Rebeka Dremelj foto: Tibor Golob
Rebeka, vemo, da obožujete decembrske praznike, kar pokažete tudi z okrasitvijo doma – se vaše navdušenje kaže tudi v kuhinji?
Decembra se, in med karanteno se je tudi, kar se lepo odraža tudi na tehtnici. Je pa res, da ko določena stvar, v tem primeru kuhanje oziroma užitek preide v nujo, pa ni več tako zelo zabavno, lepo in praznično.
Kaj najraje pripravite za te praznike?
Božični kruh in medenjake, ki jih hčerki potem okrasita, res ne smejo manjkati za praznike.
Katero jed imajo najraje vaši najbližji?
Se mi zdi, da smo kar vsi veliki ljubitelji božičnega kruha.
Ali ste kdaj na praznično pojedino povabili tudi prijatelja Sebastiana, s katerim ste letos izdali praznično obarvano pesem Ko primeš me za roko?
Veste, da nisem, se pa res potrudiva, da se vsako leto vidiva, uloviva za praznike. Vsaj na hitro. Ste mi pa dali dober namig, predlog, tako da morda bo pa letos kaj drugače.
Medenjaki, ki jih Rebeka pripravlja s hčerkama:
Rebeka nam je zaupala recept, po katerem peče in ustvarja medenjake in po katerem, kot pravi sama, medenjaki vedno uspejo. Na pomoč pri pripravi ji priskočita tudi hčerki, ki poskrbita za okrasitev.
Rebeka jih pripravlja po receptu božični medenjaki s spletnega mesta Leaneen.com, za katerim stoji Nina Kastelic.
Sestavine:
400 g bele gladke moke
1 žlička sode bikarbone
2 žlički kakava v prahu
3 žlice cvetličnega medu
2 jajci velikosti M
80 g masla
2 žlički cejlonskega cimeta
1 žlička mletih klinčkov
1/5 žličke pimenta
1/5 žličke mletega kardamoma
1/5 žličke mletega ingverja
1/5 žličke muškatnega oreščka
Postopek:
Moko pomešamo s sodo bikarbono, kakavom in sladkorjem v prahu. Dodamo cvetlični med, jajci, maslo sobne temperature in začimbe. Količino začimb prilagodimo svojemu okusu.
Zgnetemo v gladko piškotno testo. Po potrebi med gnetenjem dodamo še žlico ali dve moke.
Pripravljeno testo zavijemo v prozorno živilsko folijo in ga damo za nekaj ur v hladilnik, da se popolnoma ohladi in malo strdi.
Ohlajeno testo valjamo na rahlo pomokanem papirju za peko. Ker je testo malce bolj lepljivo, res pazimo, da je dobro ohlajeno.
Iz testa z modelčki izrežemo želene oblike. Piškote polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.
Pečemo jih od 12 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C.
Ohlajene okrasimo po svojih željah.
Božični medenjaki se zmehčajo, če jih dan ali dva pustimo v odprti škatli.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.