Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Iva Krajnc Bagola navdušila v vlogi absurdne nevestine matere

10. 9. 2021; 12.00
Avtor: K.M.
Zimska-poroka-01_2000x1250px_foto-Peter-Giodani_4353

Zimska poroka foto: MGL

Po premieri črne komedije Zimska poroka so pohvale kar deževale, glasen aplavz pa se ni in ni polegel. Vrhunska igralka zasedba je na odru MGL uprizorila človeško plehkost, pritlehnost in pogoltnost ter kljub bridkosti tematike od gledalcev izvabila tudi glasen smeh.

Po poletnem premoru se življenje spet vrača v gledališča. Tokrat s premiero črne komedije, ki na odru prepleta humor in bridkost, Zimska poroka.

Liki, na prvi pogled absurdni, odlično ponazarjajo človeško plehkost, pritlehnost in pogoltnost. Hkrati pa ponazarjajo ravno tisto, kar je tudi v sodobni družbi še vedno opazno skoraj na vsakem koraku. Matere, ki živijo za svoje otroke, očete, ki živijo tako, kot pravijo matere in otroke, ki so skoraj nekakšne lutke v življenju svojih mater. Vsi skupaj pa imajo en cilj - poroko. Pot do njega pa ni tako zelo pomembna, še manj pa je pomembno, kakšna je cena pri doseganju tega cilja. Moralne vrednote so postavljene na stranski tir, oziroma se na njih pozabi, saj pomemben zgolj tek za lastnim interesom. Vse skupaj po odlično ponazarjata pojma pogreb in poroka ter njun globlji pomen, kot odlično nasprotje moralne dolžnosti posameznika. 

Zimska poroka foto: Marko Vavpotič

Slavnostni razrez tort foto: Marko Vavpotič

Piko na i uprizoritvi je s svojo uprizoritvijo zagotovo dodala vrhunska zasedba MGL, Lotos Vincenc Šparovec, Viktorija Bencik Emeršič, Iva Krajnc Bagola, Jožef Ropoša, Lara Wolf, Mirjam Korbar, Gašper Jarni, Tomo Tomšič, Jaka Lah, Mojca Funkl, Nina Rakovec, Gal Oblak in Matic Lukšič. 

Predvsem Iva Krajnc Bagola in Mirjam Korbar sta navdušili s svojima vlogama in interpretacijo obsedenih mater s svojima otrokoma in uresničnitvijo svojih sanj skozi njun odnos in seveda končno poroko. Obe igralki sta spet dokazali, da obvladata odrsko igro, komunikacijo z občinstvom, neverbalno interpretacijo in znata zavzeti svoj prostor na odru. 

Kljub obveznostim na festivalu oglaševanja, je Aljoša Bagola na premieri podprl ženo Ivo Krajnc Bagola foto: Marko Vavpotič

Iva Krajnc Bagola, Aljoša Bagola foto: Marko Vavpotič

Zgodba: 

V noči pred poroko se ponosna mati Šracia, ki bo naslednji dan oddala svojo hčer Velvecijo v zakon Popočenku, prebudi ob silovitem trkanju na vrata. Na skorajšnjo poroko, na katero se je pripravljala vse življenje, je namreč povabila štiristo gostov, zato ne more dopustiti, da bi kakšna slaba novica skazila ali celo prestavila poročni obred.

Pred vrati je Laček Bubiček, sin njene sestrične Alte Bubiček, ki je prejšnji večer za vedno zatisnila oči. Laček vztrajno trka in vpije, da je pogreb jutri popoldne točno na dan poroke. V hiši se tako vsi prihulijo in sredi noči kradoma pobegnejo. Svatje s Šracio na čelu tečejo in bežijo … Kdo bo zmagal? Poroka ali pogreb? 

Več fotografij s premiere najdete v spodnji fotogaleriji: 

Mirjam Korbar, Lara Wolf, Viktorija Bencik Emeršič

Mirjam Korbar, Lara Wolf, Viktorija Bencik Emeršič foto: Marko Vavpotič

Lara Wolf (Velvecija) v družbi matere in srčnega izbranca

Lara Wolf (Velvecija) v družbi matere in srčnega izbranca foto: Marko Vavpotič

Igralske kolege je na premieri podprla tudi Tjaša Železnik

Igralske kolege je na premieri podprla tudi Tjaša Železnik foto: Marko Vavpotič

Matic Lukšič, Mojca Funkl, Jožef Ropoša, Gašper Jarni

Matic Lukšič, Mojca Funkl, Jožef Ropoša, Gašper Jarni foto: Marko Vavpotič

Robert Korošec je bil po predstavi ponosen na svojo Nino Rakovec

Robert Korošec je bil po predstavi ponosen na svojo Nino Rakovec foto: Marko Vavpotič

prejšnji članek
'Dovolj mi je, nočem več živeti'
Zdravje
'Dovolj mi je, nočem več živeti'
naslednji članek
Nikoli ni niti za trenutek pomislil, da se bo kdaj tako počutil
Svet slavnih
Nikoli ni niti za trenutek pomislil, da se bo kdaj tako počutil
#obraziavenija
obraziavenija