zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrl slovenski založnik Milan Matos

27. 12. 2020; 03.30
Avtor: K.M.
milan matos ac1

Milan Matos, nekdanji dolgoletni direktor Mladinske knjige. foto: Andrej Cimperšek

Milan Matos vodilna osebnost slovenskega založništva, dolgoletni direktor Mladinske knjige in prejemnik številnih visokih odlikovanj, je v petek umrl v 76. letu starosti.

Milan Matos je pomembno ime v svetu slovenskega založništva, založbo Mladinska knjiga je vodil vse od leta 1992 pa do leta 2009, ko se je upokojil. Gre tudi za osebo, ki je 'kriva' za prvi slovenski knjižni klub Svet knjige. 

Matos se je rodil leta 1945, že v mladosti pa je rad prebiral knjige, tudi poezijo. Službeno pot v Mladinski knjigi je začel kot vodja prvega slovenskega knjižnega kluba Svet knjige, kasneje je napredoval v vodjo prodajnega sektorja ter sredi osemdesetih let postal vodja proizvodno-tržnega področja. Leta 1992 je Matos prevzel vodenje največje slovenske založbe in jo uspešno vodil 17 let.

Matos je prejel številne nagrade in odlikovanja, med drugim Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo, častni znak svobode za zasluge pri razvoju slovenskega založništva in priznanje za življenjsko delo na področju managementa.

Aktiven je bil tudi v drugih organizacijah. Kot predsednik je vodil Združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije, Ustanovo Gallus in Združenje za direktni marketing. Skrbno je gojil poklicno sodelovanje s slovenskimi založniki in knjigotržci, čeprav so bili konkurenca na trgu. Kot upokojenec je napisal knjigo z naslovom Hiša velikih zgodb, ki govori o njegovem življenju, predvsem pa o njegovi poklicni poti v Mladinski knjigi, a so jo, zanimivo, izdali pri založbi Učila International.

prejšnji članek
Se sprašujete, kam gre ves vaš denar?
Zdravje
Se sprašujete, kam gre ves vaš denar?
naslednji članek
Kaj pomaga pri zgagi?
Zdravje
Kaj pomaga pri zgagi?
#nasazenazenska
nasazenazenska