pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Elda Viler pojasnila, zakaj se je umaknila z odrov

3. 9. 2021; 12.00
Avtor: K.M.
elda viler pl

Elda Viler foto: Primož Lavre

Elda Viler se je kot pevka zasidrala v srca prenekaterih Slovencev, pesmi, ki jih poje, pa so postale zimzelene in upamo, da nas bo pevka, ki bo konec leta dopolnila 77 let, še dolgo razveseljevala tako z naborom pesmi kot s svojim vedrim značajem in dobro voljo. Za revijo Naša žena/Ženska pa je pojasnila, zakaj se je leta 1991 umaknila z glasbenih odrov.

Za pevko Eldo Viler je po številnih glasbenih uspehih leta 1991, ravno takrat, ko smo bili vsi Slovenci evforični in navdušeni nad samostojno državo, sledil šok.

Posebni trio, ki je občinstvo v dvorani ganil do solz: Klemen Bunderla, Elda Viler in Irena Yebuah Tiran. foto: M24

»Na Ministrstvu za kulturo so se odločili, da mi vzamejo status svobodne umetnice, češ da nimam sodobnega pristopa. Bila sem žalostna, ni namreč preprosto. Potem ko leta poslušaš, kako dobra pevka si, pobiraš nagrade in priznanja in tvoje skladbe postajajo uspešnice, to je bila res zaušnica. Takrat sem se odločila, da se umaknem in večina ljudi sploh ni vedela za razlog mojega umika z odrov. Mož me je večkrat želel prepričati, da se vrnem in mi dopovedoval, kako enkratna pevka sem, a ga nisem poslušala. Odločilno je bilo povabilo na nastop ob odprtju Policijske šole v Tacnu leta 1997, kjer sem po nekajletnem premoru nastopila pred zaključeno družbo in takrat mi je mož še enkrat povedal, kako izjemen talent imam. Začele so prihajati prošnje in ponudbe. Le dobro leto za tem je zbolel moj mož in se leto pozneje za vedno poslovil. Ostala sem sama z dvema otrokoma, morala sem poskrbeti zase in za preživetje. Tudi zdaj sem in tja nastopim, a bi povečini radi, da to počnem brez honorarja.«

Elda Viler in Ana Dežman foto: Mediaspeed

Po Eldinih stopinjah je šla tudi njena hčerka Ana Dežman, pa čeprav sta jo starša svarila, da je to težko prigaran kruh. »Ona se je sicer podala v klasično glasbo, a se zadnja leta včasih preizkusi tudi s skladbami v žanru, ki sem ga pela jaz. Nastopili pa sva tudi v duetu.«

Elda pravi, da je zdaj njeno življenje bolj umirjeno in ima čas, da uživa tudi z vnukinjo in vnukom. Družbo ji dela psiček Šeki, ki je ponoči povečini v boksu, čez dan pa se ji motovili okoli nog, zaradi česar je včasih zelo huda.

Celotno zgodbo slovenske pevke številni zimzelenih uspešnic si lahko preberete v aktualni številki revije Naša žena - Ženska. Revija je v prodaji še do nedelje, 5. septembra. Spletno različico pa lahko kupite tudi TUKAJ >>KLIKNITE<<.

prejšnji članek
Kakšno ima najraje Brad Pitt?
Svet slavnih
Kakšno ima najraje Brad Pitt?
naslednji članek
Slovo od poletja z okusi, ki navdušujejo
Svet slavnih
Slovo od poletja z okusi, ki navdušujejo