ognjičev čaj foto: Dreamstime
Ognjič med zeliščarji in zdravilci že od nekdaj uživa zelo velik ugled. Čeprav je praviloma poznan predvsem kot okrasna rastlina, je, kot že omenjeno, nadvse zdravilen in prijetno diši. Ognjič so poznali že stari Egipčani in Rimljani, ki so verjeli, da ima pomlajevalni učinek, v času ameriške državljanske vojne pa so ga uporabljali na bojiščih, kjer so z njim zdravili tudi večje odprte rane.
Okrepite paradižnik in druge plodovke
Nepogrešljiv je tudi na zelenjavnem vrtu, saj poleg kapucink in žametovk (tagetes) pomaga rastlinam v času nenadnih ohladitev. Sadike paradižnika, paprike, jajčevcev, kumar in ostalih plodovk so občutljive na nihanje temperature. Če pade pod 15 stopinj Celzija, lahko cvetovi paradižnika že odpadejo, a da se to ne bi zgodilo, jih lahko zavarujete s čajem iz cvetov ognjiča.
Pripravite ga iz skodelice vrele vode in žličke zeli ter pustite stati 10 minut. Nato ga precedite in pustite, da se ohladi. Z ohlajenim čajem rastline poškropite pred močnimi ohladitvami.
Uporabnost ognjičevega čaja
Čaj lahko sicer uporabite tudi za izpiranje vnetih oči in pitje v času senenega nahoda. Uporaben je tudi za čiščenje gnojnih ran, ki se težko celijo. Omili luskavico, ekceme, mladostniške mozolje in pomaga pri srbeči koži.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.