mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Španski kralj iz države nagnal svojega očeta

4. 8. 2020; 07.00
Avtor: STA/KM
Španski kralj Felipe VI.

Sedanji španski kralj Felipe VI. foto: Profimedia

Nekdanji španski kralj Juan Carlos je v senci korupcijskega škandala včeraj sporočil, da bo zapustil svojo domačo Španijo in se umaknil v tujino. V pismu svojemu nasledniku in sinu Felipeju VI. je zapisal, da želi s tem olajšati njegovo vlogo na čelu države.

Dvainosemdesetletni Juan Carlos je v pismu sinu zapisal, da ga je pri odločitvi, da gre v prostovoljno izgnanstvo v tujino, vodilo "prepričanje, kako najbolje služiti Španiji, njenim institucijam in tebi kot kralju".

V pismu je tudi namignil na preiskavo glede očitkov prejemanja podkupnine, ki so jo zagnali junija, ko je zapisal, da se tako odloča tudi "v luči javnih posledic, ki so jih sprožili nekateri pretekli dogodki".

Kralj Felipe VI. je njegovo odločitev sprejel, so sporočili iz kraljeve palače v Madridu, zaenkrat pa se še ne ve, v katero državo naj bi se preselil. Spomnimo, Juan Carlos je kljub temu, da je nekdanji španski kralj, v resnici prapraprapravnuk nekdanje angleške kraljice Viktorije in sicer po njeni hčeri princesi Beatrice. Praprapra vnukinja iste kraljice je tudi trenutna britanska kraljica Elizabeta, njen sin Charles in Juan Carlos pa sta v družinskem drevesu na istem mestu. 

Nekdanji španski kralj Juan Carlos. foto: Profimedia

Izgnal naj bi ga sin

Glede na informacije časnika El Mundo, ki običajno povzema dobro obveščene vire blizu palače, pa odločitev Juana Carlosa ni bila prostovoljna. Sprejel naj bi jo Felipe in svojega očeta prosil, naj zapusti državo, saj da je afera tako škodovala španski kraljevi družini, da so bili vse glasnejši pozivi k odpravi monarhije. Hkrati naj bi omenjenemu častniku prijatelji nekdanjega kralja izdali, da jim je povedal, da se bo morda vrnil že septembra. Vse pa je odvisno od odziva ljudi. Kralj Carlos prvi je bil namreč kljub številnim škandalom najbolj priljubljen španski kralj, zagotovo pa bolj priljubljen kot njegov sin. 

Zapletel se je s Saudovo Arabijo

Vrhovno sodišče v Madridu je 8. junija uvedlo preiskavo proti nekdanjemu kralju zaradi domnevnih podkupnin, ki mu jih je plačala Saudova Arabija v okviru posla gradnje hitre železnice. Podobna preiskava poteka tudi v Švici. V središču preiskave je okoli 100 milijonov ameriških dolarjev, ki naj bi jih Saudova Arabija na skrivaj plačala leta 2008 Juanu Carlosu na švicarski račun, potem ko je Španija dobila pogodbo za izgradnjo hitre železnice med Meko in Medino.

Špansko sodišče skuša ugotoviti odgovornost nekdanjega kralja, vendar se lahko zaradi njegove imunitete osredotoči le na dejanja, ki jih je storil po abdikaciji.

prejšnji članek
Tanja Ribič kljub situaciji zapustila Slovenijo
Svet slavnih
Tanja Ribič kljub situaciji zapustila Slovenijo
naslednji članek
Courteney Cox potrdila - vrača se k svoji kultni vlogi
Svet slavnih
Courteney Cox potrdila - vrača se k svoji kultni vlogi