Evropski simpozij hrane foto: Arhiv
Slovenija je na področju gastronomije v zadnjih letih naredila velike korake in postaja vedno bolj prepoznavna destinacija za vrhunska gastronomska doživetja. Gastronomija je ena izmed ključnih turističnih produktov slovenskega turizma, ki pomembno prispeva k uresničevanju cilja ustvarjanja višje dodane vrednosti. Evropski simpozij hrane, osrednji gastronomski dogodek v Sloveniji in eden najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov predstavlja tudi edinstveno platformo, ki soustvarja trajnostno prihodnost evropske gastronomije.
Po mnenju organizatorja Martina Jezerška, generalnega direktorja Jezeršek gostinstva, je Evropski simpozij hrane dogodek, ki ga ne potrebuje samo Slovenija: »V Evropi je veliko kulinaričnih dogodkov, vendar nobeden od njih ne povezuje Evrope. Evropa je celota. In to praznino smo želeli zapolniti. Dejstvo je, da dogodek, kot je Evropski simpozij hrane, potrebujemo z več vidikov. Na področju trajnosti gledamo nanj kot na vezni člen, s katerim želimo povezati vse ključne deležnike.«
Da so tovrstni dogodki ključni, tudi ko gre za prepoznavnost Slovenije, je poudarila Barbara Zmrzlikar, vodja Sektorja za raziskave, razvoj, inovacije in evropske projekte na STO: »Slovenija z njimi dokazuje, da lahko narekuje smer razvoja in spodbuja konstruktivno razpravo tudi na tako zahtevnem področju kot so globalni vplivi hrane na našo skupno prihodnost. Gastronomija je eden od ključnih elementov turistične ponudbe Slovenije in je v zadnjih letih naredila izjemen preboj; Slovenija zahvaljujoč sistematičnemu in ciljno usmerjenemu pristopu k razvoju in promociji trajnostne gastronomije postaja ena od najprivlačnejših gastronomskih destinacij sveta.«
Pomembnosti dogodka in povezovanja se zaveda tudi partner dogodka Turizem Ljubljana. Katarina Marinovič, zunanja sodelavka na področju razvoja turističnih proizvodov Turizma Ljubljana: »Letos smo veseli, da lahko Evropski simpozij hrane poteka prav v času, ko Ljubljana slavi gastronomsko ponudbo, ko združuje najboljše okuse, sestavine, inovativne pristope, kar predstavijo potem najboljši kuharski mojstri … Govorimo seveda o festivalu November Gourmet Ljubljana, ki se je začel ta teden in bo trajal vse do konca meseca. Prvi vrhunec je prav gotovo Evropski simpozij hrane, v njegovem okviru pa spremljevalni dogodki.«
Prvi spremljevalni dogodek bo že to soboto, 6. novembra, ko bo na sporedu preplet kulinarike, kulture in arhitekture. Vsi ljubitelji vrhunske kulinarike se bodo podali Gourmet Ljubljana Crawl, edinstven kulinarični sprehod po kulturnih hramih in znamenitostih mesta Ljubljana, na katerem bodo udeležence razvajali vrhunski chefi združenja JRE Slovenija. V nedeljo, 7. novembra, bodo butičnost Slovenije odkrivali številni gostujoči ugledni tuji novinarji in se na dnevnih izletih I Feel Slovenia prepustili unikatnim zgodbam navdihujočih posameznikov. Vsi drugi gurmani pa se bodo lahko v nedeljo zvečer pridružili nepozabni kulinarični avanturi – Ljubljana Soul Chefs, kjer bodo vrhunski ljubljanski chefi združili kuharske duše in ustvarili neponovljive jedi. V ponedeljek, 8. novembra, nas na Ljubljanskem gradu čaka vrhunec dogodka. Na strokovnem simpoziju, ki bo potekal pod sloganom »EVOKE UP!« (PREBUDI(MO) SE!), bodo imeli besedo tisti, ki govorijo z dejanji.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.