marijan smode 1 Dobra karma

60 let Marijana Smodeta: zagrenjen le zaradi ...

gasper rifelj 2 Svet24.si

Gašper Rifelj je »prekršil« svoje pravilo o ...

bandelli pl Reporter.si

»Golazen!«: Bandelli besnel nad desnico, nato se...

frizerski salon, rim, razkuževanje Svet24.si

Gospodarstvo na tnalu: še več ukrepov ali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Sumi, da je Gantarjev mega razpis za hitre teste ...

Tadej Dejvi Hrušovar Odkrito.si

Umrl je Tadej Dejvi Hrušovar

mikalvž 2 Odkrito.si

EKSKLUZIVNO: Sporočilo Sv. Miklavža

Znani so nagrajenci 31. festivala Liffe
| T.P.

Znani so nagrajenci 31. festivala Liffe

Utrinek iz filma Sadeži pozabe., Liffe

31. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki je letos zaradi epidemije novega koronavirusa potekal preko platforme videa na zahtevo, je postregel s 23 celovečernimi in 16 kratkimi filmi iz 29 držav.

Nagrado za najboljšo režijo (vodomec) je za film Sadeži pozabe, alegorično in duhovito pripoved o tem, kako čustva vplivajo na človekov spomin in kakšno vlogo ima pri tem sodobna tehnologija dobil Christos Nikou. Posebno omembo v tej sekciji si je za film Moj jutranji smeh, z značilnim balkanskim humorjem začinjeno balado o generaciji, odrasli pod radarjem pretirano zaščitniških staršev, ki se le stežka privaja na življenje v resničnem svetu, prislužil Marko Đorđević. Nagrado za najboljši kratki film je dobil portugalsko-francoski film Nevidni heroj režiserke Cristele Alves Meira, ki govori o slepem Duarteju, ki na vroč poletni dan v Lizboni išče svojega prijatelja, zelenortskega priseljenca Leandra, posebno omembo v tej kategoriji pa je prejel estonsko-mehiško-litvanski animirani film Zima v deževnem gozdu v režiji Anu-Laure Tuttelberg,  ki v podtonu pokaže na pospešeno izginjanje tropskega deževnega gozda. Nagrada Fipresci, ki jo podeljuje žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, je šla v roke kosovsko-nemško-belgijskemu filmu Izgnanstvo, vročični, z elementi srhljivke začinjeni študiji moškega, ki se čuti diskriminiranega in se vse bolj zapleta v mreže lastne paranoje, režiserja Visarja Morine. Nagrado Art kino mreže Slovenije je dobil italijansko-francoski film Martin Eden režiserja Pietra Marcella, ki obravnava številne aktualne tematike, kot so individualizem, družbena razslojenost ter vloga in pomen kulture v družbi, posebno omembo v tej kategoriji pa si je prislužil poljsko-švicarski film Švic Magnusa von Horna, ki zajema tri dni v življenju priljubljene fitnes motivatorke, ki ji iskrena objava na Instagramu svet nenadoma obrne na glavo.

Organizatorji so na obeh platformah: prek Cinesquare.net in v videoteki DKino televizije Telekoma Slovenije zabeležili približno 12.000 ogledov filmov, na voljo pa ostajajo do 22. novembra do polnoči.

,