Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenski režiser se z žalostjo spominja pokojne igralske kolegice

25. 1. 2021; 10.48
Avtor: K.M.
Mira Furlan (2)

Mira Furlan leta 2006 foto: Profimedia

Režiser je z legendarno jugoslovansko igalko, ki je nepričakovano umrla pretekli teden, večkrat sodeloval, kljub temu, da si tega nekateri niso želeli. Tako se Mire Furlan spominja slovenski režiser in scenarist Boris Jurjaševič.

Širšo javnost je pretekli teden presenetila novica o smrti legendarne jugoslovanske igralke Mire Furlan, ki si je uspešno kariero ustvarila tudi v Združenih državah Amerike. Več o njenem slovesu si lahko preberete TUKAJ >>KLIKNITE<<. Svoje spomine na njo je strnil tudi slovenski režiser in scenarist Boris Jurjaševič, ki je z Miro večkrat sodeloval. Kljub že zvezdniškemu statusu je pristala na manjšo vlogo v njegovem kratkem igranem filmu Obisk iz leta 1985, leta 1087 pa je zaigrala tudi v njegovem prvem celovečernem igranem filmu Ljubezni Blanke Kolak, kjer je odigrala naslovno vlogo. 

Režiser Boris Jurjaševič je na filmsko platno spravil Uhernikovo trnovo pot. foto: Igor Vidmar

Mira Furlan v filmu Ljubezni Blanke Kolak foto: Arhiv slovenske kinoteke/Zdenka Vertovec

"Kljub njenemu takrat že zvezdniškemu statusu v jugoslovanski kinematografiji, je Mira pristala na sodelovanje. Leto dni kasneje sem obiskal filmski festival v Pulju, da bi si ogledal nove jugoslovanske filme in spoznal kreacije čim več igralcev in igralk, saj sem se pripravljal na snemanje svojega prvega celovečernega filma »Ljubezni Blanke Kolak«. Mira je na festivalu promovirala film »Za ljubezen so potrebni trije« režiserja Rajka Grlića. Ko sem jo gledal na festivalskem platnu me je prešinilo, da je prava igralka za moj film. Zdela se mi je kot ustvarjena za naslovno vlogo Blanke, ženske ki v povojnih časih doživlja brodolome v ljubezni, izhod pa najde v ukvarjanju z umetniško fotografijo. Mira je z veseljem sprejela vlogo, večje težave pa sem imel s takratnim direktorjem Viba filma Bojanom Štihom, ki najprej sploh ni hotel slišati o Miri, hrvaški igralki, čeprav je za svoje filmske vloge prejela že dve puljski zlati areni. Ker sem pri svoji izbiri vztrajal, je končno le popustil, a je zahteval, da mora v filmu govoriti perfektno slovenščino. To ni bil problem, kajti Mira je imela po starem očetu slovenske korenine, pa tudi izjemni dar za učenje tujih jezikov, zato se je slovenskih dialogov z lahkoto naučila. Vloge se je lotila celovito, s srcem in razumom. O njeni vlogi sva se pred snemanjem ogromno pogovarjala, kar ji je pomagalo, da je do podrobnosti izoblikovala svoj filmski lik. Poleg slovenščine, se je priučila tudi fotografiranja, pod budnim očesom legendarne zagrebške fotografinje Marije Braut," je o sodelovanju s hrvaško igralko Miro Furlan povedal Jurjaševič. Dodal je še, da je bila Mira igralka, ki se je odlično razumela s soigralci in da jo je imela kamera rada. 

Mira Furlan foto: Profimedia

Mira Furlan v seriji Skrivnostni otok foto: Profimedia

"Bila je nesporna zvezda jugoslovanske kinematografije tistega časa in naše generacije. Potem je prišlo do razpada Jugoslavije in Mira je zaradi ljubezni ostala v Beogradu. Tuđmanova Hrvaška se ji je na grd način odrekla in Mira je s svojim partnerjem odšla v ZDA," še dodaja režiser, ki mu je danes žal, da jima ni bilo dano sodelovati še v kakšnem filmu. Obžaluje tudi, da sta po njenem odhodu v Združene države Amerike izgubila stik, ki pa sta ga obnovila s pomočjo elektronske pošte. 

prejšnji članek
Ste vedeli, da se je Rok Benkovič leta 2018 poročil?
Svet slavnih
Ste vedeli, da se je Rok Benkovič leta 2018 poročil?
naslednji članek
Ugodno oddam sina: Spremenjena Nives ustvarja sanjske ženske!
Svet slavnih
Ugodno oddam sina: Spremenjena Nives ustvarja sanjske ženske!