Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Posebna nagrada za Vlada Kreslina

22. 10. 2020; 08.00
Avtor: K.M.
Vlado Kreslin

- foto: Goran Antley

Prejel bo Ježkovo nagrado, ki jo podeljuje RTV Slovenija v želji, da bi vzpodbudila izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.

Tokrat že 32. prejemnika nagrade Franeta Milčinskega - Ježka, Vlada Kreslina, je izbrala žirija, v kateri so bili predsednik Slavko Hren ter člani Gabrijela Gruden, Gregor Dekleva, Aleša Valič, Mitja Rotovnik, Branka Bezeljak in Gašper Salobir.

"Vlado Kreslin že več kot 40 let s svojim delovanjem pušča izjemen pečat v programih nacionalnega radia in televizije, v širši slovenski kulturi in je v marsičem pravi nadaljevalec duha Franeta Milčinskega - Ježka ter ljubljenec občinstva. Že desetletja iz leta v leto, iz dneva v dan živimo v objemu njegove glasbe, verzov, prepoznavnega vokala in vrednot, ki so hvalnica svetu," je v obrazložitvi zapisal predsednik žirije Slavko Hren in dodal: "Sam zase rad reče, da je 'pesmar'. Če poimenovanje vsega, kar počne, 'prevedemo', je naštevanje veliko širše: glasbenik, skladatelj, ljudski trubadur - kantavtor, pisec besedil in poezije, občasno tudi književni avtor in igralec v gledališču, pred televizijskimi kamerami in na filmu."

Glasbeno pot je Kreslin začel leta 1970 v ansamblu Apollo, v Murski Soboti je igral v Špirit groupi, med študijem v Ljubljani pa v Horizontu in skupini Avantura. Širša javnost ga je opazila leta 1980, ko je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. S skupino Martin Krpan je ustvaril legendarni album Od višine se zvrti (1986) in vrsto političnih pesmi. Postal je ljubljenec širokega občinstva, posluša ga staro in mlado, mesto in podeželje, intelektualci in preprosti ljudje, številne Kreslinove pesmi pa so skoraj ponarodele, piše v obrazložitvi.

prejšnji članek
Šok: Jerneja razočarala in morala zapustiti MasterChef
Moda&Lepota
Šok: Jerneja razočarala in morala zapustiti MasterChef
naslednji članek
Jurij Zrnec iskreno o počutju po prebolenem Covidu-19
Svet slavnih
Jurij Zrnec iskreno o počutju po prebolenem Covidu-19