mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ob svetovnem dnevu dojenja poudarjajo zaščito dojenja kot skupno odgovornost

2. 8. 2021; 03.00
Avtor: STA
dojenje, mama, dojenček

mama in dojenček foto: Profimedia

Vodilna misel, v okviru katere bo potekal današnji svetovni dan dojenja, je zaščita dojenja kot skupna odgovornost. Namen prizadevanj je izboljšati zdravje mater in otrok ter vsem otrokom zagotoviti zdrav in enak začetek življenja, so poudarili v Društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije.

Prav tako želijo, da bi zagotovili varno prehranjevanje dojenčkov in otrok v času krize. Dojenje je tudi ključnega pomena za doseganje ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030, so spomnili v društvu.

Izključno dojenje in nadaljevanje dojenja ob mešani hrani sta optimalen način prehrane za otroka, poudarja Svetovna zveza za podporo dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA).

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so se osredotočili na prehrano mlade ženske, nosečnice in doječe matere. Pred načrtovanjem nosečnosti, med nosečnostjo, po porodu oziroma v času dojenja je treba nameniti več pozornosti uravnoteženi prehrani ter s tem optimalnemu vnosu vitaminov in mineralov, svetujejo.

dojenje foto: Profimedia

Večino potreb po hranilih si po njihovih navedbah zagotavljamo z uravnoteženo prehrano. Šele ko z uravnoteženo prehrano ne moremo doseči ustreznega prehranskega statusa, posežemo po prehranskih dopolnilih. Ženske naj se v času načrtovanja nosečnosti, v nosečnosti, po porodu oziroma v času dojenja glede uživanja prehranskih dopolnil predhodno posvetujejo s svojim zdravnikom ali ginekologom, so poudarili.

Na inštitutu so pripravili gradivo, namenjeno bodočim staršem oziroma staršem novorojenčkov in dojenčkov, še posebej pa doječim materam. Starši, ki pričakujejo dojenčka ali pa ga že imajo, si lahko preberejo gradiva o nosečnosti, porodu in dojenčku, med njimi tudi o laktaciji in dojenju, o prehrani doječe matere in prehodu na mešano hrano, ki so objavljena na spletni strani www.zdaj.net ali na portalu Prehrana.si.

Izbor kratkih besedil za čas nosečnosti, poroda in zgodnjega starševstva so oblikovali v vodnik Pričakujemo dojenčka. Njegova elektronska različica je prosto dostopna na povezavi https://zdaj.net/nosecnost/priprava-na-prihod-dojencka/pricakujemo-dojencka/.

Svetovna zveza WABA želi z dogodki ob svetovnem dnevu osvestiti družbo o pomenu dojenja. V Sloveniji pa tovrstne aktivnosti potekajo pod okriljem Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, katerega člani so mednarodno pooblaščeni svetovalci za dojenje z licenco IBCLC.

Licenca IBCLC zagotavlja najvišjo in edino mednarodno priznano znanje s področja svetovanja o dojenju, so navedli v društvu. Glede na to si prizadevajo, da nosečnice, doječe matere in starši iščejo informacije o dojenju na ustreznem mestu. Svetovalci z licenco IBCLC nudijo doječim materam po vsej Sloveniji najnovejše in strokovne informacije o dojenju in so jim vedno na voljo za brezplačno pomoč, saj vsi v društvu delujejo prostovoljno.

prejšnji članek
Po poti tartufov, umetnosti in zgodovine
Življenjski slog
Po poti tartufov, umetnosti in zgodovine
naslednji članek
Novo serijo Sekirca v med si lahko ogledate že danes
Svet slavnih
Novo serijo Sekirca v med si lahko ogledate že danes