ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

To je Ani Tavčar rešilo življenje!

27. 9. 2020; 10.00
Avtor: Revija Zvezde Lady
Ana Tavčar

Ana Tavčar foto: Miran Juršič

Voditeljica oddaje Dobro jutro Ana Tavčar Pirkovič je na enem od nedavnih dogodkov odkrito spre-govorila o težavah, ki so jo pestile v preteklosti, o njeni neozdravljivi bolezni, povezani s ščitnico, s katero se je med drugimi uspešno spopadala tudi z dihalnimi vajami.

Slovenska pevka Manca Izmajlova je pred kratkim predstavila svoj pisatelj-ki prvenec Vdihni življenje s polnimi pljuči, ob predstavitvi knjige pa je kot svojo osrednjo gostjo povabila Ano Tavčar Pirkovič. Priljubljena televizijska voditeljica je ob tem priznala, da ima tudi sama z dihalnimi vajami, podobnimi tem, ki jih je predstavila Manca, odlične izkušnje.

»V preteklosti sem imela dosmrtno ščitnično bolezen, ki se je z zdravili ni dalo pozdraviti. Morda mi je dihanje rešilo življenje. Ko sem začela pravilno dihati in sem naredila kar nekaj vaj, skozi katere me je vodil bioterapevt, je bolezen zamrla. Na te vaje sem pozabila vse do izbruha nove koronavirusne bolezni. Potem je prišlo težje obdobje, tudi tesnobno, obdobje žalosti, nihanja razpoloženja in odločila sem se, da moram nekaj narediti zase. Za nekatere je rešitev telovadba, a ne zame. Vaje z dihanjem pa me očistijo in mi izboljšajo razpoloženje. Lažje je začeti dan s temi vajami. Menim, da so naši predniki že vedeli, kaj delajo, in rada se zatečem k tej dediščini,« pravi Ana, ki hkrati poudarja, da so te tehnike pomagale njej, ni pa nujno, da bodo pomagale vsakomur:

Ana Tavčar PirkovičAna Tavčar Pirkovič foto: Adrian Pregelj

»To so bile dihalne vaje, ki mi jih je predstavil zelo dober bioenergetik, terapevt, ki je še danes moj prijatelj. Moja metoda zdravljenja je bila torej povezana tudi z bioenergijo, ki jo poznamo po metodi Zdenka Domančića. Šlo je za kombinacijo obojega. Takrat sem se prvič zavedala moči pravilnega dihanja. Videla sem, kako lahko dihanje vpliva na zdravje in razpoloženje. Začela sem malo raziskovati, kaj sploh pomeni pravilno dihanje. Prej sem dihala popolnoma narobe, nisem znala dihati na trebušno prepono, temveč samo na pljuča. Zanimivo je, da meni to pomaga pri nadzoru nekaterih čustev. Recimo, če sem zelo jezna ali pa zelo žalostna. S pravilnim dihanjem se precej zbistrim in umirim. A poudarjam, to je zelo subjektivno, delovalo je v mojem primeru, ni nujno, da bo tudi pri nekom drugem. Treba je vedeti, da nismo vsi enaki, da se ne odziva vsako telo enako in da je bilo mogoče to pri meni povezano z dihanjem, ni pa nujno, da bo to pri vsaki ženski. Ženske smo namreč k ščitničnim boleznim res nagnjene.« Ana je bila nad učinkom dihalnih vaj toliko bolj presenečena, saj se kot televizijska voditeljica veliko ukvarja z govorom, a ni tega nikoli prej poznala. »Pri mojem delu je bistveno, da pravilno diham. Se pravi, da je to vseeno malo moja specifika, a gotovo se najde kdo, ki lahko to prenese nase, na svoje življenje.«

prejšnji članek
Novico o nosečnosti razkrila modna urednica
Svet slavnih
Novico o nosečnosti razkrila modna urednica
naslednji članek
V njegov čudoviti dom lahko pride le malo ljudi
Življenjski slog
V njegov čudoviti dom lahko pride le malo ljudi