Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Prihodnje leto bo Ljubljana gostila enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov

15. 10. 2020; 09.00
Avtor: T.P.
Europa Cantat Festival 2021

Utrinek z novinarske konference foto: Matej Maček

V našem glavnem mestu se bo prihodnje poletje resnično veliko pelo. Med 16. in 25. julijem bo namreč naša prestolnica gostila mednarodni zborovski festival Europa Cantat Festival 2021, ki se od leta 1961 vsake tri leta odvija v enem od izbranih evropskih mest.

Pri nas ga v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo (ECA-EC) organizira predana ekipa Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).


Program Europa Cantat Festivala 202, ki so ga v Cankarjevem domu predstavile vodja festivala Urška Bittner Pipan, vodja programa Mihela Jagodic in članica mednarodne festivalske glasbene komisije Simona Rožman Strnad, bo navdušil še tako petične sladokusce. Festival bo namreč obsegal več kot 40 prizorišč, skoraj 200 glasbenih dogodkov, ateljeje z vrhunskimi mentorji, množično petje na prostem, nastope vabljenih tujih zasedb, zborovsko petje v živo in umetnostno drsanje, petje družin, petje najmlajših, koncerte na ljubljanskih vrtovih, terasah, dvoriščih in v dnevnih sobah ...


V Ljubljano bo Europa Cantat Festival 2021 pripeljal velike mednarodne zvezde zborovskega petja, kar je za slovenske udeležence in udeleženke odlična priložnost, da stopijo v stik z najboljšimi ustvarjalci in se seznanijo z aktualnim svetovnim dogajanjem na področju različnih zvrsti vokalne glasbe. Poleg tega je festival izjemno pomemben tudi za razvoj kulturnega turizma in drugih področij družbenega življenja. »Europa Cantat Festival 2021 povezuje in navdihuje. Na festivalu bodo pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja ter ob vsestranski podpori Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana sodelovale številne organizacije s področja kulture, šolstva, turizma in gastronomije,« je povezovalni vidik festivala, ki bo pomembno prispeval k promociji Slovenije in njene kulture, strnila njegova vodja Urška Bittner Pipan. Zborovsko petje, ki je najštevilčnejša kulturna ljubiteljska dejavnost v Sloveniji, se bo tako prepletlo še z drugimi umetniškimi zvrstmi (z literaturo, fotografijo, likovno dejavnostjo …), terapevtskim in socialnim delom ter športom. Festival bo tudi največji kulturni dogodek v času predsedovanja Slovenije Evropske unije v letu 2021.


Kljub entuziazmu, ki jim ga ni vzela niti epidemiološka kriza, se organizatorji zavedajo, da festival, ki ga običajno obišče okrog 4.000 pevcev z vsega sveta in še enkrat toliko občinstva, pripravljajo v tveganih okoliščinah. Zato poudarjajo, da bodo njegovo izvedbo sproti prilagajali aktualnim epidemiološkim razmeram in tako poskrbeli za varnost vseh. »Žal so nam trenutno vrata do festivala nekoliko priprta, a zagotovo bomo s skupnimi močni premagali tudi to in verjamem, da bo Europa Cantat Festival 2021 v Ljubljani izpeljan na najvišji možni ravni. Ekipa Europa Cantat Festivala 2021 z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pod vodstvom Urške Bittner Pipan in vodje programa Mihele Jagodic odlično napreduje in že tri leta dela na tem projektu. Pripravljeni smo na več scenarijev, a kljub temu upamo, da bo scenarij A, ki si ga vsi najbolj želimo, na koncu vendarle izvedljiv,« je povedal Marko Repnik, direktor JSKD.


Festival, ki navdušuje s svojim pestrim dogajanjem in vzdušjem ter netekmovalnim značajem, ima tri osrednje vsebinske dele: delavnice pod vodstvom mednarodnih priznanih mentorjev (t. i. ateljeji), koncerte udeležencev in vabljenih zasedb ter posebne projekte,« je poudarila vodja programa, Mihela Jagodic. Program bo obsegal še predavanja in vsakodnevno množično skupno petje na prostem. Festivala se lahko udeležijo vsi ljubitelji zborovske glasbe, ne glede na pevski staž in predznanje. S posebnimi dogodki bodo po besedah Mihele Jagodic poskrbeli za povezovanje zborovske glasbe z drugimi področji. Tako so denimo zasnovali Zborovsko fotopromenado, natečaj za fotografije na temo zborovske glasbe, preplet s športom pa prinaša drsalna revija Ko boš prišla na led – Sing & Skate, kjer bodo koreografije na ledu nastale na zborovsko glasbo v živo, kar je novost v svetovnem merilu. Dotaknili se bodo tudi novih spoznanj o vplivih petja na človekovo dobrobit, tuje pevce in njihove zasedbe pa bodo slovenski gostitelji lahko povabili domov. »V okviru programskega sklopa Pojoči domovi bodo nastopajoči za družino, sosede in prijatelje pripravili koncert na vrtu, terasi ali v dnevni sobi. Vse te lepe dogodke bo nadgradilo še nekaj koncertov tujih vabljenih zasedb različnih žanrov - Tenebrae, Ringmasters, Singer Pur in Accent, ki pomenijo kakovostni presežek festivala, ter cikel koncertov Prisluhni Sloveniji. Ta je namenjen predstavitvi slovenske zborovske glasbe, ustvarjalcev in uspešnih zborov tujemu občinstvu. Upamo, da bo zato, ko se vrnejo domov, čim več naše glasbe zaživelo v njihovih repertoarjih,« je še dodala Mihela Jagodic.

prejšnji članek
Za slaščičarko Ano usodna priprava omak
Resničnostni šovi
Za slaščičarko Ano usodna priprava omak
naslednji članek
Po naznanitvi konca, Blaž Švab že snuje nove ideje
Svet slavnih
Po naznanitvi konca, Blaž Švab že snuje nove ideje
#obraziavenija
obraziavenija