favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Uspešnica Čefurji raus! dobila svoje nadaljevanje

7. 4. 2021; 09.00
Avtor: K.M.
14-filmo-vsifilmidoma-cefurji-raus

Čefurji raus 2013 foto: Arsmedia

Režiser, scenarist in pisatelj Goran Vojnović je več kot desetletje po svoji prvi uspešnici Čefurji raus!, ki uspehe žanje še danes, izdal njeno knjižno nadaljevanje.

Knjižno nadaljevanje z naslovom Đorđić se vrača je postavljeno več kot desetletje po dogajanju v prvi knjigi, natančneje v leto 2017, v čas evropskega prvenstva v košarki, na katerem je v Turčiji slavila ravno slovenska izbrana vrsta. 

Avtor besedila Rejzefiber Goran Vojnović foto: Marko Vavpotič, M24.si

O vsebini:

Marko Đorđić nenapovedano pride na Fužine. Prvič, odkar se je pred več kot desetimi leti preselil v Bosno, se vrača za nedoločen čas, morda celo za vedno. A v resnici ne ve, kaj bi počel na Fužinah.

Njegov oče Radovan ima tumor na želodcu in čaka na operacijo, mama Ranka v skrbeh zanj in zase postaja živčna razvalina, njegovi prijatelji, Adi, Aco in Dejan, pa so raztreščeni po tem krasnem novem svetu, ki mu on sam več kot očitno ne pripada več. Adi se utaplja v drogah, Aco se je predal kriminalu, Dejan pa je izgubljen v Slovenskih Konjicah. Stare prijatelje tako vežejo le spomini.

Z vsakim novim dnem, z vsako novo zmago slovenske košarkarske reprezentance postaja jasno, da Marko v Sloveniji nima več svojega mesta. Desetletje življenja v Bosni, zaznamovani z nacionalizmom in vojnimi travmami, predvsem pa nesrečna prva ljubezen, sta iz zmedenega najstnika naredila čustveno razsutega mladeniča, katerega notranji svet je zrcalna slika zunanjega.

Đorđić se vrača foto: Beletrina

Vojnovićev prvenec prvenec Čefurji raus! je postal knjižna uspešnica in kmalu doživel prevod v številne tuje jezike, leta 2009 je zanj dobil tudi svojo prvo nagrado Kersnik, knjiga pa je dobila tudi svojo filmsko in gledališko različico.

prejšnji članek
Horoskop: Stare zamere bodo prišle na plano
Horoskop
Horoskop: Stare zamere bodo prišle na plano
naslednji članek
V šovu MasterChef so kuhali za znano Slovenko
Resničnostni šovi
V šovu MasterChef so kuhali za znano Slovenko
#obraziavenija
obraziavenija