stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Izjemen večer za Petovia kvintet

17. 9. 2021; 09.30
Avtor: Nejc Simšič
festival 1

Ansambel Petovia kvintet je veliki zmagovalec 52. festivala NZG Ptuj 2021, na katerem je zaigral valček Valček za dedka. foto: Črtomir Goznik

Na oltar slovenske narodno-zabavne glasbe je 12 izbranih ansamblov, finalistov 52. festivala NZG Ptuj 2021, položilo novih 12 polk oziroma valčkov, ki tako ali drugače posegajo v naša življenja, nas razveseljujejo in polnijo naša srca.

Spisali so novo uspešno poglavje v 52-letni zgodovini najstarejšega festivala narodno-zabavne glasbe. Kakovost v vokalnem in instrumentalnem pogledu je njegova največja odlika v vseh teh letih, poleg izjemnega občinstva, ki je v festivalski zgodbi uživalo tudi na novi lokaciji, ob Puhovem muzeju v Sakušaku.

Dodana poslastica je bil tudi nastop legendarnega ansambla Štirje kovači v revijalnem delu festivala. Pomenljivo sta se v tem novem večeru slovenske narodno-zabavne glasbe povezala izročilo izjemne tehnične dediščine, tehničnega uma Janeza Puha, in izročilo kulturne dediščine, ljudske glasbe, kot neizčrpen vir narodno-zabavne glasbe. S plesi so ga obogatili člani FS DPD Svoboda Bolnišnica Ptuj. Odmevala je tudi festivalska himna iz leta 1983, skladba Te domače viže, ki so jo leta 1983 na 14. ptujskem festivalu zaigrali Fantje z vseh vetrov. V njej se namreč zrcali to edinstveno vzdušje najstarejšega slovenskega festivala narodno-zabavne glasbe.



NAGRAJENI SO BILI NAJBOLJŠI

Strokovno komisijo za glasbo so letos sestavljali Štefan Petek (predsednik) ter člani Tim Ribič, Avgust Skaza in Lado Šurla, skupaj pa so za najboljšo kvintetovsko zasedbo izbrali ansambel Petovia kvintet, ki je prejel kipec Orfeja in denarno nagrado. Predstavili so se z valčkom Valček za dedka. Kipec Orfeja in denarno nagrado je prejel tudi ansambel Opoj, kot najboljši ansambel med drugimi, nekvintetovskimi zasedbami. Zaigrali in zapeli so skladbo Gasilska noč. Korenovo plaketo za najboljšo vokalno izvedbo je prejela Larisa Majcen, pevka Petovia kvinteta.

Larisa Majcen foto: Promocijski material

"To je resnična zgodba, prežeta z vsemi mojimi čustvi, dala sem sebe. Verjamem, da me je dedek podpiral, gledal od zgoraj. Korenova plaketa pa je rezultat vsega. S pesmijo sem se mu iskreno poklonila, dala sem največ, kar lahko. Lahko rečem, da je to res zasluženo," je v solzah v očeh povedala letošnja prejemnica Korenove plakete Larisa Majcen.

Ansambel Upanje je uspel s skladbo Nedosegljiva ogreti srca velikega števila ljubiteljev narodno-zabavne glasbe. foto: Črtomir Goznik

Letošnja festivalska zgodba je pokazala, da je tudi v teh negotovih razmerah mogoče uspešno izpeljati takšne dogodke, še posebej, če je to skupna zgodba organizatorjev, ansamblov in občinstva. Predvsem pa je to skupna identitetna zgodba, zgodba tradicije in kulture ter srčnosti. Prav vse festivalske skladbe bodo tudi letos našle pot do ljubiteljev narodno-zabavne glasbe. Osvojene nagrade so le še dodatna spodbuda za ustvarjalce in izvajalce.

Večer narodno-zabavne glasbe pri Puhovi domačiji je najlepša popotnica v 53. festivalsko leto. Direktor družbe Radio-Tednik Ptuj Drago Slameršak je tudi z letošnjo festivalsko zgodbo izjemno zadovoljen. Vsako leto tako ali drugače ptujski festival piše prestižno zgodbo, ne glede na lokacijo pa ostaja festival odličnosti.

Voditelja Natalija Škrlec in Marjan Nahberger sta suvereno vodila tudi letošnji festival, tako kot že leta do zdaj.

Voditelja Natalija Škrlec in Marjan Nahberger sta suvereno vodila tudi letošnji festival, tako kot že leta do zdaj. foto: Črtomir Goznik

prejšnji članek
Kmetija: Dvoboj izgubila Stanka, sledil preobrat
Resničnostni šovi
Kmetija: Dvoboj izgubila Stanka, sledil preobrat
naslednji članek
Carmen Osovnikar se vrača z lastnim šovom
Svet slavnih
Carmen Osovnikar se vrača z lastnim šovom