stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Nominacije za oskarje: Kriteriji letos milejši

15. 3. 2021; 07.30
Avtor: STA
Oskarji

Oskarji foto: Arhiv

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo danes objavila nominirance za oskarje.

Do nominacije za najboljši film je upravičenih 366 filmov. Za nominacijo v najpomembnejši kategoriji morajo filmi sicer izpolnjevati več zahtev, kot so dolžina in prikazovanje v kinih, a so člani akademije tokrat kriterije zaradi pandemije nekoliko omilili.

Pred pandemijo so morali biti filmi, da so se lahko potegovali za nominacijo, dolgi več kot 40 minut, do predvidenega datuma pa so morali biti na ogled v kinu v najmanj šestih večjih ameriških mestih. Zaradi zaprtih kinematografov v času pandemije pa je akademija z več kot 9000 člani sklenila, da v izbor za nominacijo izjemoma spusti filme, ki so bili namesto v kinodvoranah predvajani preko pretočnih kanalov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nominacije za oskarje foto: Reuters

Med filmi, ki so se med številnimi kvalificirali za nominacijo, so vestern Paula Greengrassa News of the World s Tomom Hanksom in Heleno Zengel, biografski film Mank režiserja Davida Fincherja o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu in danska drama Nažgani Thomasa Vinterberga. Prav tako se med favoriti za nominacije pojavljajo filmi The Trial of the Chicago 7 v režiji Aarona Sorkina, Nomadland režiserke Chloe Zhao s Frances McDormand v glavni vlogi in Promising Young Woman v režiji Emerald Fennell.

Podelitev 93. oskarjev je predvidena 25. aprila.

Lani je bilo do nominacije za najboljši film upravičenih 344 filmov. Oskarja za najboljši film je nato prvič v zgodovini podeljevanja nagrad dobil tujejezični film, in sicer srhljivka Parazit južnokorejskega režiserja Boonga Joon-hoja.

prejšnji članek
'Serkan Bolat' postal igralec leta
Svet slavnih
'Serkan Bolat' postal igralec leta
naslednji članek
Ljubezen na vasi: Družina Tijan znova pred veliko prelomnico
Resničnostni šovi
Ljubezen na vasi: Družina Tijan znova pred veliko prelomnico