tovornjakar
Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila droga

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Znani so nagrajenci 31. festivala Liffe

21. 11. 2020; 08.15
Avtor: T.P.
Sadeži pozabe

Utrinek iz filma Sadeži pozabe. foto: Liffe

31. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki je letos zaradi epidemije novega koronavirusa potekal preko platforme videa na zahtevo, je postregel s 23 celovečernimi in 16 kratkimi filmi iz 29 držav.

Nagrado za najboljšo režijo (vodomec) je za film Sadeži pozabe, alegorično in duhovito pripoved o tem, kako čustva vplivajo na človekov spomin in kakšno vlogo ima pri tem sodobna tehnologija dobil Christos Nikou. Posebno omembo v tej sekciji si je za film Moj jutranji smeh, z značilnim balkanskim humorjem začinjeno balado o generaciji, odrasli pod radarjem pretirano zaščitniških staršev, ki se le stežka privaja na življenje v resničnem svetu, prislužil Marko Đorđević. Nagrado za najboljši kratki film je dobil portugalsko-francoski film Nevidni heroj režiserke Cristele Alves Meira, ki govori o slepem Duarteju, ki na vroč poletni dan v Lizboni išče svojega prijatelja, zelenortskega priseljenca Leandra, posebno omembo v tej kategoriji pa je prejel estonsko-mehiško-litvanski animirani film Zima v deževnem gozdu v režiji Anu-Laure Tuttelberg,  ki v podtonu pokaže na pospešeno izginjanje tropskega deževnega gozda. Nagrada Fipresci, ki jo podeljuje žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, je šla v roke kosovsko-nemško-belgijskemu filmu Izgnanstvo, vročični, z elementi srhljivke začinjeni študiji moškega, ki se čuti diskriminiranega in se vse bolj zapleta v mreže lastne paranoje, režiserja Visarja Morine. Nagrado Art kino mreže Slovenije je dobil italijansko-francoski film Martin Eden režiserja Pietra Marcella, ki obravnava številne aktualne tematike, kot so individualizem, družbena razslojenost ter vloga in pomen kulture v družbi, posebno omembo v tej kategoriji pa si je prislužil poljsko-švicarski film Švic Magnusa von Horna, ki zajema tri dni v življenju priljubljene fitnes motivatorke, ki ji iskrena objava na Instagramu svet nenadoma obrne na glavo.



Organizatorji so na obeh platformah: prek Cinesquare.net in v videoteki DKino televizije Telekoma Slovenije zabeležili približno 12.000 ogledov filmov, na voljo pa ostajajo do 22. novembra do polnoči.

,
prejšnji članek
Đuro priznal, kakšno ima najraje
Svet slavnih
Đuro priznal, kakšno ima najraje
naslednji članek
Nuša Lesar bi se po ločitvi spet poročila
Svet slavnih
Nuša Lesar bi se po ločitvi spet poročila
#obraziavenija
obraziavenija