Aleksander Lukašenko
Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod premestil več bataljonov

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Sadike plodovk pred mrazom zavarujte s čajem ognjiča

10. 8. 2020; 02.00
Avtor: Zoran Franc
ognjičev čaj

ognjičev čaj foto: Dreamstime

Ste vedeli, da lahko sadike plodovk pred nizkimi temperaturami zaščitite z ognjičem? Tako boste preprečili, da bi cvetovi odpadli ...

Ognjič med zeliščarji in zdravilci že od nekdaj uživa zelo velik ugled. Čeprav je praviloma poznan predvsem kot okrasna rastlina, je, kot že omenjeno, nadvse zdravilen in prijetno diši. Ognjič so poznali že stari Egipčani in Rimljani, ki so verjeli, da ima pomlajevalni učinek, v času ameriške državljanske vojne pa so ga uporabljali na bojiščih, kjer so z njim zdravili tudi večje odprte rane.

Okrepite paradižnik in druge plodovke

Nepogrešljiv je tudi na zelenjavnem vrtu, saj poleg kapucink in žametovk (tagetes) pomaga rastlinam v času nenadnih ohladitev. Sadike paradižnika, paprike, jajčevcev, kumar in ostalih plodovk so občutljive na nihanje temperature. Če pade pod 15 stopinj Celzija, lahko cvetovi paradižnika že odpadejo, a da se to ne bi zgodilo, jih lahko zavarujete s čajem iz cvetov ognjiča.

Pripravite ga iz skodelice vrele vode in žličke zeli ter pustite stati 10 minut. Nato ga precedite in pustite, da se ohladi. Z ohlajenim čajem rastline poškropite pred močnimi ohladitvami.

Že posajeni ognjič se praviloma naslednje leto zaseje kar sam. foto: Dreamstime

Uporabnost ognjičevega čaja

Čaj lahko sicer uporabite tudi za izpiranje vnetih oči in pitje v času senenega nahoda. Uporaben je tudi za čiščenje gnojnih ran, ki se težko celijo. Omili luskavico, ekceme, mladostniške mozolje in pomaga pri srbeči koži.

prejšnji članek
Olje, ki pripravi kožo na sončenje
Moda&Lepota
Olje, ki pripravi kožo na sončenje
naslednji članek
Tedenski horoskop: Teden je odličen za ideje, navdih ...
Horoskop
Tedenski horoskop: Teden je odličen za ideje, navdih ...