cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pesnica Neža Maurer včeraj dopolnila 90 let

23. 12. 2020; 05.00
Avtor: STA
maurer (1) - foto Jaka Koren

Neža Maurer foto: Zarja Jana

ar 450 njenih otroških pesmi je uglasbenih, na radiu pa je bilo izvedenih več kot 80 njenih otroških iger in oddaj. Ob jubileju poteka tudi spletni dogodek #90letNežeMaurer s posnetki njenih pesmi, ki jih berejo slovenski igralci in igralke.

Slavistka, učiteljica, pesnica, pisateljica, novinarka, urednica in prevajalka Neža Maurer se je rodila 22. decembra 1930 v Podvinu pri Polzeli. S svojim obsežnim literarnim delom se je pomembno zapisala v novejšo zgodovino slovenskega leposlovja, piše v sporočilu za javnost. 

neza maurer foto: Revija Liza Maja

Po študiju na Pedagoški akademiji in na slavistiki se je Neža Maurer angažirala na področjih, ki so jim skupni trije poudarki: kultura, pedagogika in ustvarjalnost. Bila je prva urednica šolskih oddaj na Televiziji Ljubljana, tehnična in kulturna urednica pri revijah Kmečki glas, Otrok in družina ter Rodna gruda, blizu ji je bilo tudi delo na terenu. Tako je s poti po vsej Sloveniji in Jugoslaviji prinesla številne reportaže in potopise. Po upokojitvi je zaživela kot samostojna umetnica na področju literature.

Največji del njenega avtorskega opusa zajema poezija, nekaj del je proznih, pisala pa je tudi radijske igre in prevajala iz nemščine ter slovanskih jezikov. Več kot 80 otroških iger in oddaj je bilo izvedenih na različnih radijskih postajah, veliko pesmi pa so v prevodih objavljali in predvajali na radiih v nekdanji Jugoslaviji. Najbolj opazna in priljubljena je njena velika pesniška kolekcija, ki obsega več kot 20 pesniških zbirk za odrasle in otroke. Njene poezija je poleg tega prevedena še v angleški, nemški, italijanski, španski, ruski, švedski, poljski, romunski, bolgarski in japonski jezik.

V obširnem opusu so med poezijo za mladino in otroke naslovi, kot so Velik sončen dan, Kostanjev škratek, Beli muc, Bratec Kratekčas in Zajčkova telovadba, med poezijo za odrasle pa so denimo Ogenj do zadnjega diha, Drevo spoznanja, Od mene k tebi, Metulj na snegu in Igra za življenje, ki se jim pridružujeta nemška Wenn wir lieben in angleška The veiled landscape.

Številne njene pesmi so uglasbene, z njimi pa so posneli tudi sedem kratkometražnih TV filmov. Je prejemnica več priznanj, med drugimi nagrade Prešernovega sklada, Groharjeve nagrade za življenjsko delo ter nagrade zlatnik poezije za življenjsko delo.

prejšnji članek
Savina Atai očeta ni videla že leto dni
Svet slavnih
Savina Atai očeta ni videla že leto dni
naslednji članek
Kombiniranje čistil je lahko tudi smrtno
Zdravje
Kombiniranje čistil je lahko tudi smrtno