ga je obnovil restavrator v Picassovem muzeju Reyes Jimenes. Razstava Jamais, Oscar Dominguez & Picasso bo v Barceloni na ogled do 8. novembra, še piše The Guardian.

prejšnji članek
Horoskop: Pred vami je težka odločitev
Horoskop
Horoskop: Pred vami je težka odločitev
naslednji članek
Kaj se dogaja?! Tekmovalec MasterChefa ujet na dekliščini
Resničnostni šovi
Kaj se dogaja?! Tekmovalec MasterChefa ujet na dekliščini