martin strel 1 Dobra karma

Ločeni Martin Strel o novi poroki: 'Ni se še ...

lockdown, milano, karantena, prazna ulica Svet24.si

Pri nas razglasitev epidemije in "policijska ura,"...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

Bojana Beović Svet24.si

Bojana Beović: Po številu novookuženih v ...

20200110-00983419 Necenzurirano

Poraz Aleša Hojsa in zmaga za odstavljenega šefa...

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Njena.si

Do lepo oblikovane ritke z brezplačnim treningom ...

Greto je snemal od prvega prostesta dalje
| STA / V.M.

Greto je snemal od prvega prostesta dalje

Greta Thunberg, Profimedia

Dokumentarec I Am Greta je tedaj še študent filma Nathan Grossman snemal od prvega Gretinega protesta v Stockholmu leta 2018. Najstnico in njenega očeta je v sledečem letu na kamero ujel ob vsakem preobratu. Ustvaril je celovečerni dokumentarec, ki je nekakšna mešanica filma o odraščanju ter filma o super junakinji.

Greta Thunberg je avgusta 2018, ko je imela 15 let, zagnala globalno gibanje Petki za prihodnost s preprostim izostankom od pouka, ko je pred švedskim parlamentom v rokah držala znak z napisom Šolska stavka za podnebje, navaja britanski BBC.

Odtlej je med drugim nagovorila svetovne voditelje, se srečala s papežem Frančiškom, se podala v besedni spopad z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in navdihnila na milijone ljudi, da so se po vsem svetu zbrali na največjem podnebnem shodu doslej. Revija Time jo je lani razglasila za osebnost leta.

Foto: Reuters - Svante in Greta Thunberg

Tedaj še študent filma Grossman je že v zgodnjih dneh gibanja Petki za prihodnost začel snemati dogajanje in upal, da bo njena zgodba prišla v medije. Najstnico in njenega očeta je v sledečem letu na kamero ujel ob vsakem preobratu.

To je Grossmanov prvi celovečerni dokumentarec in je nekakšna mešanica filma o odraščanju ter filma o super junakinji. Je zgodba zaskrbljene in osamljene deklice, ki odkrije skrite moči in ji uporabi za izboljšanje sveta. Greta Thunberg si je mislila, da bi bil film zelo nenavaden, saj je "zgodba tako neverjetna".

Foto: Profimedia - Švedinja Greta Thunberg je postala navdih za množice okoljskih aktivistov po vsem svetu.

V dokumentarcu Greta razloži, da "ko usmeriš pozornost k podnebni krizi, ne moreš pogledati stran; ko razumeš razsežnost problema, tega ne moreš izbrisati". Njene besede nasprotujejo politikom, ki se s pogledi, zazrtimi v telefone med njenimi govori, zdijo kot, da se ne zavedajo resnosti problema. Ta napetost naredi zgodbo tako naelektreno, piše BBC.

Njena neomajna usmerjenost v podnebno krizo je tudi posledica Aspergerjevega sindroma, ki je motnja avtističnega spektra. Podnebni boj ji je pomagal iz globoke depresije, po očetovih besedah pa so izginili Gretin selektivni mutizem in prisilna dejanja oziroma kompulzije.

Vrhunec dokumentarca je na podnebnem vrhu Združenih narodov, kjer je Greta nagovorila svetovne voditelje in izrekla znameniti stavek: "Kako si drznete!"

Dokumentarec je svetovno premiero doživel septembra na beneškem filmskem festivalu, v Veliki Britaniji in na Irskem pa bo v kinematografih na ogled od 16. oktobra. Na platformi ameriškega ponudnika videa na zahtevo Hulu, ki je zaslužen za produkcijo dokumentarca, bo na voljo od 13. novembra.

Foto: Profimedia - Do predloga podnebnega zakona je kritična.