Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Lahko verjamete? Cher praznuje 75 let ...

20. 5. 2021; 05.00
Avtor: STA
Cher

Cher foto: Profimedia

Ameriška zvezdnica Cher danes slavi 75. rojstni dan. Sprehodimo se po njeni karierni poti ...

Kot pevka je Cher na samostojni poti prodala 100 milijonov plošč, pred tem pa že 40 milijonov v duetu z možem Sonnyjem. Kljub uspešni glasbeni karieri je večkrat blestela tudi v filmu, leta 1988 je prejela oskarja za glavno vlogo v filmu Mesečnica, ponaša se tudi s tremi zlatimi globusi.

Cher se je rodila kot Cherilyn Sarkisian v Kaliforniji očetu ameriško-armenskih korenin, ki je bil voznik tovornjaka, ter materi, ki je bila manekenka. Starša sta se ločila, še preden je Cher dopolnila eno leto. Z mamo sta se preselili v Los Angeles, kjer je mama zaigrala v nekaj manjših filmskih vlogah.

Pri 16 letih se je Cher odselila od mame. Kmalu je spoznala 27-letnega pevca Sonnyja Bona, s katerim sta začela nastopati. Sonny je pisal pesmi za njiju in pripravljal aranžmaje. Na začetku sta si nadela ime Caesar and Cleo, pozneje pa zaslovela kot Sonny and Cher. Leta 1965 sta postala znana po uspešnici I Got You Babe. Poročila sta se leta 1969, vendar njun zakon in kariera nista trajala dolgo.

Zatem se je Cher podala na samostojno kariero. Po dveh dveh zelo uspešnih albumih Cher (1987) in Heart of Stone (1989) se je zmagoslavno na oder vrnila šele leta 1998 z albumom Believe, ki mu je leta 2002 sledil še uspešen Living Proof. Leta 2000 je osvojila grammyja za plesni singl Believe.

S Sonnyjem Bonom leta 1970; poročena sta bila šest let in nanizala številne škandale. foto: Profimedia

Pozneje je imela zelo uspešne koncertne turneje, leta 2014 naj bi obveljala za najdonosnejšo turnejo vseh glasbenikov. Na turnejah je prepevala tako starejše hite, kot sta Believe in If I Could Turn Back Time, kot novejše pesmi, denimo Closer to the Truth. Večkrat je napovedala, da se bo poslovila, turnejo pa naj bi imela celo letos, a je zaradi epidemije odpovedana.

V 80. letih se je Cher preizkusila tudi v filmskih vodah. Leta 1983 je bila nominirana za vlogo v filmu Silkwood, leta 1988 pa je za glavno vlogo v filmu Mesečnica v režiji Normana Jewisona prejela oskarja. Leta 2010 je nastopila v filmu Burleska Stevea Antina, pred tem pa leta 1999 v filmu Čaj z Mussolinijem režiserja Franca Zeffirellija. Kot igralka je znana tudi po vlogi v filmu Sirene Richarda Benjamina.

Leta 2018 se je vrnila na sceno z filmom Mamma Mia! Spet začenja se, v katerem je nastopila kot Ruby Sheridan, Donnina matti. V filmu je zapela Abbino uspešnico Fernando. Pozneje pa je izdala še album Abbinih priredb z naslovom Dancing Queen.

Na enem od nastopov leta 2019 – postava, ki ji jo zavida marsikatera mladenka. foto: Profimedia

prejšnji članek
V javnost prišle prelepe fotografije Kreša s sinom
Svet slavnih
V javnost prišle prelepe fotografije Kreša s sinom
naslednji članek
Takole so na Facebooku omejili sovražni govor
Zdravje
Takole so na Facebooku omejili sovražni govor