mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zorkina hči spregovorila o anoreksiji in bulimiji

29. 3. 2021; 07.30
Avtor: K.M.
Zorka, Šverc komerc

Zorka, Šverc komerc foto: Promocijski material

Hči igralke Nine Erak, ki v seriji Šverc komerc navdušuje v vlogi Zorke, prav tako igralka Petra Svrtan, se je dolgo borila z motnjo hranjenja. Danes je zagovornica različnih postav.

Igralka Petra Svertan je za hrvaške medije pred meseci spregovorila o tem, kakšen boj je dolga leta bila z različnimi motnjami hranjenja. Najbolj pogosti nadzor, ki ga je vršila sama nad sabo, pa je bil vnos kalorij, saj nikoli ni zaužila več kot 1500 kalorij dnevno, kompulzivna telesna vadba in načrtno izločanje določenih hranil iz prehrane. 

"Prehranjevalna motnja služi kot idealni nadzorni mehanizem, s katerim si ustvarite podobo o sebi, za katero menite, da bo sprejemljiva za družbo, pri tem pa popolnoma ignorirate svojo intuicijo in notranje spremembe. Vzrok so nepredelana čustva, družba, ki nas sili, da v sebi zatremo negativno, kar se na koncu obrne proti vam," je povedala igralka. Dodala je še, da je imela vse od pubertete različne simptome, da pa se je stanje močno poslabšalo, ko je obiskovala fakulteto. 

"V najhujših fazah je prišlo do popolne izčrpanosti, močne utrujenosti, stalne želje po spanju, a hrati nezmožnosti spanja. Imela sem drastične spremembe razpoloženja, težave s koncentracijo, komej sem stala na nogah ... Včasih sem se izolirala, ker sem bila preveč utrujena. Izgubila sem menstruacijo, pojavile so se anomalije v bitju srca ...," je še dodala. 

Petra je danes srečna in polna življenja, predvsem pa želi svojo zgodbo deliti z vsemi, ki se borijo s podobnimi motnjami. 

prejšnji članek
Partner Alenke Husić si je uresničil sanje
Svet slavnih
Partner Alenke Husić si je uresničil sanje
naslednji članek
Slovenija čaka na Slovenko leta
Svet slavnih
Slovenija čaka na Slovenko leta