pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Dvojni abraham predstave za vse generacije!

30. 9. 2020; 10.00
Avtor: T.P.
Solistika

Branko Završan, Boštjan Gombač in Marko Brdnik foto: Nejc Saje

Kaj se zgodi, ko glave staknejo legendarni igralec in šansonjer Branko Završan, multiinštrumentalist in nagrajenec Prešernovega sklada Boštjan Gombač ter skladatelj in vrhunski harmonikar Marko Brdnik?

Zgodi se Solistika, glasbena predstava, ki je z mojstrskim prepletom virtuoznosti in humorja tako navdušila občinstvo, da se ji 3. oktobra v Cankarjevem domu obeta že jubilejna, stota ponovitev!

Navdih za Solistiko, glasbeno predstavo za dva solista in neomejeno število inštrumentov, so ustvarjalci črpali v enem najstarejših zabavnih žanrov: žanru glasbenega klovnskega gledališča. Duhovita virtuoza Gombača in Brdnika spremljamo na glasbenem tekmovanju z neposrednim radijskim prenosom, ki ga povezuje Završan. Ta v vlogi nadutega voditelja Hermana Ježa mlajšega kmalu ugotovi, da sta sramežljivi Filip Šporbauer (Brdnik) in ekscentrični Mihail Lento (Gombač) pravzaprav edina tekmovalca – ki preprosto nočeta zapustiti odra.


Med neomejenim številom inštrumentov, iz katerih solista izvabljata melodije vsem poznanih avtorjev, od Chopina do Scarlattija, so poleg klasičnih glasbil, kot so trobenta, pozavna, harmonika in klarinet, tudi redko glasbilo teremin, na katerega se igra brez dotika, zložljivi klavir z gumijasto klaviaturo, irska piščal, melodika ter kopica nenavadnih predmetov, ki v rokah Gombača in Brdnika postanejo inštrumenti, na primer gumijasta kokoš in prašiček.

Inovativni aranžmaji vrhuncev klasične glasbe so tisti, ki gledalce Solistike prikujejo na stol, iznajdljivost in komični vložki povezovalca pa razlog, da je občinstvo na nogah, če že ne pod stolom. »Solistika ljudem vrača danes še kako potrebni humor. Interaktivnost – brezstična, kakopak! –, ki se začne že pred samim začetkom predstave, razelektri še tako komorno vzdušje in poskrbi za zabavo vseh generacij,« je ob skorajšnji stoti ponovitvi predstave povedal Brdnik. »Na ušesa mi je prišlo, da naša predstava ni le zabavna, temveč tudi koristna: otroci, ki obiskujejo glasbeno šolo, naj bi po ogledu kar nekaj časa bolj zavzeto vadili svoja glasbila,« je dodal Gombač.
Solistika je v dvanajstih letih, odkar je bila premierno uprizorjena v Mestem gledališču ljubljanskem (MGL), dobila tudi številne nagrade, med drugim nagrado občinstva na 39. Tednu slovenske drame v Kranju in nagrado za glasbeno-gledališko virtuoznost na 12. Teatarfestu v Sarajevu, Završanu pa je leta 2009 prinesla tudi Župančičevo nagrado.

prejšnji članek
Horoskop: Pazite, da se ne zapletete v zanko
Horoskop
Horoskop: Pazite, da se ne zapletete v zanko
naslednji članek
Ana Tavčar Pirkovič bo poučevala
Svet slavnih
Ana Tavčar Pirkovič bo poučevala