Bankomat
Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa ni veljavna? To je razlog

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353
Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zasebna strast mlade gralke Najinih mostov

17. 4. 2021; 11.00
Avtor: Andreja Comino
Anuša Kodelja

Anuša Kodelja foto: Ksaver Šinkar

Mlada in nadarjena igralka Anuša Kodelja hitro pove, da obožuje knjige. »Že kot otrok sem jih ‘požirala’ in jih skrivala v zvezke, češ da se učim,« nagajivo priznava junakinja nanizanke Najini mostovi. Z leti se je njena strast do branja samo še poglobila.

»Branje mi ogromno pomeni. Zame je kot neke vrste meditacija. Poleti, recimo, skoraj ves dopust samo berem, tudi po knjigo na dan. Težko me je izvabiti iz viseče mreže. Vsi se mi smejijo, ko na morje spakiram poseben kovček samo za knjige,« pravi in doda, da je med gledališko sezono položaj malce drugačen, saj bere večinoma čtivo, povezano z ustvarjalnim procesom, in besedila, ki jih uprizarjajo v njenem matičnem gledališču SNG Nova Gorica, katerega članica je že nekaj časa. Ker je temnolaskin poklic tako povezan z branjem, običajno ob večerih, ko se s predstav vrne domov, preprosto ne premore dovolj zbranosti, da bi še dodatno brala. Tako da čez leto prebere bistveno manj oziroma je čtivo bolj strokovno.

»Seveda vzamem pod roke tudi kaj za dušo, a traja nekoliko dlje, da knjigo dokončam. Knjige si večinoma izposojam, razen če mi je katera tako zelo všeč, da jo moram imeti. Obožujem knjižnice, od nekdaj, tudi na potovanjih v tujini si vedno ogledam lokalne knjižnice, to so zame nekakšni sveti prostori, polni skrivnosti. Vedno sem se hodila učit ali delat v knjižnico, tako da sem lahko tam sproti brskala po policah,« priznava mlada igralka in hitro doda, da ima vsako jesen poseben obred, ko obišče tudi knjižni sejem. Tam rada stika in si nakupi knjige. Običajno se na sejem odpravi z že vnaprej pripravljenim seznamom želja.

Poleg gledaliških in filmskih vlog se je Anuša preizkusila tudi s sinhronizacijo risank in s snemanjem videoigrice. Sodelovala je tudi pri številnih bralnih uprizoritvah. Na Radiu Televizije Slovenija foto: Ana Gregorič

»Romane si bolj kot ne izposojam, kupujem pa večinoma literaturo, povezano z gledališčem, igralskimi tehnikami, kakšno pesniško zbirko ali pa knjigo, za katero menim, da se bom k njej večkrat vračala. Nekaterih del preprosto ne moreš brati kronološko oziroma se moraš k njim vračati v različnih fazah življenja. Veliko knjig tudi naročam prek spleta. Imam zelo raznovrsten okus za literaturo, marsikaj me lahko pritegne, a sem kljub temu zahtevna bralka. Obožujem dobre metafore in pesniško obarvan slog pisanja. Edina zvrst, ki me ne pritegne preveč, je znanstvena fantastika,« pove Anuša. Trenutno prebira vse od Edvarda Kocbeka in vse o njem, ker pripravljajo predstavo o njegovem življenju. »Kot rečeno, prednost imajo knjige za tekoče projekte. Sicer pa sem končno dobila pod roke knjigo Belo se pere na devetdeset, tako da se zelo veselim konca tedna, ko jo bom vzela v roke.«

prejšnji članek
V Veliki Britaniji zadnje slovo od princa Filipa.
Svet slavnih
V Veliki Britaniji zadnje slovo od princa Filipa.
naslednji članek
Žiga (MasterChef) med snemanjem izgubil očeta
Resničnostni šovi
Žiga (MasterChef) med snemanjem izgubil očeta