1_senidah Svet24.si

Modna kameleonka je pokazala, koga ljubi

Damian Lewis, Helen McCrory Svet24.si

Za posledicami raka umrla igralka iz Harryja ...

jansa pahor bobo Reporter.si

Šarec: Še malo in bosta Janša in Pahor »non ...

starejši, prepir Svet24.si

Ozadje drame, ki spremlja ustanavljanje urada za ...

DiTjlBYXkAEGfrn Necenzurirano

Afera "non-paper": Janšev molk, ki pove vse ...

Filip 2017 2 Odkrito.si

Domnevne afere in ostri jezik kraljičinega moža

Anuša Kodelja Njena.si

Zasebna strast mlade gralke Najinih mostov

Zorkina hči spregovorila o anoreksiji in bulimiji
| K.M.

Zorkina hči spregovorila o anoreksiji in bulimiji

Zorka, Šverc komerc, Promocijski material

Hči igralke Nine Erak, ki v seriji Šverc komerc navdušuje v vlogi Zorke, prav tako igralka Petra Svrtan, se je dolgo borila z motnjo hranjenja. Danes je zagovornica različnih postav.

Igralka Petra Svertan je za hrvaške medije pred meseci spregovorila o tem, kakšen boj je dolga leta bila z različnimi motnjami hranjenja. Najbolj pogosti nadzor, ki ga je vršila sama nad sabo, pa je bil vnos kalorij, saj nikoli ni zaužila več kot 1500 kalorij dnevno, kompulzivna telesna vadba in načrtno izločanje določenih hranil iz prehrane. 

"Prehranjevalna motnja služi kot idealni nadzorni mehanizem, s katerim si ustvarite podobo o sebi, za katero menite, da bo sprejemljiva za družbo, pri tem pa popolnoma ignorirate svojo intuicijo in notranje spremembe. Vzrok so nepredelana čustva, družba, ki nas sili, da v sebi zatremo negativno, kar se na koncu obrne proti vam," je povedala igralka. Dodala je še, da je imela vse od pubertete različne simptome, da pa se je stanje močno poslabšalo, ko je obiskovala fakulteto. 

"V najhujših fazah je prišlo do popolne izčrpanosti, močne utrujenosti, stalne želje po spanju, a hrati nezmožnosti spanja. Imela sem drastične spremembe razpoloženja, težave s koncentracijo, komej sem stala na nogah ... Včasih sem se izolirala, ker sem bila preveč utrujena. Izgubila sem menstruacijo, pojavile so se anomalije v bitju srca ...," je še dodala. 

Petra je danes srečna in polna življenja, predvsem pa želi svojo zgodbo deliti z vsemi, ki se borijo s podobnimi motnjami.