petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Fafangel: Problem je, da smo na različnih bregovih

12. 11. 2021; 05.00
Avtor: K.M.
Mario Fafangel

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni, NIJZ foto: Adrian Pregelj RTV Slovenija

Dve največji slovenski medijski hiši RTV Slovenija in POP TV sta v včerajšnji oddaji Skupaj naprej, ki je bila hkrati na sporedu tako na Televiziji Slovenija kot na programu POP TV, združili moči v konstruktivni želji po iskanju rešitev za izhod iz zdravstvene, družbene in psihološke krize, ki jo je povzročil covid-19.

Združitev obeh medijskih hiš v četrtkovi večerni oddaji predstavlja prvo tovrstno medijsko sodelovanje, s katerim tako RTV Slovenija kot tudi POP TV sporočata, da je vsaj na simbolni ravni možno preseči delitve, se poeenotiti, sodelovati in stopiti skupaj za boljšo prihodnost vseh nas.

Maja Sodja in Erika Žnidaršič foto: Adrian Pregelj RTV Slovenija

Rdeča nit 120-minutne oddaje, ki sta jo vodili Erika Žnidaršič in Maja Sodja, je bilo iskanje odgovorov na vprašanja, ki so se dotikala številnih vidikov življenja v državi, ki je že skoraj dve leti v primežu epidemije. Ugledni gostje, Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni, NIJZ, Dr. Alenka Zupančič Žerdin, filozofinja, Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, Dr. Mojmir Mrak, ekonomist, Ksenija Benedetti, strokovnjakinja za protokol in Dr. Dan Podjed, antropolog, so v pogovoru podelili svoje izkušnje in pogled na situacijo, ki se je tudi njih dotaknila tako po strokovni kot tudi na osebni ravni.

Fafangel je na koncu oddaje poskušal odgovoriti na vprašanje, kako najti izhod iz epidemije, ko se polovica Slovenije noče cepiti. "Ni enostavnega recepta. Problem je, da smo na različnih bregovih. Veliko odločanja ni racionalnega, ni epidemiološko, ne temelji na številkah in na logiki. Ti si emotivno prišel do stališča in zdaj vztrajaš na 'ne'. Tisti, ki komuniciramo znanost, imamo zato težave. Lahko primerjamo tveganja in pokažemo, da so tveganja v populaciji necepljenih neskončno večja od tveganja v populaciji cepljenih. Ampak ali bo to res prepričalo gospo na drugem koncu Slovenije, ki ne zaupa več nikomur? Ne, zato se moramo pogovarjati, pogovarjati in pogovarjati, sprejeti odgovornost in empatijo, in ko vzpostavimo človeški stik s tistimi, ki se ne želijo cepiti, lahko počasi uvajamo tudi znanstvene podlage," je predlagal.

Erika Žnidaršič foto: Adrian Pregelj RTV Slovenija

Maja Sodja foto: Adrian Pregelj RTV Slovenija

Oddajo Skupaj naprej, ki se je predvajala sočasno na TV SLO 1 in POP TV med 20:00 in 21:58, je v povprečju vsako minuto spremljalo 54 % gledalcev oziroma vsak 2. gledalec. Skupni doseg obeh oddaj je bil skoraj 700 tisoč različnih gledalcev.*

*Vir: AGB Nielsen Media Resarch, 11.11.2021, ciljna skupina 4+; delež gledalcev televizijskih vsebin v živo in z zamikom na isti dan, doseg: gledalci, ki so si ogledali vsaj 1 minuto oddaje
prejšnji članek
Cela dvorana se je smejala na svoj račun
Svet slavnih
Cela dvorana se je smejala na svoj račun
naslednji članek
Žigan Krajnčan še pred polfinalom Talentov predstavlja nekaj novega
Svet slavnih
Žigan Krajnčan še pred polfinalom Talentov predstavlja nekaj novega
#nasazenazenska
nasazenazenska