sabine nessa Svet24.si

"Čudovito mlado žensko" je v parku pričakala ...

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

the-prince, hbo Odkrito.si

Satira kraljeve družine, ki je tako neokusna, da ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Uspešnica Čefurji raus! dobila svoje nadaljevanje
| K.M.

Uspešnica Čefurji raus! dobila svoje nadaljevanje

Čefurji raus 2013, Arsmedia

Režiser, scenarist in pisatelj Goran Vojnović je več kot desetletje po svoji prvi uspešnici Čefurji raus!, ki uspehe žanje še danes, izdal njeno knjižno nadaljevanje.

Knjižno nadaljevanje z naslovom Đorđić se vrača je postavljeno več kot desetletje po dogajanju v prvi knjigi, natančneje v leto 2017, v čas evropskega prvenstva v košarki, na katerem je v Turčiji slavila ravno slovenska izbrana vrsta. 

Foto: Marko Vavpotič, M24.si - Avtor besedila Rejzefiber Goran Vojnović

O vsebini:

Marko Đorđić nenapovedano pride na Fužine. Prvič, odkar se je pred več kot desetimi leti preselil v Bosno, se vrača za nedoločen čas, morda celo za vedno. A v resnici ne ve, kaj bi počel na Fužinah.

Njegov oče Radovan ima tumor na želodcu in čaka na operacijo, mama Ranka v skrbeh zanj in zase postaja živčna razvalina, njegovi prijatelji, Adi, Aco in Dejan, pa so raztreščeni po tem krasnem novem svetu, ki mu on sam več kot očitno ne pripada več. Adi se utaplja v drogah, Aco se je predal kriminalu, Dejan pa je izgubljen v Slovenskih Konjicah. Stare prijatelje tako vežejo le spomini.

Z vsakim novim dnem, z vsako novo zmago slovenske košarkarske reprezentance postaja jasno, da Marko v Sloveniji nima več svojega mesta. Desetletje življenja v Bosni, zaznamovani z nacionalizmom in vojnimi travmami, predvsem pa nesrečna prva ljubezen, sta iz zmedenega najstnika naredila čustveno razsutega mladeniča, katerega notranji svet je zrcalna slika zunanjega.

Foto: Beletrina - Đorđić se vrača

Vojnovićev prvenec prvenec Čefurji raus! je postal knjižna uspešnica in kmalu doživel prevod v številne tuje jezike, leta 2009 je zanj dobil tudi svojo prvo nagrado Kersnik, knjiga pa je dobila tudi svojo filmsko in gledališko različico.