Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pevka in igralka Liza Minnelli praznuje 75 let

12. 3. 2021; 12.00
Avtor: STA
Liza Minnelli

Liza Minnelli foto: Profimedia

Ameriška ameriška pevka in igralka Liza Minnelli danes praznuje 75 let. Utrinki izdružbenega omrežja dokazujejo, da je zelo navihana gospa.

Liza Minnelli se je rodila v Los Angelesu igralki in pevki Judy Garland ter režiserju Vincentu Minnelliju. V filmu je prvič nastopila pri treh letih, kasneje je igrala z materjo v New Yorku. Šolala se je na Scarsdale High School (1961) in v studiu Herberta Berghofa.

Leta 1963 je debutirala na Broadwayju z vlogo v predstavi Best Foot Forward. Leto pozneje jo je njena mati povabila, da skupaj nastopita v šovu v londonskem Palladiumu. Nastop je pomenil prelomnico tako v odnosu z materjo kot v njeni karieri, ki jo je odtlej gradila samostojno, piše na spletni strani IMDb.

Liza Minnelli foto: Profimedia

Pri devetnajstih letih je prejela prvo nagrado tony, pri triindvajsetih je bila prvič nominirana za oskarja za vlogo Pookie Adams v romantični komediji The Sterile Cuckoo (1969). Leta 1973 je zlati kipec prejela za vlogo Sally Bowles v filmu Kabaret (1972), zanjo je prejela tudi zlati globus.

Nastopala je pretežno v filmskih muzikalih, v 70. letih minulega stoletja se je več ukvarjala s petjem in delala na televiziji, po letu 1990 se je posvetila predvsem odrskim nastopom, izdala je več glasbenih albumov. Vse življenje se je borila z odvisnostjo od alkohola in mamil.

Med njenimi pomembnejšimi filmi so še Povej mi, da me ljubiš, Junie Moon (1970), Vprašanje časa (1976), New York, New York (1976), Artur (1981) in To je ples! (1985).

prejšnji članek
Pomladna manikura: Mavrični odtenki in bele pikice
Moda&Lepota
Pomladna manikura: Mavrični odtenki in bele pikice
naslednji članek
Kaj se dogaja s Katayo?
Svet slavnih
Kaj se dogaja s Katayo?
#nasazenazenska
nasazenazenska